Παρασκευή 3 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
Το σαμποτάζ στο Βελεστίνο το Μάρτη του 1943

Πριν 55 χρόνια, το βράδυ της 22ας προς 23ης του Μάρτη 1943, οι Αντιστασιακές ΕΑΜικές Οργανώσεις περιοχής Βελεστίνου, σε συνεργασία και με τη βοήθεια της ΕΑΜικής Οργάνωσης των Σιδηροδρομικών, οργανώνουν και πραγματοποιούν εκτροχιασμό αμαξοστοιχίας με 33 βαγόνια, φορτωμένα με στρατιωτικό υλικό, (ιματισμό, φάρμακα, πολεμικό υλικό). Συλλαμβάνουν και αιχμαλωτίζουν την ιταλική φρουρά που συνόδευε το τρένο, ύστερα από συμπλοκή λίγο έξω από το σιδηροδρομικό σταθμό Βελεστίνου, κοντά στα χωριά Χλόη και Ριζόμυλο και μετά τη λαφυραγώγησή του, το ανατινάζουν.

Αυτή την περίοδο έχουμε ανάπτυξη του ΕΑΜικού Κινήματος πανελλαδικά. Στην εργατούπολη του Βόλου από τον πρώτο χρόνο της Κατοχής συγκροτήθηκαν οι αντιστασιακές ΕΑΜικές Οργανώσεις. Η Εθνική Αλληλεγγύη (ΕΑ) πρωτοστατεί στα λαϊκά συσσίτια για να σταματήσουν οι θάνατοι από την πείνα.

Το Εργατικό ΕΑΜ (ΕΕΑΜ) είναι μπροστάρης στους διεκδικητικούς αγώνες. Κινητοποιείται ο βολιώτικος λαός, ενάντια στην επιστράτευση, ενάντια στην επέκταση της βουλγαρικής κατοχής κλπ.

Μεγάλη είναι η βοήθεια που δόθηκε, από τις οργανώσεις μαγνησίας του ΚΚΕ για την ανάπτυξη των ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΕΛΑΝ, ΕΠΟΝ, ΕΑ.

Το "Στρατηγείο" Θεσσαλίας του ΕΛΑΣ που συγκροτήθηκε το Γενάρη του 1943, σε συνεργασία στελεχών των ΕΑΜικών οργανώσεων των μόνιμων και εφέδρων Αξιωματικών του Στρατού, αποφάσισε την ανάπτυξη του Εφεδρικού ΕΛΑΣ.

Συγκροτήθηκε και η Περιφερειακή Επιτροπή των εφεδροελασίτικων τμημάτων Αλμυρού - Φαρσάλων - Βελεστίνου, η οποία μετά τον Ιούλη του 1943, μετονομάστηκε Μεραρχία Αλμυρού - Φαρσάλων - Βελεστίνου, του Εφεδρικού ΕΛΑΣ. Η Απόφαση για τον εκτροχιασμό της αμαξοστοιχίας πάρθηκε ύστερα από πολυήμερη μελέτη, από τα στελέχη του Επιτελείου της ΠΕ Αλμυρού - Φαρσάλων - Βελεστίνου του Εφεδρικού ΕΛΑΣ. Επικεφαλής της οποίας ήταν τότε ο ακούραστος Μιχάλης Παπαδάμος (Φεραίος). Με τη συμμετοχή της ομάδας ανταρτών του Βαγγέλη Πούλιου (Λαρισινού). Και επίσης με τη βοήθεια της ΕΑΜικής οργάνωσης των σιδηροδρομικών Βελεστίνου. Ο εφεδροελασίτης Χαράλαμπος Αραμπατζής, συντηρητής της γραμμής, εργάτης σιδηροδρόμων, ανέλαβε να ξηλώσει και συνέβαλε στον εκτροχιασμό του τρένου.

Η επιχείρηση πέτυχε. Συνέλαβαν τους συνοδούς Ιταλούς στρατιώτες και με κάρα και ζώα μεταφέρθηκε στην ανταρτοκρατούμενη περιοχή το περισσότερο πολεμικό υλικό που βρισκόταν στο τρένο.

Διακόπηκε για πολλές μέρες η συγκοινωνία Βόλου - Λάρισας.

Οι κατοχικές δυνάμεις της Λάρισας την επομένη μέρα της ανατίναξης, μαζί με τους ΕΑΣΑΔίτες συνεργάτες τους, φτάσανε στην περιοχή και λεηλάτησαν τα χωριά Κόνιαρι, Νταμπεγλί, Ριζόμυλο και βάλαν φωτιά στα περισσότερα σπίτια. Δέκα γέροντες που βρήκαν στα χωριά, τους δολοφόνησαν. Ανάμεσά τους τους Δ. Συρταριώτη και Γ. Μακρή. Την ίδια μέρα οι Ραδιοφωνικοί σταθμοί της Μόσχας και του Λονδίνου αναφέρθηκαν στο σαμποτάζ και με πολύ επαινετικά λόγια στους αντάρτες του ΕΛΑΣ.

Την περίοδο αυτή οι αντάρτικες ομάδες του ΕΛΑΣ πλήθαιναν, γύριζαν στα χωριά και μαζί με τους πολίτες τραγουδούσαν: ".. Αντάρτικο κύμα φουντώνει, Νέα ζωή προχωρεί.. ".

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΟΥΣΗΣ - ΞΑΝΘΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους 5 ΕΠΟΝίτες (2020-04-23 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1998-05-29 00:00:00.0)
Η επέτειος της μάχης στο Βελεστίνο (1997-10-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ