Κυριακή 29 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30

Εργασιακές σχέσεις, Κοινωνική Ασφάλιση, νέες τεχνολογίες: Κατίνα Καραμάνου, γεν. γραμ. της ΟΓΕ.

- Με το επαίσχυντο "σύμφωνο εμπιστοσύνης προς το 2000" ενταφιάστηκαν τα εργατικά δικαιώματα, μπήκε τορπίλη στις συλλογικές συμβάσεις, στην πλήρη απασχόληση, στέλνοντας ξανά τις γυναίκες στα σπίτια τους. Ετοιμο προς κατάθεση είναι και το σχετικό νομοσχέδιο. Πρόσφατα πέρασε σε νομό διάταξη που καθιερώνει τη μερική απασχόληση και στις ΔΕΚΟ. Σύμφωνα με στοιχεία της EUROSTAT, η Ελλάδα είναι από τις χώρες που παρατηρούνται τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας των γυναικών. Ειδικά η ανεργία των νέων γυναικών ανέρχεται σε ποσοστό 37% έναντι του 23% στην Ευρώπη.

- Οι βιομήχανοι με έγγραφό τους ενημερώνουν την κυβέρνηση ότι είναι δυσβάσταχτα βάρη τα δικαιώματα των μητέρων, άδειες κλπ. και ότι δε θα προσλαμβάνουν γυναίκες αν κάποιος φορέας στα πλαίσια της κοινωνικής αλληλεγγύης δεν αναλάβει αυτά τα έξοδα που είναι αρνητικά για την ανταγωνιστικότητα.

- Νέες κοπέλες καλούνται να παρακολουθήσουν "σεμινάρια" και μετά τη λήξη των σεμιναρίων τις χρησιμοποιούν για διαφημίσεις σε σπίτια ή για "συνοδεία" και "παρέα" κυρίων.

- Καταγγελίες γυναικών για σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία γίνονται συχνά στη ΓΣΕΕ και σε γυναικείες οργανώσεις. Για να βοηθήσουν δήθεν τη γυναίκα, σύμφωνα με εντολές της ΕΕ προβαίνουν, στη δημιουργία "γυναικείων θεσμών", "διακομματικές επιτροπές", "δίκτυα", "παρατηρητήρια". Θεσμοί που χρηματοδοτούνται αδρά από τα προγράμματα της ΕΕ και έχουν σκοπό να ελέγχουν την αγανάκτηση των γυναικών και να τις στρέφουν προς ανώδυνες κατευθύνσεις. - Ερευνα που διεξάγεται σε διεθνές επίπεδο και περιλαμβάνει τη χώρα μας, δείχνει ότι η χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών στην εκπαίδευση και την εργασία θα εξελιχθεί σε ένα νέο επίπεδο ανισοτιμίας των δύο φύλων.

- Τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης (ΤΣΑ) είναι μια ύπουλη μεθόδευση που σκοπεύει να περάσει τη μερική απασχόληση, να καταργήσει τις Γενικές Συλλογικές Συμβάσεις και να προσανατολίσει τους εργαζόμενους και κύρια τις γυναίκες σε εργασίες χωρίς σταθερότητα και προοπτική.

- Η ανεργία, η μερική απασχόληση, η "μαύρη εργασία", το φασόν, πλήττουν κύρια τη γυναίκα, ενώ στερούν την ΚΑ από ασφαλιζόμενες και εισφορές, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των ανασφάλιστων είναι γυναίκες.

- Η γυναίκα εργάζεται σε πολλές επιχειρήσεις 2 - 4 ώρες την ημέρα (σούπερ μάρκετ, ξενοδοχεία, εμπορικά καταστήματα κλπ. ) τις περισσότερες φορές χωρίς κοινωνική ασφάλιση.

- Καταργείται κάθε θετική διάταξη στο όνομα της ανύπαρκτης ισότητας.

- Η γυναίκα καλείται να υποκαταστήσει την υποχρέωση του κράτους πρόνοιας.

- Οι εργαζόμενες με εξαρτημένη εργασία θεωρούνται... εργολάβοι και αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών, με αποτέλεσμα να στερούνται τα εργατικά τους δικαιώματα και την κοινωνική ασφάλιση.

- Η αγρότισσα με το νέο νόμο για την ασφάλιση, που καθιστά υποχρεωτική την ασφάλιση για τα μέλη της οικογένειας που ασχολούνται με αγροτικές εργασίες, θα είναι το εξιλαστήριο θύμα όταν η οικογένεια δε θα μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές.

Η κοινωνική ασφάλιση βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού. Υπεύθυνος; Το δημογραφικό φυσικά, το κλασικό άλλοθι! Η αλήθεια όμως βρίσκεται στο γεγονός ότι: Από εισφοροαπαλλαγή και εισφοροδιαφυγή "πέταξαν" την τελευταία δεκαετία πέντε τρισ. δραχμές από τα Ταμεία. Την τελευταία 30ετία τα Ταμεία έχασαν από την καταλήστευση των αποθεματικών τους από το κράτος περίπου πέντε τρισ. δραχμές - ένας ολόκληρος προϋπολογισμός! Το κράτος πρόσφερε κοινωνική πολιτική μέσα από τα Ταμεία χωρίς να δώσει δραχμή από τον προϋπολογισμό.

Τι προτείνει το κράτος για λύση; Κατάργηση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης. Αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. Αύξηση χρονικών προϋποθέσεων (ημερομισθίων). Μείωση παροχών, κατάργηση του κανονισμού βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Αύξηση των εισφορών των εργαζομένων και μείωση των εισφορών των εργοδοτών. Ανταποδοτικότητα...

  • Παιδεία: Τούλα Σωτήρη, μέλος του ΔΣ της ΟΓΕ.

Δεκαπέντε χρόνια μετά την εφαρμογή της εννιάχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης 500.000 νέοι 14 - 29 χρόνων δεν μπόρεσαν να την αποκτήσουν. Ενα στα πέντε παιδιά δεν κατορθώνει να τελειώσει το γυμνάσιο. 53% του πληθυσμού διαθέτει μόνο απολυτήριο δημοτικού, ενώ στην ΕΕ το ποσοστό αυτό είναι 17%. Η θεσμοθέτηση του ενιαίου λυκείου οδηγεί σε ένα συνονθύλευμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης πολλών ταχυτήτων, η οποία χορηγεί διαφόρων ειδών και "αξίας" πτυχία. Το σχολείο μετατρέπεται σε ένα απέραντο εξεταστικό κέντρο, ενώ ταυτόχρονα ακυρώνεται ο παιδαγωγικός ρόλος των καθηγητών. Θα εξαφανιστεί το πνεύμα συλλογικότητας και ομαδικής προσπάθειας μέσα στη σχολική ζωή του λυκείου.

Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και η κατάργηση της επετηρίδας χρησιμοποιείται για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στην εκπαίδευση. Με την κατάργηση της μονιμότητας, οι πρώτες που θα χτυπηθούν ή που θα βρεθούν εκτός των τειχών, θα είναι οι γυναίκες εκπαιδευτικοί, που αποτελούν και την πλειοψηφία του κλάδου.

  • Ναρκωτικά: Ελένη Ζαφειρίου, γραμματέας ΕΣΥΝ.

Η μέση ηλικία έναρξης της χρήσης οποιασδήποτε ναρκωτικής ουσίας είναι τα 16 χρόνια. Το 1/3 όμως των ατόμων που συμμετείχε στην έρευνα του ΚΕΘΕΑ άρχισε τη χρήση νωρίτερα από την ηλικία των 14 χρόνων. Οι καταδίκες ανήλικων για διακίνηση και χρήση μεταξύ 1994 και 1995 αυξήθηκαν κατά 633%, σύμφωνα με ανακοίνωση του δικαστηρίου ανήλικων. Ο νόμος καθιερώνει την επίσημη χορήγηση του υποκατάστατου από το κράτος (μεθαδόνη). Σύμφωνα με διεθνείς στατιστικές, το 96% των ηρωινομανών ξεκίνησαν ως χρήστες "μαλακών ουσιών". Οσον αφορά στην πρόταση για αποποινικοποίηση της χρήσης: αποκρύπτεται το γεγονός ότι οι χώρες που εφάρμοσαν το συγκεκριμένο μέτρο έχουν ανακρούσει πρύμναν. Γιατί οδήγησε σε αύξηση της διακίνησης και του αριθμού των ατόμων που κάνουν χρήση ναρκωτικών.

  • Μετανάστριες, ξενοφοβία, ρατσισμός, πορνεία: Ασπα Μανδηλαρά, αντιπρόεδρος της ΟΓΕ.

Η γυναίκα μετανάστρια συνθλίβεται στον ολετήρα της διπλής καταπίεσης, της ανισοτιμίας στην εργασία και στην πληρωμή, στις κάθε είδους διακρίσεις, στους διπλούς, τριπλούς ρόλους στο σπίτι, αλλά και με τεράστιο ψυχικό κόστος, αφού αναγκάζεται να εγκαταλείψει τα παιδιά της στους ηλικιωμένους γονείς της. Η πορνεία, το σύγχρονο αυτό σκλαβοπάζαρο είναι η πρώτη επιλογή εργασίας που προσφέρεται στις αλλοδαπές. Οι γυναίκες μετανάστριες γίνονται θύματα εξαναγκασμού σε πορνεία.

  • Ελληνίδες μετανάστριες στη Γερμανία: Αθανασία Σίσκου, υπεύθυνη επιτροπής γυναικών Ομοσπονδίας ελληνικών κοινοτήτων Γερμανίας.

Μετά από σαράντα χρόνια παραμονής, ακόμα έχουν τη χαμηλότερη μόρφωση, κατατάσσονται στις κατώτερες ομάδες αμοιβής, οι θέσεις εργασίας τους σε περίοδο οικονομικής κρίσης είναι ανασφαλείς, η νομική τους θέση χωρίς κατοχύρωση, είναι θύματα καθημερινών διακρίσεων, υπόκεινται περισσότερο σε ψυχοσωματικές ασθένειες, είναι θύματα της ανεργίας, 12,5% η ανεργία στη Γερμανία σήμερα, σχεδόν διπλάσια στους μετανάστες. Στους νέους Ελληνες ξεπερνάει το 35%.

  • Οι Ελληνίδες μετανάστριες στο Βέλγιο: Δέσποινα Γιαννάκη, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Γυναικών Βρυξελλών.

Πλήττονται από τους νόμους, αντιμετωπίζουν προβλήματα με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς που κλείνουν, δυσκολεύονται να καταβάλουν τα ασφάλιστρα συμμετοχής στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αφού έχουν αυξηθεί, διαμαρτύρονται για τις περικοπές στην παιδεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ