Πέμπτη 16 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Μιλόσεβιτς: "Εσωτερική μας υπόθεση το Κοσσυφοπέδιο"...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. -

"Το Κοσσυφοπέδιο είναι αναπόσπαστο τμήμα της Σερβίας" επανέλαβε χτες ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, στη διάρκεια συνάντησης που είχε στο Βελιγράδι με το Δανό υπουργό Εξωτερικών, Νιλς Χέλβεγκ Πέτερσεν, στο πλαίσιο επαφών του τελευταίου ως αξιωματούχου του ΟΑΣΕ. Νωρίτερα, Σέρβοι του Κοσσόβου κατήγγειλαν ότι εξαιτίας τρομοκρατικής δράσης οπλοφόρων του αυτονομιστικού "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσόβου" δεκάδες οικογένειες Σέρβων και Μαυροβούνιων εγκατέλειψαν τα σπίτια τους σε χωριά του Ντετσάνι.

Ο Πρόεδρος Μιλόσεβιτς επανέλαβε τη γνωστή θέση του Βελιγραδίου για το Κόσσοβο επιχειρώντας να "θυμίσει" στους ξένους παράγοντες πως ο,τιδήποτε συμβαίνει στην περιοχή αυτή αφορά αποκλειστικά τη σερβική κυβέρνηση και ότι το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου είναι εσωτερική υπόθεση της Σερβίας και όχι ζήτημα που χρήζει εξωτερικής επέμβασης. Γι' αυτό και τόνισε για μία ακόμη φορά στο Δανό υπουργό Εξωτερικών ότι "το εσωτερικό αυτό θέμα πρέπει να επιλυθεί με ειρηνικά μέσα". Υπογράμμισε μάλιστα πως "δεν υπάρχει κανένας λόγος για ξένη μεσολάβηση στις συνομιλίες μεταξύ των οργάνων της Σερβίας και των πολιτών της, αλλά ούτε και χρειάζεται οποιαδήποτε ξένη ανάμειξη στις εσωτερικές μας υποθέσεις".

Νωρίτερα, μία καταγγελία Σέρβων πολιτών του Κοσσόβου προκάλεσε ανησυχία για την εκδήλωση νέων κρουσμάτων βίας στην περιοχή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του "Κινήματος Σερβικής Αντίστασης" (οργάνωσης που εκπροσωπεί τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου), σχεδόν όλες οι οικογένειες των Σέρβων και των Μαυροβούνιων εγκατέλειψαν τα σπίτια τους σε 18 χωριά του Δήμου Ντετσάνι και βρήκαν καταφύγιο σε ξενοδοχείο της περιοχής λόγω της εμφάνισης ενόπλων και ένστολων μελών του αποκαλούμενου "Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου" γύρω από τα χωριά αυτά.

Επιπλέον, σύμφωνα με χτεσινό ρεπορτάζ του ανεξάρτητου γιουγκοσλαβικού ραδιοσταθμού "Β-92", το βράδυ της Τρίτης ένοπλοι μασκοφόροι άνοιξαν πυρ εναντίον ενός Σέρβου αστυνομικού τη στιγμή που κατέβαινε από λεωφορείο, στην περιοχή Βουτσίτρν, 30 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Πρίστινα. Ο Σέρβος αστυνομικός τραυματίστηκε στο χέρι.

Το ίδιο 24ωρο, σε έκθεση που παρουσιάστηκε στην "Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ" στη Γενεύη, η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κοσσυφοπέδιο χαρακτηρίζεται ως "σοβαρή". Σημειώνεται ακόμη πως η "έντονη βία που σημάδεψε τις τελευταίες εβδομάδες το Κοσσυφοπέδιο μειώθηκε, αλλά δεν εξαφανίστηκε και οι πρόοδοι για την επίλυση της κρίσης ελαχιστοποιήθηκαν"...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ