Κυριακή 29 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30

Η γυναίκα της μειονότητας στη Θράκη

Σούλα Βλησίδου,μέλος του ΔΣ της ΟΓΕ

Οι γυναίκες της μειονότητας δεν έχουν βγει μαζικά στην παραγωγή. Οταν αναζητήσουν και βρουν δουλιά, είτε σε εργοστάσια της περιοχής (καπνεργάτριες, ιματισμός), είτε ως εργάτριες γης, είναι δουλιά ουσιαστικά χωρίς δικαιώματα, με τους εργοδότες ανεξέλεγκτους, με μεροκάματα χαμηλότερα απ' αυτά που προβλέπουν οι συμβάσεις και ο νόμος. Η ανεργία πάντως αγγίζει το 70 - 80% των γυναικών.

Αγροτικά ιατρεία και Κέντρα Υγείας δεν καλύπτουν ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες. Οι γυναίκες της μειονότητας "κατηγορούνται" ότι κάνουν πολλά παιδιά, όμως καμία μέριμνα δεν υπάρχει για ενημέρωση, για οικογενειακό προγραμματισμό, προστασία της μητρότητας, βρεφονηπιακούς σταθμούς. Η συντριπτική πλειοψηφία τους και κυρίως στα χωριά, παντρεύονται πολύ μικρές, κάνουν πολλά παιδιά, ζουν με τα πεθερικά, δουλεύουν στα χωράφια, υπακούουν και υποτάσσονται πλήρως στον άντρα. Απαιτείται ταυτόχρονα η δράση των γυναικείων συλλόγων μας στη Θράκη να στραφεί αποφασιστικά στην επαφή με αυτές τις γυναίκες, στην προβολή και δράση για τα προβλήματά τους. Χρειάζεται η ένταξή τους στο μαζικό και συνδικαλιστικό κίνημα.

Υγεία

Κατερίνα Τσιμπουκάκη, μέλος του ΔΣ της ΟΓΕ

Στην Ελλάδα για την υγεία διατίθεται το μισό του μέσου όρου της ΕΕ. Με τις εντολές της ΕΕ μετατίθεται η ευθύνη παροχής κοινωνικής προστασίας στους ίδιους τους εργαζόμενους. Η προώθηση της πολιτικής της ανταποδοτικότητας σε όλες τις βαθμίδες των υπηρεσιών υγείας, έχει αποτέλεσμα τη γιγάντωση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Η αυξανόμενη φτώχεια και η υποβάθμιση του δημόσιου τομέα της υγείας και γενικά των κοινωνικών υπηρεσιών, καθιστούν δύσκολη έως αδύνατη την πρόσβαση των γυναικών στην προληπτική ιατρική αλλά και στη θεραπεία των ψυχικών και σωματικών διαταραχών.

Οικογενειακός προγραμματισμός - μητρότητα

Ελευθερία Θωμά, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Δεσκάτης.

Στην Ελλάδα σήμερα υπάρχει πρόβλημα μειωμένης γεννητικότητας, έλλειψη κατάλληλης σεξουαλικής εκπαίδευσης και απουσία υπεύθυνης πληροφόρησης σε ό,τι αφορά τις μεθόδους οικογενειακού προγραμματισμού. Η αδιαφορία της πολιτείας οδηγεί σε αποτυχίες που αναγκάζουν τη γυναίκα να προσφεύγει συχνότερα στις εκτρώσεις. Δημιουργούνται τραυματικές εμπειρίες στην εφηβική και νεανική ηλικία, με όλες τις άμεσες και μελλοντικές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία της γυναίκας.

Το 25% των Ελληνίδων ηλικίας πάνω από 18 χρόνων δεν έχει υποβληθεί σε γυναικολογική εξέταση, το 88% δεν έχει κάνει μαστογραφία για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, ενώ το 57% δεν έχει κάνει ποτέ τεστ "Παπανικολάου". Είναι απαραίτητη η οργάνωση κέντρων προληπτικής ιατρικής για τις γυναίκες σε όλη τη χώρα και η επέκταση των κέντρων οικογενειακού προγραμματισμού.

AIDS

Μαρία Τυμπανίδου,πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Αρτας

Μέσα στο 1996 δεκαπέντε εκατομμύρια άτομα πέθαναν από AIDS, το 40% είναι γυναίκες. Η εξάπλωση του ιού στις γυναίκες ανοίγει το δρόμο για μόλυνση του γενικού πληθυσμού. Από το 1984 έως το 1994 αυξήθηκε το ποσοστό των γυναικών που προσβλήθηκε από την ασθένεια από 10%, σε 19%. Η Ελλάδα κατέχει την έβδομη θέση στην ΕΕ, ενώ πριν από τρία περίπου χρόνια ήταν στην τελευταία θέση.

Νέες τεχνολογίες στη γενετική

Αννα Κασάπη, μέλος του ΔΣ της ΟΓΕ.

Τα διάφορα αντιδραστικά συστήματα θεωρούσαν πάντα την ανθρώπινη πολυμορφία σαν εμπόδιο και προσπάθησαν να την πολεμήσουν. Γι' αυτό η τεχνολογία μπορεί να οδηγήσει τη γενετική ενάντια στον άνθρωπο, παράδειγμα η κλωνοποίηση. Η επιστήμη σήμερα είναι κλεισμένη στα εργαστήρια των πολυεθνικών εταιριών, των υπουργείων Αμυνας και των απρόσιτων ερευνητικών κέντρων, ενώ χρειάζεται να υπάρχει κοινωνικός έλεγχος. Καταστρεπτικές αλλαγές στα οικοσυστήματα, αλλαγή των ψυχικών λειτουργιών του ανθρώπου, συμπεριφοράς και ευφυϊας - κατά το δοκούν των ιθυνόντων, ιοί που θα χρησιμοποιηθούν σαν βιολογικό όπλο ή θα προκαλούν καρκίνο, είναι μερικοί από τους κινδύνους που ελλοχεύουν.

Περιβάλλον - αστικοποίηση

Μαρί Πρίφτη, αντιπρόεδρος της ΟΓΕ

Οι περιβαλλοντικές καταστροφές και οι συγκρούσεις εξαιτίας της σπανιότητας φυσικών πόρων μπορεί να αποδειχτούν στο μέλλον εξίσου επικίνδυνες με τις ιδεολογικές και εθνικές διενέξεις που πυροδότησαν αναταραχές στο παρελθόν. Το κλίμα στην κυριολεξία εξεγείρεται. Το "Ελ Νίνιο" ναρκοθετεί τον πλανήτη. Στην Ελλάδα η δασοκάλυψη από 54% που ήταν πριν από 150 χρόνια, έφθασε στα 19%. Ο θαλάσσιος ορίζοντας καταστρέφεται από τόνους πετρελαιοειδών, 650.000 τόνοι χύνονται κάθε χρόνο στη θάλασσα, αλλά και από τη διαχείριση των αστικών λυμάτων. Στις ξένες βάσεις η αποθήκευση πυρηνικών όπλων και η πιθανή διαρροή ραδιενέργειας έχουν απρόβλεπτες συνέπειες. Η χώρα μας δεν είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει μεγάλα περιβαλλοντικά προγράμματα.

Παρουσίαση έρευνας Συλλόγου "Εστία της Γυναίκας Περάματος"με θέμα Ανεργία των γυναικών

Παπαοικονόμου Μάτα, πρόεδρος του Συλλόγου

"Είχαμε υποτιμήσει τις συμπολίτισσές μας, τις θεωρούσαμε απλώς αγανακτισμένες, τώρα διακρίνουμε ότι αρκετές είναι αποφασισμένες, χρεωνόμαστε λοιπόν το καθήκον να διοχετεύσουμε σε συλλογικά κανάλια τις διεκδικήσεις και την αποφασιστικότητά τους να υπερασπιστούν τη ζωή τους και το μέλλον της πόλης".

Ερευνα στο νομό Σάμου με θέμα "Η τρίτη ηλικία μπροστά στο 2000"

Αγγελική Βαλεοντή - Δεμερτζή

Συμπληρώθηκαν 390 ερωτηματολόγια σε Σάμο, Ικαρία και Φούρνους.

Την ευθύνη για τη φροντίδα της μεγάλης πλειοψηφίας των ηλικιωμένων έχουν οι γυναίκες της οικογένειας. Οι περισσότεροι συμβιώνουν με μέλη της οικογένειάς τους. Τα δύο τρίτα παίρνουν συντάξεις πείνας.Ενα μέρος των δαπανών τους εξοικονομείται από την ιδιοκατοίκηση που αναφέρεται από το σύνολο σχεδόν των ηλικιωμένων.

Η τηλεόραση αποτελεί το κυριότερο μέσο ψυχαγωγίας. Το ένα τρίτο των ηλικιωμένων δεν μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί.Στο σύνολό τους δεν έχουν δεχτεί ποτέ επίσκεψη από επισκέπτρια υγείας ή κοινωνική λειτουργό, ενώ χρειάζονται τις υπηρεσίες τους.

Οι ηλικιωμένοι στα γηροκομεία του νομού δέχονται επισκέψεις κατά αραιά διαστήματα από άτομα του συγγενικού τους περιβάλλοντος. Θα ήθελαν να επικοινωνούν με φίλους και γείτονες αλλά δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις. Στα γηροκομεία υπάρχει έλλειψη προσωπικού στην καθαριότητα, στην ικανοποίηση αναγκών διαίτης, στη δυνατότητα πρόσβασης σε ιατρικές και υγειονομικές υπηρεσίες. Οταν θα ξεκληριστεί η αγροτιά, από ποιους θα στηρίζονται πια οι ηλικιωμένοι που θα έχουν μείνει πίσω φτωχοί και ανήμποροι;

Εργασιακή εκμετάλλευση ανηλίκων

Ρίτσα Ρούση, μέλος του ΔΣ της ΟΓΕ

Στα επίσημα στατιστικά στοιχεία που αφορούν την εργασία ανηλίκων δε συνυπολογίζουν τα παιδιά που δουλεύουν ανασφάλιστα, χωρίς βιβλιάριο εργασίας, τους αυτοαπασχολούμενους, τους εργαζόμενους σε "οικογενειακές επιχειρήσεις" και αγροτικές εργασίες, τα παιδιά των μεταναστών, των προσφύγων και των τσιγγάνων.

Δεκαπέντε χιλιάδες παιδιά κάθε χρόνο εγκαταλείπουν την υποχρεωτική εκπαίδευση για να βοηθήσουν με την εργασία τους την οικογένεια, ενώ στις ηλικίες 15 - 19 χρόνων ο αριθμός αυτός φτάνει στο ύψος των 120.000. Πρόκειται κυρίως για παιδιά οικονομικά ασθενέστερων οικογενειών, αναλφάβητων και προσφύγων. Από αυτά το 30% δουλεύει με την οικογένεια και το 42% αλλού, ενώ μόνο το 18,5% είναι ασφαλισμένα. Πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Αιγαίου αποκάλυψε ότι το 27% των παιδιών, σε δείγμα 300 μαθητών ηλικίας 11 - 18 χρόνων, εργάζονται. 40% των εργατικών ατυχημάτων αφορά ανήλικους ασφαλισμένους. (Δεν περιλαμβάνονται των ανασφάλιστων).

Βία - σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων

Ρούλα Χαλάτση, μέλος του ΔΣ της ΟΓΕ

Στην πατρίδα μας 20.000 παιδιά το χρόνο κακοποιούνται. Απ' αυτά τα 4.000 σοβαρά. Ενώ τα 100 μένουν ανάπηρα.

Πάνω από ένα εκατομμύριο παιδιά σε όλο τον κόσμο οδηγούνται στην πορνεία. Στη χώρα μας εκδίδονται 2.930 ανήλικα, από τα οποία τα 2.045 είναι κορίτσια και 525 αγόρια. Υπολογίζεται ότι ένας προαγωγός παιδιών κερδίζει περίπου ένα εκατομμύριο δραχμές την ημέρα, από την εκμετάλλευση 3 - 4 ανήλικων.

Πάνω από 250 εκατομμύρια παιδιά έως 15 χρόνων σε όλο τον κόσμο εργάζονται σε συνθήκες δουλείας ή με μισθούς πείνας.

Τοπική Αυτοδιοίκηση και γυναίκες

Σοφία Θωμαρέη, μέλος του Συλλόγου Κερατσινίου "Στοργή του Παιδιού".

Αντί για διεκδίκηση, ενίσχυση και διεύρυνση τομέων της κοινωνικής πολιτικής από την πολιτεία, αντλούν πόρους από τους κατοίκους μέσα από τη δημοτική φορολογία. Προωθούν την ανταποδοτικότητα, την ιδιωτικοποίηση, π. χ., τροφεία στους παιδικούς σταθμούς, πολιτιστικές - αθλητικές δραστηριότητες. Η ΤΑ σε συνεργασία με το γυναικείο κίνημα της περιοχής της, πρέπει να βοηθήσει τη γυναίκα να απεγκλωβιστεί πρώτα πρώτα από το μικρόκοσμο του σπιτιού της. Να διοργανώσει χώρους άθλησης, ψυχαγωγίας και καλλιτεχνικής δημιουργίας. Να ενθαρρύνει επιτροπές ισότητας, να τις διευρύνει με συνεργασία του γυναικείου κινήματος, να τις στηρίζει οικονομικά, να τις δώσει αρμοδιότητες και δυνατότητες παρέμβασης στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η ΤΑ μπορεί να δημιουργήσει συμβουλευτικούς σταθμούς, σχολές γονέων και εφήβων.

Θέλουμε μια αγωνιστική, διεκδικητική ΤΑ, που θα διεκδικεί κρατική επιχορήγηση για τη δημιουργία και λειτουργία επαρκών βρεφονηπιακών σταθμών και να μην επιβαρύνονται οικονομικά οι γονείς. Κέντρων δημιουργικής απασχόλησης, ανοιχτών κέντρων υπερηλίκων και ατόμων με ειδικές ανάγκες. Να αξιώνει την αναβάθμιση της δωρεάν δημόσιας παιδείας και την κατάργηση της διπλής βάρδιας στα σχολεία. Να λειτουργεί κέντρα Οικογενειακού Προγραμματισμού, δημοτικά ιατρεία, πάντα με τις ανάλογες επιχορηγήσεις από το υπουργείο Υγείας.

Να μην υλοποιεί τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης ή άλλα παρεμφερή αντιλαϊκά προγράμματα που καταργούν εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Επιμέλεια: Αλίκη ΞΕΝΟΥ - ΒΕΝΑΡΔΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ