Κυριακή 26 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2

Ο "Ρ" παρουσιάζει σήμερα εκτενή αποσπάσματα από την Εισήγηση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην Πανελλαδική Σύσκεψη στελεχών του Κόμματος. Η εκτίμηση των δυνατοτήτων αλλαγής στον τρόπο δουλιάς, ώστε ολόκληρο το Κόμμα, με βάση την πολιτική του, να ανταποκριθεί στο ύψος των απαιτήσεων της ταξικής πάλης, αποτελεί και το ουσιαστικό στοιχείο που πρέπει να διαπερνά τη δουλιά των στελεχών, μπροστά στις νέες απαιτήσεις, τονίζεται στην εισήγηση (σελίδες 6 - 7)

Η ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ αντίδραση στην κατάσταση που βιώνουμε, η ανάγκη ανάπτυξης του μαζικού κινήματος ως βασική εγγύηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, αλλά και οι αξιόλογες δυνατότητες (ποσοτικές και ποιοτικές) που υπάρχουν για μια τέτοια ανάπτυξη, είναι τα βασικά στοιχεία που αναδεικνύονται από έρευνα της ΔΗΜΕΛ, την οποία δημοσιεύει σήμερα ο "Ρ". Τουλάχιστον το 62,2% των ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ της άποψης ότι "η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και πρέπει ν' αντιδράσουμε" (σελίδες 8 - 9)

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ έπαιξε το δικό της ρόλο στις μεγάλες στιγμές του ελληνικού γένους και του λαού μας. Θα πρέπει, όμως, εξαρχής να αναφέρουμε ότι διαφορετικός ήταν ο ρόλος της ηγεσίας της, η πλειοψηφία της οποίας ζούσε μακριά από το λαό και, πολλές φορές, δρούσε εναντίον του, από κείνον των απλών κληρικών, που ζούσαν μαζί με το λαό και, στη συντριπτική πλειοψηφία τους, πάλευαν μαζί του. Μεθαύριο Τρίτη, συνέρχεται η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας για να εκλέξει το νέο αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος. Μια εκλογή, που, όπως υποστηρίζεται από πολλούς, θα καθορίσει, σε πολύ μεγάλο βαθμό, το ρόλο και την προοπτική της Ορθόδοξης Ελληνικής Εκκλησίας για την τρίτη χιλιετία που αρχίζει (σελίδες 14 - 15)

ΑΚΟΜΗ ένα πλήγμα δέχονται οι κάθε είδους μικροαποταμιευτές, που διατηρούσαν το όποιο ισχνό "κομπόδεμά" τους σε καταθέσεις ταμιευτηρίου, καθώς οι τράπεζες έσπευσαν να μειώσουν αισθητά τα επιτόκια αυτής της κατηγορίας, εκμεταλλευόμενες τη νέα συγκυρία που δημιουργήθηκε μετά την υποτίμηση. Λόγος γίνεται για το νέο κύκλο μείωσης που ξεκίνησε στα επιτόκια πριν από δύο βδομάδες περίπου και σχεδόν λίγες μέρες μετά την υποτίμηση (σελίδες 16 - 33)

ΑΠΟ αύριο Δευτέρα, ο Παγκόσμιος Ιστός (World Wide Web) θα έχει κάτι παραπάνω να πει σε κάθε άνθρωπο, που αναζητά την αλήθεια για τις κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις και τη διέξοδο προς έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Οι νέες σελίδες του ΚΚΕ στον Παγκόσμιο Ιστό "βγαίνουν στον αέρα" και όποιος διαθέτει σύνδεση με το Ιντερνετ αποκτά αυτόματα μια πιο ισχυρή και ενημερωμένη πηγή πληροφοριών, στρατευμένη στον αγώνα για το δίκιο των λαών. Οι σελίδες, φτιαγμένες με καλαισθησία και λειτουργικότητα, με περισσότερα γραφικά και φωτογραφίες από πριν, είναι συνήθως μεγέθους τέτοιου, ώστε να μη δημιουργείται πρόβλημα ακόμα και σε σχετικά αργές συνδέσεις (σελίδα 34)

Η ΕΝΤΑΣΗ της επίθεσης της κυβέρνησης στις θεμελιακές πλέον κατακτήσεις των εργαζομένων, το ξεπούλημα των ΔΕΚΟ, η ιδιωτικοποίηση δημόσιων υπηρεσιών και η όξυνση συνολικά του αντιλαϊκού χαρακτήρα αυτής της πολιτικής, γεννούν τεράστιας σημασίας ευθύνες στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και στην εργατική τάξη της χώρας, για την απόκρουση μέτρων, που, αν τελικά περάσουν, εξαφανίζουν από "προσώπου γης", κατακτημένα με αίμα και αγώνα εργασιακά δικαιώματα. Η Πρωτομαγιά είναι μιας πρώτης τάξης ευκαιρία για την αντεπίθεση των εργαζομένων. Ο "Ρ" μιλά με τον αν. πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκο (σελίδες 36 - 37)

ΔΥΟ βδομάδες μετά την ψήφιση του νόμου για την "εξυγίανση" της "Ολυμπιακής Αεροπορίας", που βάζει στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στο "γύψο" του εκσυγχρονισμού, ο εθνικός μεταφορέας παραδέρνει... Ο "Ρ" μιλά με τους συνδικαλιστές Σωκράτη Μαντζουράνη, μέλος του ΔΣ της ΟΣΠΑ, και Στέλιο Μανούσο, μέλος του ΔΣ της Ενωσης των Διοικητικών Υπαλλήλων (ΕΕΑΕ)(σελίδες 38 - 39)


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ