Κυριακή 12 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΣΠ 6. Τα βασικά μέτωπα πάλης

6. Τα βασικά μέτωπα πάλης

Τα επόμενα χρόνια η εργατική τάξη στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα, αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και η παράταξη είναι ανάγκη να παίξει αποφασιστικό ρόλο στην οργάνωση της πάλης των εργαζομένων για την αντιμετώπισή τους. Τα βασικά μέτωπα πάλης που έχουμε μπροστά μας είναι:

Αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις

Με την προώθηση των αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις η κυβέρνηση, με τη φιλολογία της ρύθμισης του συνολικού χρόνου απασχόλησης, έχει στόχο να καταργήσει το 8ωρο και να παραδώσει τη ρύθμιση συνολικά του χρόνου απασχόλησης στη δικαιοδοσία της εργοδοσίας. Είναι ανάγκη να ορθωθεί μέτωπο τώρα για την υπεράσπιση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας. Να προβληθεί το αίτημα "7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο", με διασφάλιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και αυξήσεις στις αποδοχές.

Η ρύθμιση που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση είναι κομμένη και ραμμένη στις επιδιώξεις του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών και έρχεται να καταργήσει μια από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις του αιώνα.

Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να περάσει η λογική που προβάλλει η κυβέρνηση ότι εάν γίνουν ορισμένες παραχωρήσεις δικαιωμάτων των εργαζομένων, τότε θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα. Αν περάσουν τα μέτρα αυτά, τότε η κατάσταση για τους εργαζόμενους θα χειροτερέψει σε όφελος του κεφαλαίου και των πολυεθνικών.

Αντιμετώπιση της ανεργίας και προστασία των ανέργων

Η ανεργία στη χώρα μας και στις χώρες της ΕΕ παίρνει τεράστιες διαστάσεις. Ιδιαίτερα οξυμένο είναι το πρόβλημα στη νεολαία όπου μέρα με τη μέρα αυξάνεται με μεγάλους ρυθμούς.

Ολα τα στοιχεία δείχνουν ότι τα επόμενα χρόνια θα πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις.

Η ανεργία είναι ένα από τα προβλήματα που γεννάει το καπιταλιστικό σύστημα και δεν πρόκειται να λυθεί μέσα σε αυτό. Βασικό καθήκον είναι να οργανωθεί η πάλη της εργατικής τάξης, ανέργων και εργαζομένων, για να αποκρουστούν οι επιπτώσεις και να προστατευτούν οι άνεργοι, που η θέση τους γίνεται όλο και πιο τραγική.

Τα προβλήματα του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα η πάλη ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις

Τα βασικότερα προβλήματα είναι:

Η ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας θα σημάνει εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών και γενικευμένη επίθεση στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων, στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Η ιδιωτικοποίηση δεν περιορίζεται εκεί. Στόχος της κυβέρνησης είναι να παραδώσει στο ιδιωτικό κεφάλαιο και την υγεία και την παιδεία.

Η κυβέρνηση διατηρεί και "εκσυγχρονίζει" παραπέρα όλο το αντιδραστικό νομικό πλαίσιο. Στα πλαίσια αυτά αναμορφώνεται ο αντιδραστικός δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας. Οι δημόσιοι υπάλληλοι συνεχίζουν να μην έχουν πολιτικά δικαιώματα. Να μην έχουν το δικαίωμα υπογραφής ΣΣΕ.

Αυτά καθώς και η πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει τη μονιμότητα και γενικά οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις είναι από τα βασικά ζητήματα της πάλης στα επόμενα χρόνια.

Σημείο αιχμής της αντιπαράθεσης σ' αυτή την πολιτική πρέπει να είναι η θέση "οι ΔΕΚΟ 100% στο δημόσιο".

Για το ασφαλιστικό και την επίθεση στα εργασιακά κοινωνικά δικαιώματα

Η κυβέρνηση, με τον "κοινωνικό διάλογο" της απάτης, προωθεί την αφαίρεση βασικών κατακτήσεων από το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης που κατάφεραν να κατακτήσουν με τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι.

Οι αλλαγές που η κυβέρνηση προωθεί είναι στην κατεύθυνση της ΕΕ.

Σκοπεύουν να αυξήσουν τα όρια συνταξιοδότησης. Να μειώσουν τις συντάξιμες αποδοχές. Να καταργήσουν τα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Να καταργήσουν τις κρατικές ενισχύσεις στην κοινωνική ασφάλιση και να μετατρέψουν τις συντάξεις σε βοηθήματα πρόνοιας.

Η πάλη για τα εργασιακά ασφαλιστικά προβλήματα πρέπει να δένεται με την πάλη για προβολή και λύση συνολικά των προβλημάτων της υγείας, της παιδείας.

Εκείνο που πρέπει να γίνει για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στην κοινωνική ασφάλιση, είναι να χτυπηθούν τα προνόμια και οι διευκολύνσεις στο μεγάλο κεφάλαιο, η εισφοροδιαφυγή, τα δανεικά και αγύριστα. Να καταργηθεί το αντιασφαλιστικό νομοθετικό πλαίσιο ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Να μειωθούν οι προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση, να αυξηθούν οι συντάξεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ