Πέμπτη 9 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η δολοφονία του Γρ. Λαμπράκη

Ανέκδοτα ντοκουμέντα

Ενα βιβλίο για την υπόθεση της δολοφονίας του Γρ. Λαμπράκη είναι πάντοτε ενδιαφέρον, όχι μόνο για τους ιστορικούς επιστήμονες και τους ερευνητές της Ιστορίας, γενικότερα, αλλά και για κάθε πολίτη αυτής της χώρας, που θέλει να μάθει το πρόσφατο παρελθόν του τόπου μας, τα γεγονότα που σηματοδότησαν σημαντικές κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις. Αν αυτό το βιβλίο περιέχει πρωτογενείς ιστορικές πηγές, αυθεντικά, δηλαδή, ντοκουμέντα που συνθέτουν βασικές πλευρές της υπόθεσης, τότε γίνεται, πλέον, πολύτιμο. Ενα τέτοιο βιβλίο ανέκδοτων ντοκουμέντων, επιλεγμένων και επιμελημένων από τον καθηγητή Π. Πετρίδη είναι η "Δολοφονία Λαμπράκη - Ανέκδοτα Ντοκουμέντα (1963 - 1966)" (που κυκλοφόρησε πρόσφατα σε 2η συμπληρωμένη έκδοση από το "Προσκήνιο"). Το βιβλίο έφτασε στο αναγνωστικό κοινό χάρη στην κοπιαστική δουλιά του καθηγητή Πολιτικής και Συνταγματικής Ιστορίας της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Παύλου Πετρίδη, ο οποίος υπογράφει και την εισαγωγή, ενώ τον πρόλογο ο Μίκης Θεοδωράκης.

Ο Π. Πετρίδης μέσα από τις χιλιάδες σελίδες της δικογραφίας της υπόθεσης Λαμπράκη ξεχώρισε και μας παραδίδει τα σημαντικότερα ντοκουμέντα, στο σύνολό τους. Συγκεκριμένα περιλαμβάνονται:

- Το προανακριτικό υλικό (Οι απολογίες των κατηγορουμένων Γκοτζαμάνη, Εμμανουηλίδη, Πιτσώκου, Γιοσμά, Μήτσου, Καμουτσή και οι καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας).

- Τα σημαντικότερα σημεία της πρότασης του αντεισαγγελέως Εφετών Π. Δελαπόρτα προς το Συμβούλιο Εφετών.

- Τα κυριότερα αποσπάσματα των πρακτικών της δίκης στο Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης (3/10 - 30/12/1966).

- Σε παράρτημα δημοσιεύονται, για πρώτη φορά, τα ποινικά μητρώα των κατηγορουμένων,ο αναλυτικός πίνακας των φακέλων της ογκώδους δικογραφίας και άλλα ανέκδοτα υλικά.

Πρέπει να σημειωθεί ότι σ' αυτή τη δεύτερη έκδοση του βιβλίου έχουν προστεθεί (δεν υπήρχαν στην πρώτη): Οι καταθέσεις θεμελιωδών μαρτύρων ενώπιον των ανακριτικών αρχών (Χ. Ασπιώτη, Α. Κωνσταντουδάκη, Τρ. Παπατριανταφύλλου, Γ. Φουρναράκου και Ι. Χολέβα). Βασικά σημεία της κατάθεσης του εισαγγελέα Παν. Αργυρόπουλου. Βασικά αποσπάσματα από την ιατρική έκθεση που δείχνει την πορεία του Γρ. Λαμπράκη προς το θάνατο.

Ο αναγνώστης θα βοηθηθεί ουσιαστικά από το προαναφερόμενο βιβλίο, ώστε να προσεγγίσει την υπόθεση Λαμπράκη και να βγάλει πολύτιμα ιστορικά και σύγχρονα πολιτικά συμπεράσματα, δεδομένου ότι είναι βιβλίο ιστοριοδιφικό - κι έτσι πρέπει να κρίνεται. Δεν ερμηνεύει δηλαδή το ιστορικό γεγονός, αλλά δίνει πρωτότυπο ιστορικό υλικό, αφήνοντας στον αναγνώστη τις κρίσεις. Το περιεχόμενό του είναι αναντικατάστατο για την προσέγγιση σημαντικών πλευρών της ιστορικής αλήθειας, αν ληφθεί υπόψη ότι ο Γρ. Λαμπράκης δολοφονήθηκε υπό τις εξής συνθήκες:

- Παρουσία 180 ανδρών και αξιωματικών της Χωροφυλακής και της Αστυνομίας, με επικεφαλής τον επιθεωρητή Χωροφυλακής στρατηγό Κ. Μήτσου,τον διευθυντή της Αστυνομίας Ευθ. Καμουτσή,τον υποδιευθυντή Μιχ. Διαμαντόπουλο,τον διοικητή Εθνικής Ασφαλείας Κ. Δόλκα,και τους υπομοιράρχους Εμμ. Καπελώνη και Δ. Κατσούλη.

- Μπροστά σε εκατοντάδες παρακρατικούς, που με την ανοχή των αρχών Ασφαλείας - και υπό την προστασία τους - πραγματοποιούσαν αντισυγκέντρωση, προκαλώντας, φωνάζοντας πλήθος αντικομμουνιστικών συνθημάτων, απειλώντας ανοιχτά για ό,τι έμελλε να συμβεί με το κυριότερο των συνθημάτων τους, "Λαμπράκη θα πεθάνεις".

Γ. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ