Κυριακή 29 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μονόστηλα Κυριακής: Ταξιδεύοντας

Εχουμε ανάγκη από αλλαγή παραστάσεων, από κάποια περιπέτεια, από ένα ταξίδι. Το θέμα είναι ότι η ανάγκη μας δεν είναι εφικτή, δεν είναι προσιτή. Θα καταφύγουμε λοιπόν στον πιο ανέξοδο τρόπο για να κάνουμε το όνειρο και την ανάγκη πραγματικότητα. Από τη σειρά έξι ντοκιμαντέρ που ξεκινούν την Τρίτη και θα προβάλλονται μέχρι την Παρασκευή θα φύγουμε για "Μεγάλα Ταξίδια",ταξίδια που ξεκινούν από τη ΝΕΤ στις 12.01. Η σειρά παρουσιάζει μέσα από την οπτική γωνία έξι διάσημων συγγραφέων που δρουν σαν εξερευνητές σε έξι αντίστοιχες μαγευτικές περιοχές. Ετσι θα βρεθούμε στη Νότια Κορέα, το Μεξικό, την Καραϊβική, το Κίμπερλι της Αυστραλίας και το Μαρόκο.

Οικολογική ματιά

"Οικόσφαιρα";Ναι, μα φυσικά, μας ενδιαφέρει. Θα τη δούμε την Τρίτη όπως κάθε Τρίτη από την εκπομπή "Εικόνες του κόσμου" που παρουσιάζει η ΝΕΤ στις 19.01. Στη συγκεκριμένη 4η εκπομπή θα δούμε το "Λίγο πριν από Αειφορεία".Η σχέση των τοπικών κοινωνιών με το περιβάλλον τους θα δοθεί με τη ματιά της ΝΕΤ, μια ματιά εικαστική αλλά και δημοσιογραφική ταυτόχρονα, μια ματιά που ασκεί κριτική όχι μόνον στις αντιλήψεις των τοπικών κοινωνιών, αλλά και των, κατά καιρούς, κυβερνώντων, στα ζητήματα του περιβάλλοντος. Θα πάμε λοιπόν στον υδροβιότοπο της Ιστιαίας στη Β. Εύβοια. Είναι εκεί που συναντιούνται οι οικολόγοι με τους καταπατητές, αλλά και τους καλλιτέχνες. Το τοπίο είναι μαγευτικό και δίνει το καθένα ξεχωριστά τη δυνατότητα συγκεκριμένης ή αφηρημένης προοπτικής. Η φυσιολατρία, αειφορεία, ανάπτυξη, δημιουργία. Η κάμερα στέκεται στα αδύναμα σημεία του τοπίου, αλλά και του ανθρώπου. Ομως η δημοσιογραφική έρευνα αποκαλύπτει τον ισχυρό και κλονίζει τη σταθερότητά του και καταγγέλλει. Δημοσιογραφική έρευνα και παρουσίαση: Χαρά Φράγκου.

Τα πουλιά

Πόσες φορές πρέπει να το επαναλάβουμε ότι τα ντοκιμαντέρ είναι, τελικά, ό,τι πιο ενδιαφέρον έχει να μας προσφέρει η τηλεόραση. Γι' αυτό το λόγο επιλέγουμε για την Πέμπτη την εκπομπή της ΝΕΤ "Ο μυστικός κόσμος των πουλιών" που θα παρουσιαστεί στις 18.30. Η συγκεκριμένη εκπομπή είναι αφιερωμένη στα πουλιά της Ελλάδας και της Ευρώπης. Η Ελλάδα διαθέτει τους πιο παρθένους βιότοπους, ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτούς τους βιότοπους επιλέγουν κάθε χρόνο εκατοντάδες είδη πουλιών την εποχή του ζευγαρώματος. Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που αναπαράγονται μερικά εξαιρετικά σπάνια είδη πουλιών - απ' αυτά που τείνουν να εξαφανιστούν σ' ολόκληρο τον κόσμο - όπως είναι ο Αργυροπελεκάνος, που έχει δυο πολύ σημαντικές αποικίες στη ΒΔ Ελλάδα, και τα εννέα είδη Ερωδιών της Ευρώπης που έρχονται κάθε άνοιξη στη χώρα μας και στήνουν τις φωλιές τους, προετοιμάζοντας το ταξίδι της μετανάστευσής τους το φθινόπωρο. Σήμερα, μόνον εδώ, στην πατρίδα μας, μπορεί να δει κανείς τα περισσότερα από τα πουλιά της Ευρώπης. Οι διεθνείς συμβάσεις και οι νόμοι για την προστασία των πουλιών και των βιοτόπων τους δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς τη δική μας συμμετοχή. Για να συμμετάσχουμε όμως πρέπει να γνωρίζουμε. Και ένα κοινό που κατέχει τη γνώση, έχει και τη δύναμη να γίνει ο "φύλακας άγγελος" της ελληνικής φύσης. Της άγριας ζωής των πουλιών ειδικότερα. Οι μελετητές έχουν παρατηρήσει στην Ελλάδα περισσότερα από 400 είδη πουλιών να ξεχειμωνιάζουν και να φωλιάζουν ή να μένουν μόνιμα εδώ. Η σκηνοθεσία είναι του Σταύρου Ιωάννου. Σενάριο: Αφροδίτη Παυλάκη, Γεράσιμος Βάκρος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ