Κυριακή 26 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
Ο ΚΟΜΒΟΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ
Πηγή πληροφόρησης στρατευμένη στον αγώνα για το δίκιο των λαών

Από αύριο Δευτέρα, ο Παγκόσμιος Ιστός (World Wide Web) θα έχει κάτι παραπάνω να πει σε κάθε άνθρωπο που αναζητά την αλήθεια για τις κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις και τη διέξοδο προς έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Οι νέες σελίδες του ΚΚΕ στον Παγκόσμιο Ιστό "βγαίνουν στον αέρα" και όποιος διαθέτει σύνδεση με το Ιντερνετ αποκτά αυτόματα μια πιο ισχυρή και ενημερωμένη πηγή πληροφοριών, στρατευμένη στον αγώνα για το δίκιο των λαών.

Η παρουσία του ΚΚΕ στο Ιντερνετ, που άρχισε πριν από δύο και πλέον χρόνια σε νοικιασμένο χώρο κόμβου γνωστής εταιρίας - παροχέα υπηρεσιών Ιντερνετ, παίρνει τώρα μια νέα ώθηση, με πιο πλούσιο περιεχόμενο, στο δικό του κόμβο, στη διεύθυνση http://www.kke.gr.

Οι σελίδες, φτιαγμένες με καλαισθησία και λειτουργικότητα, με περισσότερα γραφικά και φωτογραφίες από πριν, είναι συνήθως μεγέθους τέτοιου, ώστε να μη δημιουργείται πρόβλημα ακόμα και σε σχετικά αργές συνδέσεις. Να σημειωθεί, επίσης, ότι ο κόμβος του ΚΚΕ είναι ο μόνος κόμβος μεταξύ των κομμουνιστικών και προοδευτικών κομμάτων σε όλον τον κόσμο που έχει υλικά όχι μόνο στη μητρική του γλώσσα και στα αγγλικά, αλλά και σε μια τρίτη αρκετά διαδεδομένη γλώσσα, τα ρώσικα.

Μια "επίσκεψη" στις "σελίδες" του ΚΚΕ είναι βέβαια η καλύτερη επιλογή για όσους έχουν τη δυνατότητα. Σαν οδηγό γι' αυτή την επίσκεψη, αλλά και για να πάρουν μια ιδέα όσοι δεν έχουν πρόσβαση στο Ιντερνετ, ο "Ρ" κάνει σήμερα μια σύντομη παρουσίαση των νέων σελίδων του Κόμματος.

Οι σελίδες του κόμβου του ΚΚΕ χωρίζονται σε τέσσερα μέρη (πλαίσια):

  • το αριστερό, που έχει τη μορφή στήλης και χρησιμοποιείται για την εμφάνιση των περιεχομένων των ενοτήτων και των υποενοτήτων τους,
  • το επάνω, που έχει τις οκτώ βασικές θεματολογικές ενότητες (υπάρχει μόνο στις ελληνικές σελίδες),
  • το κεντρικό, που χρησιμοποιείται για την εμφάνιση των κειμένων και των φωτογραφιών
  • το κάτω, που έχει συνδέσμους προς βασικές σελίδες (π.χ. Πρόγραμμα και Καταστατικό του ΚΚΕ, αρχικές ξενόγλωσσες, σύνδεσμοι κτλ.) και προς τους κόμβους του "Ρ" και της ΚΝΕ.

Οταν "φορτωθεί" η αρχική σελίδα (φωτογραφία 1), στο κεντρικό πλαίσιο εμφανίζεται χαρακτικό του Τάσου και καλωσόρισμα στις τρεις γλώσσες του κόμβου. Στο αριστερό πλαίσιο υπάρχει μια σειρά από μικρές εικόνες, μερικές από τις οποίες έχουν περισσότερες από μία όψεις που εναλλάσσονται κυκλικά και οι οποίες αποτελούν συνδέσμους προς σύντομες σελίδες - αφετηρίες. Οι σελίδες αυτές αφορούν σημαντικά και επίκαιρα θέματα και περιέχουν εκτός από κείμενο με φωτογραφίες και συνδέσμους σε επιλογές θεμάτων από τις εκατοντάδες που περιέχει ο κόμβος. Για παράδειγμα, ακολουθώντας το σύνδεσμο της Διακήρυξης της ΚΕ του ΚΚΕ για την Εργατική Πρωτομαγιά, εμφανίζεται στο κεντρικό πλαίσιο το πλήρες κείμενο της Διακήρυξης (φωτογραφία 3). Ακολουθώντας άλλους από τους συνδέσμους των επίκαιρων εμφανίζονται σελίδες που περιέχουν και συνδέσμους προς επιλεγμένα θέματα.

Κάνοντας κλικ με το ποντίκι πάνω στην αγγλική σημαία, στο κάτω πλαίσιο, εμφανίζεται η αρχική οθόνη των σελίδων στην αγγλική γλώσσα (φωτογραφία 2). Αντίστοιχα, από τη σημαία της Ρωσίας (ΣΟΣΔΡ) εμφανίζεται η αρχική σελίδα στη ρωσική γλώσσα.

Με κλικ στο εικονίδιο "Πολιτική Δραστηριότητα" εμφανίζεται ο πίνακας με τα περιεχόμενα της ενότητας (φωτογραφία 4). Οσα από αυτά χωρίζονται σε υποενότητες έχουν στα δεξιά τους ένα τριγωνικό βελάκι που δείχνει προς τα κάτω. Το βελάκι αυτό εμφανίζει τα περιεχόμενα της υποενότητας. Κάνοντας κλικ στο βελάκι δίπλα στα "Ντοκουμέντα" εμφανίζονται τα αντίστοιχα περιεχόμενα(φωτογραφία 5). Ακολουθώντας π.χ. το σύνδεσμο του ντοκουμέντου 3 "Η κατάσταση που διαμορφώνεται στα Βαλκάνια και στο Αιγαίο μετά τη συμφωνία του Ντέιτον. Οι εξελίξεις στο Κυπριακό. Απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ" εμφανίζεται στο κεντρικό πλαίσιο το κείμενο της εισαγωγής του ντοκουμέντου (ίδια φωτογραφία - 5).

Αν ο επισκέπτης έχει αργή σύνδεση με το Ιντερνετ και ξέρει ακριβώς τι ψάχνει, μπορεί να συνεχίσει την κάθοδο στις παρακάτω υποενότητες μέχρι που να βρει τη συγκεκριμένη σελίδα που θέλει και μόνο τότε να τη "φορτώσει". Τα περιεχόμενα είναι συνήθως μικρού μεγέθους και φορτώνονται γρήγορα. Δίπλα στον τίτλο της κάθε υποενότητας υπάρχει ένα τριγωνικό βελάκι που δείχνει προς τα πάνω και αποτελεί το σύνδεσμο που επαναφέρει τα προηγούμενα περιεχόμενα. Ετσι ο επισκέπτης μπορεί να κάνει την πλοήγησή του και προς τα κάτω και προς τα πάνω στο "δέντρο" των θεματικών υποενοτήτων.

Αν η σελίδα που εμφανίζεται στο κεντρικό πλαίσιο είναι μία από αυτές που απαρτίζουν ένα ντοκουμέντο ή άλλο υλικό, τότε πάντα στο κάτω μέρος της υπάρχουν βέλη - σύνδεσμοι προς την επόμενη και την προηγούμενη σελίδα. Φυσικά η πρώτη και η τελευταία σελίδα ενός υλικού έχουν βέλη μόνο προς την επόμενη και μόνο προς την προηγούμενη σελίδα αντίστοιχα (φωτογραφία 6). Επίσης, αν το πολυσέλιδο υλικό έχει εισαγωγή, τότε στο κάτω μέρος της υπάρχουν σύνδεσμοι προς όλες τις άλλες σελίδες του για απευθείας πλοήγηση (ίδια φωτογραφία). Μ' αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται ότι αν κανείς έχει ορίσει σελιδοδείκτη (bookmark) στην εισαγωγή του υλικού, θα μπορεί να δει και τις επόμενες σελίδες χωρίς να χρησιμοποιήσει τον πίνακα περιεχομένων. Ακολουθώντας π.χ. το σύνδεσμο 1 "Η γενική κατάσταση στα Βαλκάνια μετά τη συνθήκη του Ντέιτον" εμφανίζεται το κείμενο της πρώτης σελίδας μετά την εισαγωγή (φωτογραφία 7).

Ιδιαίτερα χρήσιμη για τον επισκέπτη είναι η σελίδα των συνδέσμων προς άλλους κόμβους στο Ιντερνετ (φωτογραφία 8). Σ' αυτήν υπάρχουν σύνδεσμοι προς όλα τα κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα και κινήματα, αλλά και προς κόμβους γενικότερου πολιτικού ή άλλου ενδιαφέροντος. Λόγω του μεγάλου μεγέθους της σελίδας, στο πάνω μέρος υπάρχουν σύνδεσμοι που οδηγούν απευθείας στις διάφορες ενότητες διευθύνσεων.

Φυσικά, κάθε αρχή έχει τις δυσκολίες της και οι σελίδες ίσως δεν είναι αψεγάδιαστες. Κάθε κριτική δεκτή. Για όσους επιθυμούν να γράψουν τις εντυπώσεις και τα σχόλιά τους για τις σελίδες του ΚΚΕ στο Web υπάρχει στο κάτω πλαίσιο σύνδεσμος για την πιο εύκολη αποστολή σχετικών μηνυμάτων.

Εμπρός λοιπόν, συνδεθείτε και καλή πλοήγηση..!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ