Τετάρτη 22 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
"Σκοτάδι" γύρω από τα σχέδια των κερδοσκόπων

Με ρυθμούς υστερίας πραγματοποιούνται πλέον οι συνεδριάσεις της οδού Σοφοκλέους, αφού οι προσδοκίες απόσπασης εύκολων κερδών που καλλιεργήθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα, αναθερμάνθηκαν και πάλι μετά από την απόφαση της κυβέρνησης για τη συγχώνευση της Εθνικής και της Κτηματικής Τράπεζας, ενώ παράλληλα εντείνονται οι προσπάθειες σιωπηρής συγκέντρωσης μεγάλων πακέτων μετοχών από συγκεκριμένα κέντρα συμφερόντων. Η συνεχής αύξηση μάλιστα των τιμών στο Χρηματιστήριο αγγίζει τέτοια ποσοστά, που οι περισσότεροι αρμόδιοι παράγοντες δυσκολεύονται να αναλύσουν και να εξηγήσουν τους πραγματικούς λόγους και τις αιτίες που "οι αγορές" - οι κερδοσκόποι δηλαδή των χρηματαγορών - δείχνουν τέτοια προτίμηση στο ελληνικό Χρηματιστήριο. Η ουσία είναι ότι οι πάντες εκτιμούν πως οι τάσεις των τελευταίων βδομάδων που συνεχίζουν να είναι ανοδικές δεν έχουν κάποιο αντικειμενικό υπόβαθρο για να συνεχιστούν! "Για τη συνεδρίαση της Τρίτης ήταν φυσικό να υπάρχει κάποια ανοδική τάση, όμως κανείς δε θα μπορούσε να υποστηρίξει στα σοβαρά ότι η συνεδρίαση θα εξελισσόταν με αυτόν τον τρόπο", έλεγαν χτες το μεσημέρι εκπρόσωποι χρηματιστηριακών εταιριών, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της συνεδρίασης. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε χτες στις 2.627 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 7,32%. Παρά το γεγονός ότι δεκάδες χιλιάδες εντολές για αγορά μετοχών έμειναν ανεκτέλεστες, ο τζίρος των αγοραπωλησιών έφτασε τα 101 δισεκατομμύρια δραχμές, μεγάλο μέρος του οποίου αφορά την αγορά μετοχών από ξένα χρηματοοικονομικά συγκροτήματα.

Ενδεικτικό της εικόνας από τη χτεσινή συνεδρίαση είναι το γεγονός ότι από τις 272 μετοχές που διακινήθηκαν, οι 251 έκλεισαν με "κέρδη" και μόνο 13 μετοχές είχαν "ζημιές". Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι σχεδόν 100 μετοχές έκλεισαν στο ανώτατο επιτρεπτό επίπεδο αύξησης του 8%, ενώ 100 επίσης μετοχές στο τέλος της συνεδρίασης ήταν "κλειδωμένες", αφού δεν υπήρχε γι' αυτές ούτε ένας υποψήφιος πωλητής.

Η ευφορία που υπάρχει στην οδό Σοφοκλέους όλο το τελευταίο διάστημα "σπρώχνει", σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτον οι χρηματιστηριακές εταιρίες όλο και περισσότερους "νέους πελάτες" στο Χρηματιστήριο. Η σκέψη του εύκολου κέρδους με την οποία επιχειρούν οι κυβερνώντες να ποτίσουν την κοινή γνώμη, αλλά και η συνεχής μείωση των επιτοκίων στις διάφορες μορφές καταθέσεων, δημιουργούν μια θετική εικόνα για τις προοπτικές απόδοσης των αποταμιεύσεων. Η προοπτική πάντως αποκόμισης κερδών για τους πολλούς, σε κάθε περίπτωση εξαρτάται από τα "παιχνίδια" που παίζουν οι "θεσμικοί επενδυτές", δηλαδή οι, Ελληνες και ξένοι, κερδοσκόποι. "Παιχνίδια" τα οποία δε σχετίζονται μόνο με την πορεία των τιμών, αλλά και με τις προσπάθειες συγκέντρωσης μετοχών.

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικά από αυτή την άποψη είναι τα στοιχεία που αφορούν τη χτεσινή κίνηση της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας. Οι συναλλαγές της συγκεκριμένης μετοχής έγιναν με αυξημένη κατά 8% την τιμή της Μεγάλης Πέμπτης, δηλαδή στις 50.112 δραχμές. Συνολικά έγιναν 161 πράξεις στα πλαίσια των οποίων διακινήθηκαν 29.111 μετοχές, συνολικής αξίας 1,96 δισεκατομμυρίων δραχμών. Την ίδια στιγμή μια και μόνο πράξη (αποτελεί το 0,6% των συναλλαγών) αφορούσε αγορά 9.200 μετοχών ή το 24% του συνόλου των μετοχών που διακινήθηκαν! Ανάλογη εικόνα παρουσιάζεται και με τις μετοχές άλλων εταιριών, όπου τα σημάδια συγκέντρωσής τους σε λίγα χαρτοφυλάκια είναι μια καθημερινή εξέλιξη, χωρίς προβλέψιμες μέχρι στιγμής προοπτικές...

Στο μεταξύ νέα σενάρια για την προοπτική της οικονομικής πολιτικής έρχονται στην επιφάνεια με αφορμή τις ερμηνείες που δίνουν διάφοροι αρμόδιοι παράγοντες για την ξέφρενη πορεία του Χρηματιστηρίου. Ανάμεσα στις ερμηνείες που δίνουν ορισμένοι εκπρόσωποι μεγάλων χρηματιστηριακών γραφείων είναι το ενδεχόμενο νέας υποτίμησης της δραχμής προς τα τέλη της επόμενης βδομάδας, όταν θα αποφασιστούν οι οριστικές ισοτιμίες των νομισμάτων των χωρών - μελών της ΕΕ που θα μπουν στην "πρώτη ταχύτητα" της ΟΝΕ. Την ίδια στιγμή ορισμένοι από τους ίδιους κύκλους δε θεωρούν εντελώς απίθανο να υπάρχει κάποια συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση Σημίτη και την ΕΕ για επιτάχυνση των διαδικασιών ένταξης και της δραχμής στην ΟΝΕ, γεγονός που εκτιμάται ότι θα συνοδευτεί και από... "νέα προσαρμογή" της δραχμής έναντι των άλλων νομισμάτων. Πρόκειται για μια εξέλιξη που, αν επαληθευτούν οι καταστάσεις του προηγούμενου μήνα, θα ανατροφοδοτήσει την ανοδική πορεία του Χρηματιστηρίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα "παιχνίδια" των κερδοσκόπων. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι από την πλευρά της κυβέρνησης χτες αποκλειόταν σε κάθε περίπτωση τόσο η σκέψη "νέας προσαρμογής" με τη μορφή της υποτίμησης, όσο και η αλλαγή του χρονοδιαγράμματος για την ένταξη της δραχμής στην ΟΝΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ