Τετάρτη 25 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
Για την αειφόρο ανάπτυξη

Το Σάββατο 3.1.98 δημοσιεύτηκε στο "Ρ" άρθρο του Γ. Καλοπίστη με τίτλο "Αειφορική ανάπτυξη: Ενας άστοχος και παραπλανητικός όρος". Γι' αυτό το άρθρο θα ήθελα να εκφράσω τις επιφυλάξεις μου, τόσο για το περιεχόμενο και την επιχειρηματολογία που χρησιμοποιεί ο αρθρογράφος, όσο και τους στόχους αυτού του άρθρου.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο αρθρογράφος έχει σημαντικούς προβληματισμούς για τα σύγχρονα επιστημονικά και κοινωνικά θέματα, έχει δε συγγράψει πολλά άρθρα γύρω από αυτούς τους προβληματισμούς του. Στο άρθρο του υπάρχουν πολλά επιστημονικά και τεχνικά ζητήματα γύρω από το περιεχόμενο της ανάπτυξης, πολλά από τα οποία κατά τη γνώμη μας μέσα από τις γενικεύσεις και τις απλοποιήσεις, όπως παρουσιάζονται, δείχνουν ότι ο αρθρογράφος εμφανίζει μια σύγχυση σχετικά με την κατανόηση αυτών των φαινομένων, πολύ δε περισσότερο με τα όσα αναφέρει δεν αποκαλύπτεται η πολιτική πλευρά των ζητημάτων που σχετίζονται με την ανάπτυξη. Η εκτίμησή μας είναι ότι δημιουργούν μια στρεβλή εικόνα για τα ζητήματα της ανάπτυξης και αποπροσανατολίζουν τα μέλη του κόμματος από τις πολιτικές πλευρές αυτών των ζητημάτων.

Τα προβλήματα αυτά παρουσιάζουν μεγάλο ιδεολογικό ενδιαφέρον και πρέπει να προβληματίζουν κάθε κομμουνιστή, είτε αυτός είναι διανοούμενος, είτε εργάτης. Θα μπορούσε να αρχίσει ένας διάλογος γι' αυτά τα ζητήματα είτε μέσω του "Ρίζου" είτε στα πλαίσια του ΚΜΕ, έτσι ώστε να μας δοθεί η ευκαιρία να αναπτύξουμε αυτά τα θέματα οργανωμένα και με περισσότερη ακρίβεια.

* * *

Παραθέτω λοιπόν κατ' αρχήν μια σειρά επιφυλάξεις μου για τις επιστημονικές πλευρές του άρθρου. Εδώ θα πρέπει να αναφέρω ότι είμαι υποχρεωμένος να λάβω υπόψη μου και την παρατιθέμενη βιβλιογραφία, έστω και αν και δεν είναι διαθέσιμη στους αναγνώστες της εφημερίδας. Και αυτό διότι τελικά το μόνο επιχείρημα που επικαλείται σχετικά με τον όρο "αειφορική" είναι τα όσα υποστηρίζει στο σχετικό βιβλίο και τα άρθρα του στο περιοδικό "Νέα Οικολογία" για το 2ο θερμοδυναμικό αξίωμα.

α) Τόσο στο άρθρο στο "Ρ", όσο και στο αντίστοιχο άρθρο του στο περιοδικό "Νέα Οικολογία" τ.104, 1993 αντιλαμβάνεται τα παγκόσμια προβλήματα στον πλανήτη μας ως ο πλανήτης μας να ήταν ένα "κλειστό" σύστημα, για το οποίο ισχύει βέβαια το δεύτερο θερμοδυναμικό αξίωμα, όπως διατυπώνεται από την κλασική θερμοδυναμική (εδώ ο αρθρογράφος μπερδεύει μάλιστα έννοιες κλειστό (close) και απομονωμένο (isolated) σύστημα, που διαφοροποιούνται στη θερμοδυναμική). Ο πλανήτης μας όμως, όπως και κάθε φυσικό σύστημα, έμβιο ή μη έμβιο, θεωρούνται ως ανοιχτά συστήματα, για τα οποία το περιεχόμενο του 2ου θερμοδυναμικού αξιώματος διατυπώνεται με διαφορετικό τρόπο. Με τη νέα διατύπωση στα πλαίσια της μη γραμμικής θερμοδυναμικής, οι μεταβολές του μεγέθους της εντροπίας λογίζονται με διαφορετικό τρόπο, έτσι ώστε μπαίνουν σε αμφισβήτηση πολλές από τις αυθαίρετες και μηχανιστικές προεκτάσεις της επιχειρηματολογίας του αρθρογράφου.

β) Σε καμία περίπτωση οι μηχανές, ακόμη και οι πιο σύγχρονες δεν ταυτίζονται από άποψη θερμοδυναμικής περιγραφής με τα έμβια όντα. Προφανώς ο αρθρογράφος έχει δεχτεί την επιρροή των μηχανιστικών φιλοσοφικών απόψεων του καθηγητή μας κ. Κριμπά, που έχει διατυπώσει κατά καιρούς ανάλογες απόψεις.

γ) Ο αρθρογράφος προσπαθεί να τεκμηριώσει τις απόψεις του για τα ζητήματα της οικονομικής ανάπτυξης που σχετίζονται με τις ανθρώπινες κοινωνίες με όρους και κανόνες της κλασικής θερμοδυναμικής, υιοθετώντας χωρίς να το αναφέρει αναγωγικές φιλοσοφικές απόψεις. Νομίζω ότι οι αναγωγική προσέγγιση ως φιλοσοφική τάση στην περιγραφή φυσικών και κοινωνικών φαινομένων δε διαθέτει πλέον το επιστημονικό κύρος που διέθετε στα μέσα του αιώνα και έχει δεχτεί έντονη κριτική από σύγχρονους επιστήμονες και μάλιστα μαρξιστές.

δ) Κύριος στόχος του αρθρογράφου είναι, από ό,τι φαίνεται, να δείξει ότι ο χρησιμοποιούμενος όρος "Βιώσιμη" ή "Αειφορική" ως μετάφραση του ξενόγλωσσου όρου "sustainable" δεν είναι συμβατός με το δεύτερο θερμοδυναμικό αξίωμα της κλασικής θερμοδυναμικής και ως εκ τούτου είναι άστοχος και παραπλανητικός. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η διατύπωση αυτού του όρου από την πρωθυπουργό της Νορβηγίας κ. G. H. Brundtland δημιούργησε πολλά ερωτηματικά που έχουν αναφερθεί σε πολλά άρθρα ειδικών σε θέματα αξιοποίησης φυσικών πόρων και ανάπτυξης. Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι τόσο εμείς όσο και άλλοι επιστήμονες στην αλλοδαπή μελετούν γεωργικά οικοσυστήματα που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν "αειφορικά" στο βαθμό που σ' αυτά αντικαθίσταται κάθε είδος εισροής αγροχημικού ή καύσιμου, με εισροή πληροφορίας, έτσι ώστε να τα καθιστά ικανά να αξιοποιούν την ηλιακή ενέργεια (διαχείριση φυτικής κόμης), συστήματα δηλαδή ανάλογα προς εκείνο του δάσους, αλλά που να δουλεύει πιο αποδοτικά. Νομίζω λοιπόν ότι ο όρος ούτε παραπλανητικός είναι ούτε άστοχος. Απλώς αυτό ισχύει για το περιεχόμενο της έννοιας που χρησιμοποιεί η κ. G. H. Brundtland. Πέραν δε αυτού κρίνουμε ότι δεν πρέπει να μηδενίζουμε τις απόψεις ορισμένων Ευρωπαίων ηγετών σε σχέση με τις ανησυχίες και τις προτάσεις τους για τα παγκόσμια προβλήματα. Εκείνο που κατά τη γνώμη μας δεν πρέπει να μας διαφεύγει είναι ότι τα ζητήματα αυτά που έχουν έντονο επιστημονικοτεχνικό, αλλά και πολιτικό χαρακτήρα έγιναν "σημαία" από ορισμένα μικροαστικά στοιχεία σοσιαλδημοκρατικού προσανατολισμού προκειμένου να εμφανιστούν τα λεγόμενα "οικολογικά" προβλήματα ως εναλλακτική πολιτική πρόταση απέναντι στον καπιταλισμό (π.χ. οι κινήσεις των "πρασίνων" στην Ευρώπη) για να καταλήξουν όμως τελικά να ταυτιστούν και να τον εξωραϊσουν.

* * *

Αφού προβάλλει στο άρθρο ουσιαστικά ως κυρίαρχη την αντίθεση μεταξύ των "δυνοσαυρικών" οικονομικών συμφερόντων ή όπως λέει το "διεθνές οικονομικό κατεστημένο" από τη μια μεριά (αποφεύγει να κατονομάσει τις πολυεθνικές και τον ιμπεριαλισμό) και τους "οικολόγους" από την άλλη, απορεί πώς αυτό το "οικονομικό κατεστημένο" δεν "τελειώνει άπαξ" με τους διάφορους "οικολόγους", δεν τους "αποστομώνει" και δεν "αποδεικνύει" ότι "είναι εξ αντικειμένου φαντασιοσκόποι" ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια που έχει και την επιστημονική άποψη του αρθρογράφου. Φαίνεται ότι αρθρογράφος έχει υποτιμήσει τη νοημοσύνη και τη σοβαρότητα του επιστημονικού δυναμικού που υπηρετεί αυτό το "κατεστημένο". Πέρα τούτου, ποια είναι τελικά η θέση του αρθρογράφου για την οικονομική ανάπτυξη; Δεν την αναφέρει στο άρθρο του στο "Ρ", αλλά μπορούμε να τη βρούμε στο άρθρο του στη "Νέα Οικολογία". Γράφει στον επίλογο: "Ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης των κινδύνων (εννοεί τις συνέπειες στο περιβάλλον) αυτών είναι η ανάσχεση της οικονομικής ανάπτυξης και η σταθεροποίησή της σε επίπεδο που η προκαλούμενη ηλιακή ακτινοβολία να αυξήσει επικίνδυνα τη μέση θερμοκρασία του πλανήτη". Μα τα ίδια υποστηρίζει κατ' ουσίαν και η κ. G. H. Brundtland εκτός του ότι την ονομάζει ως "αειφορική ανάπτυξη". Το ερώτημα είναι τι όνομα θα δώσουμε στην ανάπτυξη ή τι ανάπτυξη επιδιώκουμε και για ποιον, και βέβαια να απαντήσουμε το ποια ανάπτυξη προωθεί σήμερα η άρχουσα τάξη και οι εκπρόσωποι των υπερεθνικών μονοπωλίων, αναδείχνοντας πάντοτε τον ταξικό χαρακτήρα των επιδιώξεών τους; Ανάλογες προτάσεις διατύπωσαν οι διάφοροι "οικολόγοι" και στην πρόσφατη παγκόσμια διάσκεψη στο Τόκιο, για τα πλανητικά θέματα και δε συμφώνησαν η Κίνα, η Κούβα, όλες οι αναπτυσσόμενες χώρες. Κάνουν άραγε λάθος; Γιατί διαφωνούν; Ποιο είναι το πολιτικό ζήτημα και τι θέση παίρνει η εργατική τάξη και το κόμμα της γι' αυτά τα θέματα.

* * *

Η κυρίαρχη αντίθεση κατά τη γνώμη μας δεν είναι μεταξύ των "δεινοσαυρικών συμφερόντων" και των "οικολόγων", αλλά μεταξύ των πολυεθνικών εταιριών και του ιμπεριαλισμού από τη μια και της εργατικής τάξης και γενικά των εργαζομένων από την άλλη, που ουσιαστικά υφίστανται τις συνέπειες των πολιτικών τους.

Πρέπει η εργατική τάξη και το κόμμα της να πάρουν θέση για τα ζητήματα αυτά με βάση τις αρχές του μαρξισμού - λενινισμού, με βάση τις αρχές του Διαλεκτικού και Ιστορικού Υλισμού.

  • Να εξετάσουμε τις σχέσεις ανθρώπου - φύσης με βάση τα νέα δεδομένα της επιστήμης.
  • Να εκτιμήσουμε αν ο καπιταλισμός έχει τη δυνατότητα στα πλαίσια της αγοράς και του ελεύθερου ανταγωνισμού να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα που δημιούργησε στον πλανήτη μας.
  • Να εξετάσουμε αν στις συνθήκες το σοσιαλισμού μπορούν να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα ιδιαίτερα στα πρώτα του στάδια και όταν αυτό το κοινωνικό σύστημα εφαρμόζεται σ' ένα μόνο κράτος.

Θεωρούμε ότι αυτά είναι μια σειρά πολιτικά ζητήματα που θα μπορούσαν να απασχολήσουν ένα κομμουνιστικό κόμμα. Ας βοηθήσουμε λοιπόν να γίνουν τέτοιες συζητήσεις και ας μην μπλέκουμε τους μη ειδικούς με τα τεχνικά ζητήματα (φωτοσύνθεση, δεύτερο θερμοδυναμικό αξίωμα, εντροπές κλπ.).

Κώστας ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

Γεωπόνος, διδάκτωρ στη Φυσιολογία των Φυτών

Εργαστήριο Φυσιολογίας φυτών

Τμήμα Βιολογίας - Πανεπιστήμιο Πατρών


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ