Παρασκευή 27 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Την Κυριακή, 29 Μάρτη, στις 9.30 π.μ. στο Νεκροταφείο του Αγίου Κωνσταντίνου Ηλιούπολης θα γίνει το 40ήμερο μνημόσυνο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ ΒΑΓΓΕΛΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ,στελέχους του ΚΚΕ.

Γεννήθηκε στο χωριό Αμάραντος Καρδίτσας από γονείς αγρότες. Στην Κατοχή, έδωσε από τους πρώτους το "παρών" στο σάλπισμα του ΚΚΕ για τον απελευθερωτικό αγώνα. Αγωνίστηκε με αυταπάρνηση από τις γραμμές της ΕΠΟΝ, του ΕΛΑΣ και έφερνε σε πέρας και τις πιο δύσκολες αποστολές που του ανέθεταν. Μέσα στον αγώνα ατσαλώθηκε και έγινε μέλος του ΚΚΕ, για να μείνει έως το τέλος της ζωής του πιστός στην ιδεολογία του και τα ιδανικά του. Κυνηγήθηκε, μετά την Απελευθέρωση, από παρακρατικούς τρομοκράτες και αναγκάστηκε να καταφύγει στο ΔΣΕ. Αναδείχτηκε σε αξιωματικό.

Το φθινόπωρο του 1949 κατέφυγε στην Τασκένδη, ως πολιτικός πρόσφυγας. Εκεί δούλεψε στην παραγωγή, διακρίθηκε και δημιούργησε οικογένεια. Επαιρνε μέρος στην κοινωνική ζωή ως στέλεχος της ΚΟ του ΚΚΕ και του Συλλόγου των Πολ. Προσφύγων.

Ηταν αγαπητός από όλους, άνθρωπος με κύρος και πάντα συνεπής στο καθήκον του.

Επαναπατρίστηκε με την οικογένειά του το 1984 και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Συνταξιούχος πια, αλλά ακούραστος όπως ήταν, εκλέχτηκε μέλος της ΠΕΕΠΠ, πρόεδρος του Παραρτήματος Ηλιούπολης, μέλος και αντιπρόεδρος του ΚΣ της Ενωσης των Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων.

Εφυγε από τη ζωή στα 75 χρόνια του, θύμα τροχαίου δυστυχήματος.

Στη μνήμη του η σύζυγός του Κατίνα, τα παιδιά του Βασίλης και Βικτόρια, ο γαμπρός του Γιώργος και τα εγγόνια του πρόσφεραν 5.000 δρχ. για ενίσχυση του "Ριζοσπάστη", του οποίου ήταν τακτικός αναγνώστης ως το τέλος της ζωής του.

* * *

Στη μνήμη της ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ ΦΩΤΙΟΥ (Μπουμπούς) η Ναταλία Αποστολοπούλου πρόσφερε στο ΚΚΕ για τα 80χρονά του 5.000 δρχ.

* * *

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΘΕΟΥ η οικογένεια Μανόλη Χωριανόπουλου και ο Ελευθέριος Πατσιάς πρόσφεραν από 5.000 δρχ. για ενίσχυση του "Ριζοσπάστη".

* * *

Στη μνήμη των γονιών μου ΦΩΤΕΙΝΗΣ και ΠΕΤΡΟΥ ΣΙΔΕΡΗ,προσφέρω στο ΚΚΕ 30.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ "Αγ. Παντελεήμονα" Αχαρνών.

Κική Λογαρά

* * *

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ ΚΩΣΤΑ ΤΣΑΝΑΚΑ,μέλους του ΚΚΕ, προσφέρω για τα 80χρονα του ΚΚΕ 7.000 δρχ. στην ΚΟΒ Μεταμόρφωσης.

Ντίνος Κοντογιαννόπουλος

* * *

Πέρασαν 2 χρόνια από το χαμό του φίλου μου ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΑΒΑΝΗ - ΡΕΝΤΗ,μέλους του ΚΚΕ. Γεννήθηκε το 1925 στην Αθήνα. Με διάφορα ψευδώνυμα όπως Φώτης Αθηναίος, Στέφος Ροδάνθης και άλλα γράφει και δημοσιεύει, σε περιοδικά και παράνομο Τύπο της Αντίστασης, ποιήματα, τραγούδια. "Παιδιά σηκωθείτε να βγούμε στους δρόμους", "Σαν ατσάλινος γίγας" και πολλά άλλα.

Από το φθινόπωρο του 1949 έζησε πολιτικός πρόσφυγας στη Ρουμανία. Εκεί εκδόθηκαν 25 βιβλία του, μυθιστορήματα, ποιήματα, νουβέλες και παίχτηκαν πολλά θεατρικά έργα του.

Επαναπατρίστηκε το 1968.

Τον γνώρισα το 1979 - '80 όταν πήγα στην Καλλιθέα, στην ΚΟΒ "Σπ. Μπιζανίου", ως γραμματέας της. Ηταν υπόδειγμα κομμουνιστή, λιτός, δίκαιος, τίμιος, παρόλο που κουβαλούσε ολόκληρο έργο και ήταν γνωστός και έξω από την Ελλάδα. Δεν του άρεσε ο έπαινος και η κολακεία. Δεν υπήρξε αριβίστας. Ηθελε πάντα να είναι μέλος της ΚΟΒ της γειτονιάς του, αγαπούσε τους συντρόφους του και ιδιαίτερα τους ΚΝίτες. Ηταν υπόδειγμα για όλους εμάς, που είχαμε αποφασίσει να είμαστε μέλη του ΚΚΕ. Ελεγε πάντα ότι για τα μέλη του Κόμματος ήταν αναπόφευκτες οι θυσίες. Ζούσε με την κατώτερη σύνταξη του ΙΚΑ. Αφησε όμως στο Κόμμα το έργο του, που διαπαιδαγωγεί τους νέους κομμουνιστές.

Εμείς, οι σύντροφοί του στην Καλλιθέα θα τον θυμούμαστε πάντα.

Ως ελάχιστο φόρο τιμής, στα δυο χρόνια από το θάνατό του, προσφέρω 10.000 δρχ. στην ΚΟΒ Εργατών Δήμου Καλλιθέας.

Δημήτριος Αθανασάκης

* * *

Ο ΠΑΥΛΟΣ ΣΔΟΥΚΟΣ γεννήθηκε το 1907 στο χωριό της Κόνιτσας Λυκόρραχη.

Εφυγε από τη ζωή στις 8 Μάρτη 1988 και κηδεύτηκε στην Καλλιθέα Αθήνας. Πήρε μέρος στον πόλεμο του 1940 - '41, στην Κατοχή ήταν αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και στον Εμφύλιο, μαχητής του ΔΣΕ. Πήρε μέρος σε μάχες στο Βίτσι και το Γράμμο.

Με το τέλος του Εμφύλιου, κατέφυγε στην Τσεχοσλοβακία, όπου δούλευε σε κολχόζ. Το 1951 πάει στη Ρουμανία, κοντά στη γυναίκα του και τα παιδιά του. Δουλεύει στις οικοδομές στο Μποτοσάνι, ενώ παράλληλα είναι δραστήριο μέλος του Συλλόγου των Πολ. Προσφύγων της πόλης.

Επαναπατρίστηκε το 1981 με την οικογένειά του.

Ηταν υποδειγματικός εργάτης και οικογενειάρχης.

Παρέμεινε ως το τέλος της ζωής του πιστός στα ιδανικά του σοσιαλισμού.

Πριν από 2 χρόνια έφυγε από τη ζωή η γυναίκα του και μάνα μας ΔΕΣΠΩ.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 10.000 δρχ. στην ΚΟΒ Εργατών Δήμου Καλλιθέας και ευχαριστούμε όσους μας συμπαραστάθηκαν στο πένθος μας.

Τα πέντε παιδιά του, οι νύφες, οι γαμπροί και τα εγγόνια του

***

Σήμερα, 27 Μάρτη, συμπληρώνονται 6 μήνες από το θάνατο του ΓΙΑΝΝΗ ΛΑΤΑ,στελέχους του ΚΚΕ και αγωνιστή στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Νομού Ζακύνθου, ο οποίος σε όλη του τη ζωή τίμησε τον τίτλο του κομμουνιστή και πάνω από όλα του Ανθρώπου.

Στη μνήμη του προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Σκοπευτηρίου Καισαριανής, 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Τα αδέρφια του Δήμος και Πόπη Λάτα


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ