Κυριακή 5 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
Τα ψηφίσματα του Συνεδρίου

Η αποφασιστικότητα των συνέδρων - γυναικών της ΟΓΕ για ένταση της πάλης τους μαζί με το λαϊκό κίνημα, αποτυπώθηκε και στα ψηφίσματα του συνεδρίου, για την ειρήνη, για την οικονομική και κοινωνική πολιτική και για την ξενοφοβία και το ρατσισμό.

Ειρήνη η μεγαλύτερη αξία

Η νέα δομή του ΝΑΤΟ, αναφέρεται στο ψήφισμα για την ειρήνη, δηλώνει το νέο ρόλο του σύγχρονου ιμπεριαλιστικού μπλοκ των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Αφρικής. Είναι μεγάλη πρόκληση, ιδιαίτερα για τις γυναίκες, να πληρώνουν με δήθεν ειρηνευτικές διαδικασίες το θάνατο, τον ξεριζωμό, την προσφυγιά, τους βιασμούς, την αναγκαστική πορνεία, επειδή έτσι αποφασίζουν οι σύγχρονοι "ειρηνευτές". Γι' αυτό και εμείς αρνούμαστε να μπούμε στη λογική της επικυριαρχίας στο Αιγαίο, στην όποια μεταβολή των συνόρων μας, στη μετατροπή του στρατού μας σε υπάκουο εκτελεστή των ΝΑΤΟικών και αμερικανικών συμφερόντων, στη στρατιωτικοποίηση της ζωής μας και της κοινωνίας μας μέσα από την Παλλαϊκή Αμυνα, στη διχοτόμηση και ΝΑΤΟποίηση της Κύπρου.

Γι' αυτό και εμείς ζητάμε από τους άντρες και τις γυναίκες της χώρας μας, ιδιαίτερα από τις γυναίκες της ΟΓΕ, μέσα από καθημερινούς αγώνες, καθημερινή επαγρύπνηση να αποτινάξουν την αδράνεια, τον εφησυχασμό, την ανοχή, να δυναμώσουν τις γραμμές του ειρηνιστικού κινήματος να αγωνιστούν για:

* Το δικαίωμα των λαών στην αυτοδιάθεση.

* Την ανάπτυξη φιλίας, συνεργασίας, αλληλεγγύης μεταξύ των βαλκανικών χωρών της γειτονικής Τουρκίας, όλων των χωρών του κόσμου.

* Για ειρήνη - τη μεγαλύτερη διαχρονική ηθική αξία.

Δίπλα στις γυναίκες του λαού μας

Δημιουργείται μια σύγχρονη δικτατορία του κεφαλαίου, διαπιστώνεται στο ψήφισμα για την οικονομική και κοινωνική πολιτική. Πρώτο θύμα στη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται, η γυναίκα, που ζει ήδη την υπερεκμετάλλευση σε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα. Εργασία κατά περίσταση και κατά την όρεξη του εργοδότη, ελάχιστες αποδοχές, στέρηση εργατικών δικαιωμάτων, ακανόνιστο ωράριο που την αποδιοργανώνει, είναι συνθήκες που ζει καθημερινά η πλειοψηφία των εργαζομένων γυναικών. Η ανεργία οδηγεί μεγάλο ποσοστό γυναικών στο σπίτι, κάτι που υπηρετεί την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, γιατί εκείνες θα υποκαταστήσουν το κράτος στην κοινωνική πολιτική που κατεδαφίζεται. Πιστεύουμε ότι οι εργαζόμενοι και ειδικά οι γυναίκες δεν είναι δυνατόν να δεχτούν με απάθεια αυτή τη λαίλαπα που άρχισε να πλήττει τη χώρα μας.

Αποφασίζουμε να συνεχίσουμε σ' όλα τα μέτωπα πάλης που αναπτύξαμε στο Συνέδριό μας, δίπλα στους αγώνες των γυναικών του λαού μας. Να αντιτάξουμε το μονόδρομο της συσπείρωσης σ' ένα μέτωπο πάλης που θα αμφισβητεί την παντοκρατορία του κεφαλαίου και θα οδηγήσει στην ανατροπή αυτών των πολιτικών.

Ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία

Εμείς οι γυναίκες αντιπρόσωποι στο 7ο Συνέδριο της ΟΓΕ παρακολουθούμε με ιδιαίτερη ανησυχία την έξαρση της ξενοφοβίας και την καλλιέργεια κλίματος ρατσισμού σε βάρος των μεταναστών από την κυβέρνηση, ορισμένες πολιτικές δυνάμεις και τα ΜΜΕ, αναφέρεται σε άλλο ψήφισμα του Συνεδρίου για το ρατσισμό και την ξενοφοβία.

Το ξέσπασμα του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης και η φασιστική απόφαση του κοινοτάρχη Πιερίας προειδοποιούν για τις επικίνδυνες διαστάσεις που μπορεί να πάρει η ρατσιστική προπαγάνδα.

Θεωρούμε ότι η εγκληματικότητα στη χώρα μας είναι μια πραγματικότητα και μας ανησυχεί.

Η κυβέρνηση και οι συνοδοιπόροι της όμως, αντί να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα σαν φαινόμενο με κοινωνικές ρίζες, το προβάλλουν και το διογκώνουν κυρίως μέσα από τα ΜΜΕ.

Αποκρύπτουν τις πραγματικές αιτίες, που είναι απόρροια των αντιδραστικών πολιτικών των χωρών προέλευσης των μεταναστών, αλλά και της αντιλαϊκής πολιτικής της χώρας μας, που οδηγούν το λαό στη φτώχεια και την εξαθλίωση.Μας προετοιμάζουν να δεχτούμε την εντεινόμενη αστυνομοκρατία και καταστολή.

Γνωρίζουμε καλά την άσχημη θέση των μεταναστών σήμερα γιατί η δική μας χώρα, ο δικός μας λαός έχει βρεθεί σ' αυτό το επικίνδυνο σταυροδρόμι σε πολλές φάσεις της ιστορικής διαδρομής του και έχει γευτεί τις συνέπειες του εκπατρισμού, με ό,τι αυτό σημαίνει για τον άνθρωπο.

Εγκληματίες δεν είναι οι μετανάστες. Εγκληματικές είναι οι πολιτικές της κυβέρνησης που οδηγούν ομάδες πληθυσμού στην εξαθλίωση και το κοινωνικό περιθώριο, ενώ σκόπιμα αποσιωπούν ότι το 80% των εγκληματικών ενεργειών οφείλεται σε Ελληνες και το 20% σε αλλοδαπούς.

Η αντιμετώπιση του προβλήματος δε λύνεται με την καλλιέργεια κλίματος ξενοφοβίας και ρατσισμού, συστατικά της σημερινής πολιτικής.

Χρειάζεται μια άλλη πολιτική που θα έχει σαν στόχο την πρόληψη, την άρση των αιτιών, μια πολιτική που θα χαρακτηρίζεται από τη συνεχή προσπάθεια όλου αυτού του κόσμου που περιθωριοποιείται στην κοινωνία.

Καλούμε τις γυναίκες να καταδικάσουν το ρατσισμό και την ξενοφοβία, να καταδικάσουν τον αποπροσανατολισμό και να αγωνιστούν ενάντια στις αιτίες που παράγουν το έγκλημα, το ενισχύουν και το καλλιεργούν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ