Κυριακή 12 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΣΕΛΙΔΟΡΑΜΑ

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ από την τοποθέτηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη συνεδρίαση της ομάδας Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της, την περασμένη βδομάδα, στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, δημοσιεύει σήμερα ο "Ρ". Μίλησε, επίσης, για τους θεσμούς και τη δημοκρατία ως πεδίο πάλης, αλλά και για σημαντικά, επίκαιρα θέματα μεγάλης σημασίας, όπως η κατάσταση στα Βαλκάνια, στο Αιγαίο και την Κύπρο (σελίδες 8 - 9)

Ο "Ρ" δημοσιεύει σήμερα, σε ειδικό ένθετο, τις Θέσεις για τη Συνδιάσκεψη της Παράταξης ΕΣΑΚ - ΔΕ. Η Συνδιάσκεψη της Παράταξης ΕΣΑΚ - ΔΕ συνέρχεται σε μια περίοδο, που η ένταση της πολύμορφης και πολυμέτωπης επίθεσης των δυνάμεων του κεφαλαίου, διεθνούς και εγχώριου, βρίσκεται σε εξέλιξη και οι συνέπειες για τους εργαζόμενους και για το συνδικαλιστικό τους κίνημα είναι μεγάλες. "Αυτήν ακριβώς την περίοδο επιδιώκουμε να ενισχυθεί η παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα και να πρωτοστατήσουν στην οργάνωση της πάλης των εργαζομένων. Να ολοκληρωθεί η προσπάθεια αναγέννησης και αναδιοργάνωσης του συνδικαλιστικού κινήματος, να βγει από το τέλμα και την άσχημη κατάσταση που βρίσκεται σήμερα και να μη χαθεί και άλλος πολύτιμος χρόνος", τονίζεται στο κείμενο της παράταξης.

Η ΕΛΛΑΔΑ εκτός από ξέφραγο αμπέλι και ορμητήριο για κάθε λογής στρατιωτικούς τυχοδιωκτισμούς της "νέας τάξης", έχει μετατραπεί και σε "αναψυκτήριο" για την ψυχαγωγία και την ξεκούραση των πληρωμάτων του 6ου Στόλου. Σε λιμάνια έχουν αγκυροβολήσει, στη διάρκεια του τελευταίου εξαμήνου, κατά μέσο όρο, περίπου 8 πλοία, με εξαίρεση τη Σούδα που ο αριθμός τους ξεπερνά τα 25 πλοία. Συνολικά δηλαδή μέσα στο εξάμηνο έχουν επισκεφθεί τη χώρα μας πάνω από 70 αμερικανικά πολεμικά πλοία όλων των κατηγοριών...(σελίδες 6 - 7)

ΕΝΑ από τα πλέον κλασικά παραδείγματα για το πώς μια καθ' όλα επωφελής διακρατική συμφωνία μπορεί στη βάση της αλλαγής των συσχετισμών των δυνάμεων να αποβεί σε πρώτου μεγέθους σκάνδαλο με επιζήμιες επιπτώσεις, αποτελεί η περίπτωση της μονάδας της ΔΕΗ στη Φλώρινα. Ο "Ρ" επιχειρεί σήμερα να παρουσιάσει συνοπτικά την εξέλιξη του όλου θέματος, με αφετηριακό σημείο τη συμφωνία Ελλάδας - ΕΣΣΔ για την υψίστης σημασίας επένδυση για το φυσικό αέριο (σελίδα 13)

ΤΗΝ ανάγκη της άμεσης και αποφασιστικής κλιμάκωσης του αγώνα σε όλα τα επίπεδα και του συντονισμού του σε πανελλαδική κλίμακα, προβάλλουν με δηλώσεις τους στο "Ρ" συνδικαλιστικά στελέχη του ευρύτερου φάσματος, λίγα μόλις 24ωρα μετά την επιτυχημένη 24ωρη πανεργατική, πανδημοσιοϋπαλληλική πανελλαδική απεργία της περασμένης Πέμπτης και τις θυελλώδεις κινητοποιήσεις που συνόδευσαν την κατάθεση και την ψήφιση του τερατώδους νομοσχεδίου για την "Ολυμπιακή" (σελίδες 36 - 37)

ΑΠΟΣΤΟΛΗ στην Αιτωλοακαρνανία. Σε ένα νομό που τα τελευταία χρόνια χτυπήθηκε καίρια από τη λαίλαπα της ιδιωτικοποίησης, της παραγωγικής αποδιάρθρωσης και του ξεχαρβαλώματος όποιου κερδοφόρου τομέα της τοπικής οικονομίας. Χωρίς δόση υπερβολής, ο άλλοτε παραγωγικός νομός έχει μετατραπεί σε κρανίου τόπο, που προκαλεί εφιάλτες ανεργίας, φτώχειας και εξαθλίωσης στους κατοίκους του (σελίδες 24 - 25)

ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ τραπέζι. Φέτος για πολλούς θα είναι λιγότερο γιορταστικό. Η ακολουθούμενη από την κυβέρνηση οικονομική πολιτική, θα αναγκάσει φέτος ακόμα περισσότερους εργαζόμενους να αφαιρέσουν από το τραπέζι τους κάποια από αυτά τα είδη, αν δε γιορτάσουν με "εορτοδάνεια"... (σελίδα 14)

ΑΥΡΙΟ,οι ηθοποιοί ψηφίζουν για την ανάδειξη των νέων οργάνων του σωματείου τους. Σήμερα, ο κλάδος των ηθοποιών, όπως ολόκληρος ο εργαζόμενος λαός, βιώνει την πιο σκληρή, την πιο άγρια λιτότητα από μια ανάλγητη, ανίκανη, αντιλαϊκή κυβέρνηση που δε σέβεται ούτε το λαό μας, ούτε την ιστορία του, ούτε βέβαια και τον πολιτισμό μας (σελίδα 19)


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ