Παρασκευή 3 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Επιβραβεύεται ο επαγγελματισμός!
  • Το δεύτερο μέρος του αθλητικού νομοσχεδίου παρουσίασε ο Α. Φούρας
  • Προβλέπει επαγγελματικά τμήματα σ' όλα τα αθλήματα

Ολα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν. Διατάξεις ωραιοποιούνται, νέα όργανα δημιουργούνται, επιτροπές αλλάζουν όνομα, όμως η φιλοσοφία πάνω στην οποία οικοδομήθηκε ο αθλητισμός στη μεταπολίτευση, παραμένει κυρίαρχη. Ο επαγγελματισμός επιβραβεύεται σε όλες τις μορφές της αθλητικής δραστηριότητας. Η αθλητική ηγεσία με το νέο αθλητικό νομοσχέδιο, που έδωσε χτες στη δημοσιότητα, προσπαθεί να προσαρμόσει το εθνικό αθλητικό δίκαιο στις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ακόμα και η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, όπως μετονομάζεται η ΕΟΑ, ο θεματοφύλακας του Ολυμπισμού, αποκτά το δικαίωμα να έχει το δικό της σπόνσορα και να πουλάει τα σύμβολά της και μάλιστα να διαχειρίζεται αυτά τα έσοδα, "κατά παρέκκλιση των διατάξεων περί δημοσίου λογιστικού". Οι Αθλητικές Ανώνυμες Εταιρίες θα έχουν τον πρώτο λόγο σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ. Ως προς την οικονομική διαχείριση, υπάγονται στο υπουργείο Εμπορίου. Ανώνυμες εταιρίες υποχρεώνονται να ιδρύσουν όλες οι ομάδες της Α1, Β και Γ εθνικής στο ποδόσφαιρο. Στο μπάσκετ ο επαγγελματισμός επεκτείνεται και στην Α2 κατηγορία, η οποία πηγαίνει στη δικαιοδοσία της ΕΣΑΚΕ. Πάντως από την περίοδο 2000 - 2001 καταργείται η επιχορήγηση στο μπάσκετ. Τμήματα αμειβομένων αθλητών μπορούν όμως να ιδρύσουν με απόφαση του αρμόδιου υπουργού όλα τα αθλήματα ή τα σωματεία που θέλουν να έχουν στις τάξεις τους αθλητές με αμοιβή. Για την έκδοση της απόφασης αρκεί η σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας της γενικής συνέλευσης και έκθεση του διοικητικού συμβουλίου περί βιωσιμότητας.

Ο ρόλος της ΕΟΕ παραμένει περιθωριακός και όλες οι εξουσίες θα εκπορεύονται από το υφυπουργείο αθλητισμού και τη ΓΓΑ. Το νέο στη συγκρότησή της ΕΟΕ, είναι ότι διευρύνεται η σύνθεσή της με έναν εν ενεργεία ή μη, αθλητή και από τρία επίτιμα μέλη.

Θεσπίζεται πάντως το Εθνικό Συμβούλιο Αθλητικού Σχεδιασμού, το οποίο θα εισηγείται στον υφυπουργό επί θεμάτων σχεδιασμού και προγραμματισμού, ενώ θα καθορίζει τα κριτήρια κατανομής των επιχορηγήσεων, έκτακτων και τακτικών. Θα συμμετέχουν σ' αυτό, τρία στελέχη της ΓΓΑ με προεδρεύοντα τον εκάστοτε γενικό γραμματέα, πέντε μέλη της ΕΟΕ, ένας εκπρόσωπος του ΤΕΦΑΑ Αθηνών, ένας εκπρόσωπος του Οργανισμού Μαζικής Αθλησης που καθιερώνεται με νόμο και θα αντλεί τα έσοδά του από το ΠΡΟΠΟ, ένας από το Κέντρο Αθλητικής Ερευνας και Τεχνολογίας, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Φυσικής Αγωγής του υπουργείου Παιδείας και ένας εκπρόσωπος των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Παράλληλα θεσπίζεται για τις ομοσπονδίες ο ολυμπιακός αθλητικός κύκλος και οι διοικήσεις τους θα έχουν θητεία από Ολυμπιάδα σε Ολυμπιάδα.

Η αθλητική δικαιοσύνη θα αποδίδεται σε πρώτο και δεύτερο βαθμό από τακτικούς δικαστές και οι πρωτόδικες αποφάσεις θα βγαίνουν το αργότερο σε επτά μέρες. Οι πρόεδροι των επαγγελματικών ενώσεων (ΕΣΑΚΕ - ΕΠΑΕ) καταλαμβάνουν τη θέση του αντιπροέδρου στην αντίστοιχη ομοσπονδία. Οι ομάδες θα μπορούν να διαχειρίζονται μόνες τους τα τηλεοπτικά δικαιώματα, ή να τα εκχωρούν στην αρμόδια Ενωση. Οι αγώνες θα διεξάγονται μόνο Σαββατοκύριακο (εκτός εξαιρέσεων και με απόφαση του υφυπουργού), ενώ η αστυνομία θα αναλαμβάνει τη φύλαξη της τάξης, μόνο εκτός γηπέδων. Η ασφάλεια στους αγωνιστικούς χώρους θα αφορά τις αθλητικές εταιρίες, οι οποίες εφόσον επιθυμούν την παρουσία αστυνομικής δύναμης στον αγωνιστικό χώρο, θα πρέπει να καταβάλουν αποζημίωση. Για τους αθλητές που διακρίνονται σε Ολυμπιακούς Αγώνες και μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις, ανοίγουν οι πόρτες του δημοσίου και των ΑΕΙ, ενώ το μητρικό σωματείο αποκτά το δικαίωμα μονομερούς κατάθεσης συμβολαίου για τους αθλητές που συμπληρώνουν το 18ο χρόνο της ηλικίας τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ