Κυριακή 29 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ - ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ - ΕΜΠΟΡΩΝ
Επίκαιρη, όσο ποτέ, η ανάγκη για αγώνες

Συνέρχεται στα τέλη του Μάη η τρίτη συνδιάσκεψη της ΔΗΚΕΒΕ. Στο επίκεντρο του κινήματος των ΕΒΕ η ανάγκη για ανάπτυξη, δυνάμωμα και μαζικοποίηση του συνδικαλιστικού κινήματος, η ισχυροποίηση του αντιμονοπωλιακού και αντιιμπεριαλιστικού ρεύματος

Η Δημοκρατική Κίνηση Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων (ΔΗΚΕΒΕ), "είναι μια δραστήρια συσπείρωση επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων που έχει για σκοπό της να βοηθήσει στην προώθηση της λύσης των προβλημάτων τους και στην ενεργοποίηση των σωματείων". Αυτό αναφέρεται στην ιδρυτική διακήρυξη της ΔΗΚΕΒΕ, που είναι η πρώτη συνδικαλιστική παράταξη στο χώρο των ΕΒΕ, η οποία δημιουργήθηκε το 1975, "γέννημα της συνειδητοποίησης της ανάγκης, της όσο γίνεται πιο πλατιάς αντιμονοπωλιακής ενότητας των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων".

"Μοναδικός δρόμος για να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας και να λυθούν τα προβλήματα ή έστω να μειωθούν οι συνέπειες, παραμένει ο κοινός επαγγελματικός αγώνας. Τα συμφέροντα των μονοπωλίων έρχονται σε σύγκρουση με τα συμφέροντα όχι μόνο των ΕΒΕ, αλλά και του ελληνικού λαού γενικότερα. Προϋπόθεση για την επιτυχία των απαραίτητων επαγγελματικών αγώνων που θα απαιτηθούν είναι η ενότητα όλων των ΕΒΕ, ανεξάρτητα από ιδεολογικές ή πολιτικές πεποιθήσεις. Οι κοινοί στόχοι και το κοινό πρόγραμμα δράσης που θα είναι αποδεκτό από όλους θα κάνει την ενότητά μας ισχυρή και αποτελεσματική. Στόχος της ΔΗΚΕΒΕ θα είναι να μπει φραγμός στην επίθεση των ξένων και ντόπιων μονοπωλίων, καθώς και των υποστηρικτών τους, θα αποβλέπει δηλαδή μέσα από τη λύση των προβλημάτων του χώρου στην κοινωνική πρόοδο, στη δημοκρατία και στην εθνική ανεξαρτησία".

Τα παραπάνω αναφέρονται στην ιδρυτική διακήρυξη της παράταξης, το 1976. Από τότε μέχρι σήμερα, είκοσι δύο χρόνια μετά, η παρουσία της ΔΗΚΕΒΕ στο χώρο των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων, παρ' όλες τις αντιξοότητες που συνάντησε το συνδικαλιστικό κίνημα, η πρωτοπόρα, αταλάντευτα αγωνιστική σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, ενωτική δράση των ΔΗΚΕΒιτών επιβεβαιώνει καθημερινά τις δεσμεύσεις και τους στόχους εκείνης της διακήρυξης, όταν οι ιδρυτές της δεσμεύονταν για μια παράταξη που να συμβάλλει αποφασιστικά: "για την ενότητα όλων των ΕΒΕ, την πύκνωση των γραμμών των επαγγελματικών φορέων και την εξυγίανσή τους από τους "επαγγελματοπατέρες" όπου υπάρχουν, για να υποδειχτούν σωστές λύσεις και να διεκδικηθούν αγωνιστικά τα συμφέροντα όλων των ΕΒΕ".

Οσα τότε σημείωνε η ΔΗΚΕΒΕ και πρόβλεπε για το μέλλον των μικρών και μεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων, για την άγρια επέμβαση και ισχυροποίηση των μονοπωλίων και των μεγάλων οικονομικών συγκροτημάτων ξένων και ντόπιων σε βάρος των ΕΒΕ, για το ρόλο της ΕΟΚ, με την ένταξη της χώρας σ' αυτή που "θα ολοκλήρωνε την εξάρτηση" και τόνιζε ότι "οι ελληνικές επιχειρήσεις - μόνο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν ελληνική ταυτότητα - καλούνται να υποστούν τη μοίρα τους στην αντιπαράθεσή τους με τα ξένα μεγαθήρια", είναι σήμερα, δύο δεκαετίες μετά, η καθημερινή πραγματικότητα των ΕΒΕ. Και η αναγκαιότητα για ενίσχυση των συνεπών αγωνιστικών δυνάμεων, για ενότητα του συνδικαλιστικού κινήματος, για ενεργοποίηση της βάσης του, με σταθερό προσανατολισμό ενάντια στα μονοπώλια και στους εκφραστές τους, "ανεξάρτητα από ιδεολογικές ή πολιτικές πεποιθήσεις", γιατί τα προβλήματα είναι κοινά και πολύ συγκεκριμένα, γίνεται όλο και πιο έντονη.

Φέτος η τρίτη Πανελλαδική Συνδιάσκεψη

Πραγματοποιείται στο τέλος του Μάη 1998 η τρίτη Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της ΔΗΚΕΒΕ. Η πρώτη είχε πραγματοποιηθεί το 1983 και η δεύτερη το 1985. Η ΔΗΚΕΒΕ πάει σ' αυτή τη Συνδιάσκεψη με στόχο την πιο ολοκληρωμένη ανάδειξη των επιτακτικών προβλημάτων των ΕΒΕ, την αγωνιστική διέξοδο και το ξαναχτίσιμο της παράταξης σε γερά θεμέλια. Εχοντας μπροστά της την επιβεβαίωση των εκτιμήσεων των δύο προηγούμενων συνδιασκέψεων σαν πραγματικότητα σήμερα, δηλαδή τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση της παραγωγής και του κεφαλαίου, την άσκηση αντιλαϊκών κυβερνητικών πολιτικών που ισχυροποιούν το κεφάλαιο και χτυπούν καίρια τη μικρή ελληνική επιχείρηση, την όξυνση της κρίσης και τις συνέπειές της στα φτωχότερα στρώματα του λαού, την αυξανόμενη ανεργία και την ανάγκη για αντίσταση σε όλα αυτά, αναζητώντας κοινωνικές συμμαχίες με όσους θίγονται από τις ακολουθούμενες πολιτικές, η ΔΗΚΕΒΕ είναι ανάγκη σήμερα να ενισχύσει την πρωτοπόρα δράση της, τις καθαρές θέσεις της και να ισχυροποιήσει τη θέση της στη συνείδηση της βάσης των ΕΒΕ. Η ΔΗΚΕΒΕ πορεύεται στην τρίτη Πανελλαδική Συνδιάσκεψη με δύο γνώμονες για το ποιοι είναι οι σύμμαχοι και ποιοι είναι η αντίπαλοι στο δρόμο του αγώνα: Πρώτον, ότι το κοινό μέτωπο και η συμμαχία με την εργατική τάξη και τη φτωχή αγροτιά ενάντια στην ολιγαρχία του πλούτου και τα μονοπώλια αποτελεί έναν από τους βασικότερους όρους για να αλλάξει η κοινωνική πραγματικότητα υπέρ των συμφερόντων τους και κατά συνέπεια να ανοιχτεί ο δρόμος για τη λύση των πιεστικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ΕΒΕ. Δεύτερον, ότι αντίπαλοι στον αγώνα της επιβίωσής τους είναι το μεγάλο κεφάλαιο και τα μονοπώλια, η ΕΕ, η κυβέρνηση του μεγάλου κεφαλαίου, ανεξάρτητα από το χρώμα της.

Οι στόχοι της ΔΗΚΕΒΕ μέσα από την τρίτη Συνδιάσκεψη είναι η αγωνιστική ανασύνταξη των δυνάμεών της και η ενίσχυση της προσέγγισης της βάσης του κινήματος και συνοψίζονται στα εξής:

  • Ανάπτυξη, δυνάμωμα και μαζικοποίηση του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ και των αυτοαπασχολούμενων, η ισχυροποίηση του αντιμονοπωλιακού και αντιιμπεριαλιστικού ρεύματος μέσα σ' αυτό που εκφράζεται κυρίως από τις δυνάμεις της παράταξης. Παράλληλα η αποδυνάμωση των αντιλήψεων που οδηγούν στην ενσωμάτωση και το συμβιβασμό και εκφράζονται και μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα από άλλες δυνάμεις.
  • Αντίσταση σε κάθε φιλομονοπωλιακό μέτρο της κυβέρνησης και της ΕΕ που στρέφεται ενάντια στις μικρές επιχειρήσεις. Διεκδίκηση ειδικών μέτρων για τη στήριξή τους, διεκδίκηση αυτού του δικαιώματος στη δουλιά.
  • Μέτρα ενίσχυση των συνεταιρισμών, κλαδικές πολιτικές ενίσχυσης παραδοσιακών κλάδων, όπου κυριαρχεί η μικρή παραγωγή.
  • Ενίσχυση της αλληλεγγύης και της κοινής δράσης ανάμεσα στους ΕΒΕ, την εργατική τάξη και τη μικρομεσαία αγροτιά, με στόχο τη συγκρότηση μετώπου για την περιφρούρηση των κεκτημένων, για τη διεύρυνσή τους, με προοπτική μια διαφορετική οικονομική και κοινωνική πορεία της χώρας, προς όφελος ολόκληρου του λαού.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στηρίξτε τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια! (2008-03-14 00:00:00.0)
Στόχος η αγωνιστική συσπείρωση των ΕΒΕ (2004-11-09 00:00:00.0)
Αναγκαιότητα η δημιουργία αγωνιστικού πόλου (2004-11-03 00:00:00.0)
Στόχος το δυνάμωμα του κινήματος και οι κοινωνικές συμμαχίες (1998-05-24 00:00:00.0)
Ν' ανατρέψουμε τους συσχετισμούς στο κίνημα (1998-05-12 00:00:00.0)
Την Κυριακή οι εκλογές (1997-12-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ