Πέμπτη 16 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Στη μνήμη του αξέχαστου συντρόφου μας και φίλου ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΠΟΜΠΟΥ, αταλάντευτου κομμουνιστή, ο οποίος με το χαμόγελο και την αισιοδοξία του μας έδειχνε και φώτιζε το δρόμο μας του αγώνα, προσφέρουμε 20.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Οι σύντροφοί του από το "Ριζοσπάστη".

  • Συμπληρώνονται 40 μέρες από το θάνατο του θείου μου Χρήστου ΜπόμπουΣτη μνήμη του, προσφέρω 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Κώστας Χωματάς

Πέρασε ένας χρόνος από την ημέρα που ο αγαπητός εξάδελφός μου ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΟΓΟΘΕΤΗΣ έφυγε από τη ζωή. Γεννήθηκε το 1920. Καταγόταν από οικογένεια ναυτικών. Μετά το Δημοτικό πήρε το δρόμο της θάλασσας. Δούλεψε σε ποντοπόρα πλοία, πραγματικά κάτεργα. Πήρε μέρος σε απεργιακούς αγώνες και φυλακίστηκε. Ο πόλεμος τον βρήκε να ταξιδεύει. Τορπιλίστηκε δυο φορές. Το 1942 με το S/S "Δωρίς" βρέθηκε στο Λίβερπουλ, στρατολογήθηκε, κατατάχτηκε στο Πολεμικό Ναυτικό και υπηρέτησε σε όλη τη διάρκεια του πολέμου.

Μετά την Απελευθέρωση, δούλευε και πάλι ως ναυτεργάτης. Πάντα στην πρωτοπορία των συναδέλφων του κάτω από την καθοδήγηση της ΟΕΝΟ. Το 1948 βρέθηκε στη Ρουέν της Γαλλίας με το S/S "Θεανώ". Εγκατέλειψε το πλοίο και μαζί με άλλους 6 συναδέλφους του, κατατάχτηκαν στο ΔΣΕ. Ονομάστηκε λοχαγός του ΔΣΕ.

Πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, σπούδασε, δούλεψε ως διευθυντικό στέλεχος σε μεγάλο εργοστάσιο, έκανε οικογένεια.

Επαναπατρίστηκε και εγκαταστάθηκε στην Κατερίνη. Ως το τέλος της ζωής του, έμεινε πιστός στη μεγάλη ιδέα του σοσιαλισμού.

Στη μνήμη του, προσφέρω 10.000 δρχ. για τα 80χρονα του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Κάτω Πατησίων.

Μιχάλης Σαρδής

* * *

Σαν σήμερα, πριν από 50 χρόνια, Μεγάλη Πέμπτη του 1948, εκτελείται στο Επταπύργιο Θεσσαλονίκης ο 30χρονος κομμουνιστής ΚΛΗΜΗΣ ΥΕΤΙΩΝ.Στον Εμφύλιο, σκοτώθηκε στη μάχη του Γράμμου ο γεωπόνος ΚΩΣΤΑΣ ΥΕΤΙΩΝ, μαχητής του ΔΣΕ.

Στη μνήμη τους, αλλά και στη μνήμη των ΛΑΖΑΡΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΥ, ΠΕΤΡΟΥ και ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΥΕΤΙΩΝ,καθώς και στη μνήμη των ΝΙΚ. ΚΑΤΣΩΡΑ και ΝΙΚ. ΥΕΤΙΩΝ,που πέθαναν πρόσφατα, και στη μνήμη όσων αγωνίστηκαν για ένα καλύτερο αύριο, ο Γρηγόρης Υετίων και η γυναίκα του Αλεξάνδρα προσφέρουν 30.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 20.000 δρχ. στη "Δημοκρατική Μέριμνα". Και ο Γιώργος Υετίων πρόσφερε 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

* * *

Στη μνήμη του ΚΩΣΤΑ ΠΑΛΛΗΚΑΡΗ, αξέχαστου αγωνιστή της ειρήνης, που πέθανε πρόσφατα και αντί για λουλούδια στον τάφο του, προσφέρουμε 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Yvette και Λάμπρος Τσελίκας

* * *

Πριν από ένα χρόνο, στις 15 Απρίλη 1997, πέθανεο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΝΙΚΟΥ, μέλος του ΚΚΕ. Στη διάρκεια της Κατοχής και του Εμφύλιου, είδε την οικογένειά του να ξεκληρίζεται. Το 1946 εξορίζεται η μητέρα του Μαρία. Στις 2 Νοέμβρη 1948, το Εκτακτο Στρατοδικείο της Λάρισας καταδίκασε σε θάνατο τον πατέρα του Δημήτρη και τα αδέρφια του Βαγγέλη και Γιώργο. Στις 5 Νοέμβρη εκτελέστηκαν ο πατέρας του και ο αδελφός του Βαγγέλης. Ο Γιώργος, 15 χρόνων τότε, γλιτώνει το εκτελεστικό απόσπασμα και η ποινή του μετατρέπεται σε ισόβια. Στη μάχη της Φλώρινας, το 1949, σκοτώνεται ο μεγαλύτερος αδελφός του Γιάννης. Από το φθινόπωρο του 1949, η αδελφή του Δέσποινα ζει πολιτικός πρόσφυγας στην Τσεχοσλοβακία. Στις 12 Μάρτη 1974 πέθανε η μητέρα του Μαρία.

Στη μνήμη του Κώστα Νίκου, τα αδέρφια του Γιώργος Νίκου και Δέσποινα Νίκου - Χατζοπούλου προσφέρουν 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟ Μαγνησίας.* * *

Ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΓΙΩΡΓΗΣ ΜΑΝΟΥΡΑΣ (Γύπαρης), μέλος του ΚΚΕ ως το τέλος της ζωής του, πήρε μέρος στη μάχη που έγινε στο Σφακάκι στα Ανώγεια Μυλοπόταμου ενάντια στους Γερμανούς κατακτητές, κατά την οποία πιάστηκε αιχμάλωτος ο Γερμανός αξιωματικός Σήφη.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του, τα παιδιά του και τα εγγόνια του προσφέρουν 30.000 δρχ. για τα 80 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ, μέσω της ΝΕ Ηρακλείου. * * *

Στις 20 Απρίλη συμπληρώνονται 46 χρόνια από το βίαιο θάνατο του κομμουνιστή ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΕΤΡΙΔΗ, προέδρου του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Στη μνήμη του, η σύζυγός του Μαρία Πετρίδη προσφέρει 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ "Αγ. Κωνσταντίνου" Ηλιούπολης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ