Παρασκευή 27 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
Ν. ΑΦΡΙΚΗ
Αντιδράσεις για την επίσκεψη Κλίντον

ΚΕΪΠ ΤΑΟΥΝ.-

Τετραήμερη επίσκεψη στη Ν. Αφρική ξεκίνησε από χτες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, στο πλαίσιο της περιοδείας του σε έξι χώρες της "Μαύρης Ηπείρου".

Λίγο μετά την άφιξη του Κλίντον στο αεροδρόμιο του Κέιπ Τάουν, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Μακ Κέρι, δήλωσε ότι η προγραμματισμένη ομιλία του Προέδρου στο νοτιοαφρικανικό Κοινοβούλιο θα είναι "μία ωδή στην ιστορική μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής", αλλά δεν προέβη σε άλλη λεπτομέρεια. Οταν ρωτήθηκε για το εάν ο Κλίντον θα πει "συγνώμη" για τη φιλορατσιστική πολιτική της Ουάσιγκτον επί περιόδου απαρτχάιντ, ο προεδρικός εκπρόσωπος αρνήθηκε να απαντήσει...

Στη διάρκεια της χτεσινοαπογευματινής συνάντησης του Κλίντον με τον Νοτιοαφρικανό Πρόεδρο, Νέλσον Μαντέλα, και τον πιθανότερο διάδοχό του στο προεδρικό αξίωμα, τον Τάμπο Μπέκι, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ υποσχέθηκε ότι η βοήθεια προς τη Νότια Αφρική θα εξακολουθήσει να αποτελεί μέρος του προγράμματός του για την προώθηση της αφρικανικής ανάπτυξης.

Λίγη ώρα μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών, οργισμένοι Νοτιοαφρικανοί μουσουλμάνοι, που διαμαρτύρονταν για την επίσκεψη του Κλίντον στη χώρα τους, αποκάλεσαν τον Αμερικανό Πρόεδρο "δολοφόνο" και έκαψαν την αμερικανική αστερόεσσα μπροστά στο Κοινοβούλιο. Η Αστυνομία σχημάτισε αλυσίδα απέναντι στο πλήθος των δεκάδων διαδηλωτών, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί στην Ουέιλ Στριτ, το πλησιέστερο σημείο στο νοτιοαφρικανικό Κοινοβούλιο που δε φυλασσόταν από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό όπου αναγράφονταν συνθήματα όπως: "Κλίντον γύρνα σπίτι σου", ενώ ένα εξάχρονο κοριτσάκι κρατούσε ένα πανό που έγραφε: "Ο Κλίντον σκοτώνει μωρά".

Πάντως, η επίσκεψη Κλίντον στη Ν. Αφρική έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις ορισμένων πολιτικών κομμάτων, μεταξύ των οποίων και του Κομμουνιστικού Κόμματος της χώρας.Σε ανακοίνωσή τους, οι Νοτιοαφρικανοί κομμουνιστές επισήμαναν πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να ζητήσουν "συγνώμη" για την επί σειρά ετών υποστήριξη που παρείχαν σε Αφρικανούς δικτάτορες, αλλά και στις κυβερνήσεις του απαρτχάιντ. Το κίνημα "Εκστρατεία για την Απαγόρευση των Ναρκών" ζήτησε από τον Πρόεδρο Κλίντον την απαγόρευση χρήσης αμερικανικών ναρκών στην Αφρική, ενώ μία άλλη οργάνωση συμπαράστασης προς τον κουβανικό λαό ζητούσε, με αφορμή την επίσκεψη Κλίντον, τον τερματισμό του πολύχρονου αμερικανικού οικονομικού εμπάργκο στην Αβάνα.

Ενα, πάντως, από τα μέλη της αποστολής που συνοδεύει τον Πρόεδρο Κλίντον στην περιοδεία σε χώρες της Αφρικής, το γνωστό στέλεχος των Δημοκρατικών, Τζέσε Τζάκσον, έδωσε "άμεση" απάντηση στις παραπάνω οργανώσεις, δηλώνοντας πως οι ΗΠΑ υποστήριζαν έμμεσα το ρατσιστικό καθεστώς της Ν. Αφρικής γιατί είδαν τους Αφρικάνερς του απαρτχάιντ ως γεωπολιτικούς συνεργάτες...

Σήμερα, ο Κλίντον θα επισκεφθεί μαζί με τον Νοτιοαφρικανό ομόλογό του, Νέλσον Μαντέλα, τη φυλακή του Ρόμπεν Αϊλαντ όπου ο τελευταίος πέρασε το μεγαλύτερο μέρος από τα 27 χρόνια που έμεινε έγκλειστος, υπό το καθεστώς του απαρτχάιντ. Αύριο, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ θα μεταβεί στο Γιοχάνεσμπουργκ και θα παραστεί σε ειδική τελετή στο Σοβέτο, αφιερωμένη στη μνήμη των μαθητών που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του 1976.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αγώνες για περισσότερα δικαιώματα... (2017-05-02 00:00:00.0)
Αδεια καρδιολόγου ζητεί ο «Δόκτορ Θάνατος» (2011-09-28 00:00:00.0)
Διαρκής ο αγώνας... (2003-05-15 00:00:00.0)
Ορκίστηκε Πρόεδρος ο Τάμπο Μμπέκι (1999-06-15 00:00:00.0)
ΛΕΖΑΝΤΑ (1998-03-29 00:00:00.0)
Επίσκεψη του ΓΓ του ΟΗΕ στην Αφρική (1997-03-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ