Κυριακή 5 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΝΙΚΟΣ ΚΑΛΟΥΔΗΣ
Ενας ευπατρίδης του Κόμματος

Ο λαϊκός ηγέτης, ο κομμουνιστή, ο άνθρωπος

-------------------------------------------------------------------------

Σαράντα μέρες πέρασαν χωρίς το Νικο Καλούδη,που έφυγε από κοντά μας στις 24 Φλεβάρη. Μεγάλο και δυσαναπλήρωτο το κενό, που άφησε πίσω του. Η πίστη του στο Κόμμα και τις αρχές του, η ανιδιοτελής προσφορά και η έμφυτη σεμνότητά του, η αστείρευτη αισιοδοξία και η πραότητά του θα μείνουν αξέχαστα για πάντα, φωτεινό παράδειγμα για όλους τους νεώτερους.

Σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, στην εκκλησία του Κοιμητηρίου Καισαριανής,η οικογένειά του τελεί το 40ήμερο μνημόσυνό του. Ο "Ρ" τιμώντας τη μνήμη του αξέχαστου συντρόφου μας δημοσιεύει σήμερα τα σημειώματα δυο συντρόφων, του θανάση Ζαφειρόπουλου,αρχισυντάκτη του "Ρ" στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης και της συγγραφέα, Ιωάννας Καρατζαφέρη,θεωρώντας ότι σκιαγραφούν με επιτυχία την προσωπικότητα του Νίκου Καλούδη.

-----------------------------------------------------------------------

Του Θανάση ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΥ

Ο αναπάντεχος θάνατος του Νίκου Καλούδη δε γέμισε με θλίψη και οδύνη μόνο το κόμμα μας, ήταν και μια μεγάλη, δυσαναπλήρωτη απώλεια για το Λαϊκό Δημοκρατικό Κίνημα, την εργατική τάξη και τη ναυτεργατική οικογένεια, μέσα από τα σπλάχνα της οποίας ξεπρόβαλε, γαλουχήθηκε και αντρώθηκε, για να σφυρηλατηθεί στη συνέχεια μέσα στο κόμμα μας, με τις αθάνατες και ανέσπερες ιδέες του μαρξισμού - λενινισμού και του προλεταριακού διεθνισμού.

Στην κονίστρα του ταξικού και επαναστατικού αγώνα ανταμώσαμε κάπως αργά με τον Ν. Καλούδη, στα χρόνια μετά τη μεταπολίτευση, 1974 - '78, όταν σαν αρχισυντάκτης του "Ριζοσπάστη" χρειάστηκε να συνεργαστούμε για την εφημερίδα. Πολλές φορές τύχαινε ο τότε διευθυντής του "Ρ" να απουσιάζει και ο Ν. Καλούδης, είτε σαν μέλος του ΠΓ της ΚΕ, είτε αργότερα σαν αναπληρωτής του Α' Γραμματέα του Κόμματος, μετείχε στις συνεδριάσεις της Συντακτικής Επιτροπής της εφημερίδας.

Εκεί μου δόθηκε η ευκαιρία να διαπιστώσω τις πλούσιες κομμουνιστικές του αρετές και αξίες, το οξύτατο πολιτικό του κριτήριο, την αίσθηση και τη σύλληψη της επικαιρότητας.

Προσηνής, ήρεμος, με πλήρη αυτοκυριαρχία, είχε το δικό του τρόπο να συνεργάζεται με τους συντρόφους του. Είχε το χάρισμα να συνδυάζει την κομμουνιστική επαναστατική έξαρση - με όσες αρετές και προτερήματα αυτή συνεπάγεται - με την αιγαιοπελαγίτικη φινέτσα και ευγένεια. Ηταν - ας μου επιτραπεί η έκφραση - ένας ευπατρίδης του Κόμματος.

***

Στα εξήντα περίπου χρόνια της κομματικής μου ζωής, είχα την ευκαιρία να γνωρίσω και να συνεργαστώ με πολλά από τα ιστορικά ηγετικά στελέχη του ΚΚΕ. Σαν αρχισυντάκτης του "Ριζοσπάστη" - έκδοσης του βουνού το 1943 - '44 - αλλά και σαν υπεύθυνος του ιστορικού εκείνου τυπογραφείου της "Κόκκινης Σημαίας", στην αετοφωλιά της Καρύτσας της Ευρυτανίας, είχα την τιμή και την τύχη να συνεργαστώ με πολλά από τα ηγετικά στελέχη της μαχόμενης Ελλάδας: Από τον Κώστα Καραγιώργη, γραμματέα τότε του Γραφείου Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ, μέχρι τον Πέτρο Ρούσσο, τον Γιάννη Ζεύγο, που είχαν εκ περιτροπής την πολιτική και κομματική ευθύνη για το "Ρ", αλλά και τον Γ. Σιάντο και τον Γιάννη Ιωαννίδη.

Ο Νίκος Καλούδης είχε μια ιδιαιτερότητα. Είχε το δικό του τρόπο, όχι μόνο να καθοδηγεί, αλλά και να διδάσκει επικοινωνία και συνεργασία. Να εμπνέει σιγουριά και αυτοπεποίθηση. Να πετυχαίνει το άπαν της απόδοσης των συνεργατών του. Να τους κάνει καλύτερους.

Για να δώσω τα καθοδηγητικά του προτερήματα, θα σας μεταφέρω τα λόγια στελέχους του Κόμματος, που τον γνώρισε περισσότερο και καλύτερα από μένα:"Για να καταλάβεις - μου είπε - τι είναι ο Καλούδης, θα σου αναφέρω τούτο: Εχεις μπροστά σου ένα μαραθωνοδρόμο, που μόλις - κατάκοπος - τερμάτισε, τρέχοντας 42 χιλιόμετρα. Τον παίρνει ο Καλούδης, του μιλάει για δέκα λεπτά και ο μαραθωνοδρόμος είναι έτοιμος να τρέξει αμέσως άλλον ένα μαραθώνιο".

***

Η τελευταία μας συνάντηση με τον Νίκο Καλούδη έγινε λίγο καιρό πριν ξεκινήσει το - χωρίς επιστροφή - ταξίδι για τις μακρινές θάλασσες της αιωνιότητας με τα ήσυχα και αθόλωτα νερά. Στο κόψιμο της πρωτοχρονιάτικης πίτας της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό.

Τίποτα δεν προμηνούσε το επερχόμενο τέλος του. Ηρεμος, όπως πάντα, με την ξεχωριστή ευγένεια και καλοσύνη, που τον διέκρινε. Μιλήσαμε για παλιές συνεργασίες, στα πρώτα δύσκολα, αλλά ωραία, χρόνια της επανέκδοσης του "Ριζοσπάστη" στα στενόχωρα και περιορισμένα γραφεία του, της οδού Μαυρομιχάλη.

"Ηταν μια συνάντηση - όπως λέει ο ποιητής -

μ' έναν από κείνους που κάποτε κίνησαν.

"Μα σε λίγο άλλοι έγιναν πρώτοι.

"Με τη δύναμη και την ορμή των πρώτων

"ξεπέρασαν τους πεθαμένους.

"Ετσι κατακτήθηκε η Κορυφή".

***

Ο Νίκος Καλούδης δεν υπήρξε μόνο ένας λαϊκός ηγέτης, ένας ολοκληρωμένος κομμουνιστής, αλλά και ένας άνθρωπος με Αλφα κεφαλαίο. Πάνω απ' όλα, είχε την τιμή και την υπερηφάνεια του Κόμματος, την αγάπη για την Ελλάδα και το λαό της, τον αγώνα για τα ιδανικά της ειρήνης, της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού.

Η οδύνη από την απώλειά του ας γίνει δύναμη στον αγώνα - όπως είπε ο σ. Χ. Φλωράκης - για το χτίσιμο του αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου πάλης του λαού, που είναι το μήνυμα του καιρού μας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ