Κυριακή 26 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Στις 14 Απρίλη 1998 πέθανε ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΑΖΟΓΚΑΣ, μέλος του ΚΚΕ από το 1943, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ. Γεννήθηκε το 1926 στο χωριό Γαλατεινή Κοζάνης. Το φθινόπωρο του 1949, βρέθηκε πολιτικός πρόσφυγας στη φιλόξενη Σοβιετική Ενωση, στην Τασκένδη. Εκεί παντρεύτηκε, δημιούργησε οικογένεια και απέκτησε δυο γιους.

Το 1983 επαναπατρίστηκε και συνέχισε την αγωνιστική του δράση, ως μέλος της Κομ. Οργάνωσης Καλαμακίου και αργότερα της Κομ. Οργάνωσης Λαμίας, ως την τελευταία στιγμή της ζωής του.

Αυτό που ιδιαίτερα τον χαρακτήριζε ήταν η σεμνότητα και η καλοσύνη του. Σ' όλα τα χρόνια της ζωής του, υπηρέτησε το κόμμα μας, το ΚΚΕ, και την υπόθεση της εργατικής τάξης με απλότητα και ανιδιοτέλεια.

Ετσι, απλά και ήσυχα, σχεδόν αθόρυβα, έφυγε στις 14 Απρίλη, ευτυχισμένος ανάμεσα στους γιους του.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 50.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη" 50.000 δρχ.

Τα παιδιά του Γιάννης και Θωμάς

  • Στη μνήμη του αγαπημένου συντρόφου μου Δημήτρη Λαζόγκα,προσφέρω στο "Ριζοσπάστη", που ήταν καθημερινός αναγνώστης του, 30.000 δρχ.

Γλυκερία Παπαϊωάννου

  • Επίσης στη μνήμη του Δημήτρη Λαζόγκα οι συνάδελφοι του γιου του Γιάννη Λαζόγκα (από το ΥΠΕΧΩΔΕ) πρόσφεραν στο "Ριζοσπάστη" 25.000 δρχ.

* * *

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΡΑΠΤΗ,από την Αρτα, η αδελφή του Μαρία Ράπτη προσφέρει 10.000 δρχ. για τα 80χρονα του ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Κολιάτσου.

* * *

Στις 14 Απρίλη συμπληρώθηκαν 5 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΣΤΑΘΗ ΜΟΛΥΒΑ, μέλους του ΚΚΕ ως το τέλος της ζωής του.Στη μνήμη του, η γυναίκα του Βάσω και τα παιδιά του προσφέρουν, μέσω ΚΟΒ Αλσούπολης, 20.000 δρχ. για τα 80χρονα του ΚΚΕ.

* * *

Συμπληρώθηκαν 3 χρόνια από το θάνατο του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Δημ. ΠΑΤΕΡΑ.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 30.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Αντώνης και Μαρία Λαγουμτζή

* * *

Πέρασαν 3 χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ, μέλος του ΚΚΕ. Αντάρτης του ΕΛΑΣ στην Κατοχή, πολέμησε τους κατακτητές. Στον Εμφύλιο, ήταν μαχητής του ΔΣΕ. Αργότερα γνώρισε τις φυλακές και τις εξορίες, αλλά, παρά τις δυσκολίες, δεν έσκυψε το κεφάλι. Αγωνιζόταν πάντα από τις γραμμές του ΚΚΕ για μια ανθρώπινη και σοσιαλιστική κοινωνία.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 10.000 δρχ. στην ΚΕ του ΚΚΕ.

Η οικογένειά του

* * *

Τον πατέρα μου ΑΓΑΘΑΓΓΕΛΟ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΔΗ η Κατοχή τον βρίσκει στην παρανομία. Το 1942 ήταν γραμματέας ΝΕ του Νομού Κοζάνης. Υπήρξε πολιτευτής του Αγροτικού Κόμματος του Αλ. Παπαναστασίου και αργότερα πέρασε στο Αγροτικό Κόμμα Ελλάδας, με γραμματέα τον Κώστα Γαβριηλίδη.

Σκοτώθηκε το 1944 σε μπλόκο Γερμανών.

Ο αδελφός μου ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΔΗΣ,μαθητής ακόμη στην Κατοχή, βγαίνει στο βουνό αντάρτης στον ΕΛΑΣ. Η Απελευθέρωση τον βρίσκει να υπηρετεί στη Λαϊκή Πολιτοφυλακή. Ανθυπολοχαγός του ΔΣΕ στον Εμφύλιο, σκοτώθηκε στις μεγάλες μάχες του Γράμμου σε ηλικία 21 χρόνων.

Ο άλλος αδελφός μου, ΕΛΑΣίτης και αυτός στην Κατοχή, ήταν διαφωτιστής της υποδειγματικής διμοιρίας της ΕΠΟΝ. Πήρε μέρος σε μάχες ενάντια σε Γερμανούς και ΠΑΟτζήδες.

Το 1947 κλήθηκε να υπηρετήσει τη θητεία του. Στάλθηκε στο Μακρονήσι, όπου κρατήθηκε 3 χρόνια.

Πέθανε το 1977 στο εξωτερικό, όπου ζούσε με την οικογένειά του.

Στη μνήμη τους προσφέρω στο ΚΚΕ 1.000 κορόνες Σουηδίας.

Ολγα Παραστατίδου - Ταχματζίδου

* * *

Στη μνήμη του ΣΤΡΑΤΟΥ ΛΕΚΚΑ,αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, ο οποίος πέθανε στις 6 Απρίλη 1998 και κηδεύτηκε στη Θεσσαλονίκη, ο αδελφός του Κώστας Λέκκας από τη Νέα Υόρκη προσφέρει 1.000 δολάρια ΗΠΑ ως τρίτη δόση προς τιμήν των 80 χρόνων του ΚΚΕ.

* * *

Η ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΑΧΜΑΤΣΙΔΟΥ,που ζούσε στο χωριό Καλό Λιβάδι Κιλκίς, στην Κατοχή ήταν αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης. Για την πατριωτική δράση της πιάστηκε και εξορίστηκε στο Μακρονήσι για δυο χρόνια. Βασανίστηκε και κλονίστηκε η υγεία της, αλλά δε λύγισε. Παρέμεινε πιστή στα ιδανικά του ΚΚΕ.

Πέθανε το 1969 στο Γερακαριό Κιλκίς.

Στη μνήμη της, ο γιος της Νικόλαος και η νύφη της Ολγα Ταχματσίδου προσφέρουν 500 κορόνες στο ΚΚΕ.

* * *

Στις 5 Απρίλη έγινε στην Κοινότητα Λογγάστρας Λακωνίας μνημόσυνο για τους τρεις πατριώτες που εκτελέστηκαν από Γερμανούς και τους 39 νεκρούς μαχητές του ΔΣΕ.

Στη μνήμη τους, τα μέλη του τοπικού Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ πρόσφεραν στο ΚΚΕ, μέσω ΝΕ Λακωνίας, 5.000 δρχ.

* * *

Στη μνήμη των αγωνιστών ΔΗΜΗΤΡΗ ΒΛΗΣΙΔΗ και των ηρωικών ΕΠΟΝιτών ΘΟΔΩΡΗ ΣΑΡΤΖΕΤΑΚΗ,ΜΑΝΩΛΗ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗ,ΑΝΤΩΝΗ ΜΑΜΑΛΑΚΗ και ΝΙΚΟΥ ΠΕΡΑΚΗ, με τους οποίους αγωνιστήκαμε μαζί στην περίοδο της Κατοχής στο Ηράκλειο ως μέλη της ΕΠΟΝ, προσφέρω 50.000 δρχ. στο κόμμα της ανθρωπιάς και των ηρωικών αγώνων, το ΚΚΕ.

Γιάννης Κασαπάκης

* * *

Ο Γιάννης Καλομοίρης προσφέρει στο ΚΚΕ 20.000 δρχ., στη μνήμη της αγωνίστριας ΒΙΡΓΙΝΙΑΣ ΠΟΔΙΑ και των αγωνιστών ΓΙΑΝΝΗ ΠΟΔΙΑ,ΜΠΑΜΠΗ και ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΚΑΛΟΜΟΙΡΗ,ΔΗΜΗΤΡΗ ΠΑΠΑ,ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ ΚΛΑΔΗ,ΓΙΩΡΓΗ ΣΜΠΩΚΟΥ που έπεσαν πολεμώντας για τη δημοκρατία, την ειρήνη και το σοσιαλισμό το 1947 στον Ψηλορείτη.

* * *

Στη μνήμη της συζύγου μου ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΦΡΑΓΚΑΚΗ και του αγωνιστή ΤΑΚΗ ΧΑΡΩΝΙΤΗ, προσφέρω 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω της ΝΕ Ηρακλείου Κρήτης.

Α. Φραγκάκης

* * *

Στις 31 Μάρτη 1998, ύστερα από μακρόχρονη και ανίατη αρρώστια, έπαψε να χτυπά η καρδιά της αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ ΘΩΜΑΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ.Γεννήθηκε στο χωριό Δεσπότι Γρεβενών το 1922 από γονείς φτωχούς αγρότες με δημοκρατικά φρονήματα. Πολύ νωρίς ρίχτηκε στη βιοπάλη για να βοηθήσει την οικογένειά της και γνώρισε στερήσεις και ταλαιπωρίες. Στην Κατοχή οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ και πρόσφερε τις υπηρεσίες της στον αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας. Το ίδιο διάστημα έγινε μέλος του ΚΚΕ. Το 1947, ακολουθώντας τον άντρα της Κώστα Θεοδωρόπουλο, κατατάχτηκε στο ΔΣΕ και από το φθινόπωρο του 1949, έζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη. Εκεί δούλεψε στην παραγωγή και αναδείχτηκε επανειλημμένα σε υποδειγματική εργάτρια. Στην Τασκένδη έχασε την πολυαγαπημένη κόρη της Χρυσούλα.

Επέστρεψε στην Ελλάδα με την οικογένειά της το 1985 και ζούσε στα Γιαννιτσά.

Απλή, σεμνή στην προσωπική της ζωή, αγαπητή από όλους για τον πράο χαρακτήρα της, ήταν πρότυπο συζύγου, μητέρας και γιαγιάς.

Ηταν μέλος του Παραρτήματος Γιαννιτσών της ΠΕΕΠΠ. Η κηδεία της έγινε στο Δεσπότι Γρεβενών και την παρακολούθησαν πολλοί συγχωριανοί της, συγγενείς, σύντροφοι, συναγωνιστές και φίλοι.

Στη μνήμη της ο σύζυγός της Κώστας Θεοδωρόπουλος και τα παιδιά της προσφέρουν 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

* * *

Πάνε 54 χρόνια από τις 9 Απρίλη 1944 - Κυριακή των Βαϊων - που το Πασχάλι Χρισσού Φωκίδας βάφτηκε με το αίμα 18 πατριωτών, τους οποίους εκτέλεσαν Γερμανοί. Οι έξι από τους πατριώτες που εκτελέστηκαν ήταν από την Αμφισσα και από τις φυλακές της Αμφισσας και οι άλλοι από τη Λαμία και τα περίχωρα.

Από την Αμφισσα ήταν: Νίκος Αποστολόπουλος 17 ετών, Γιάννης Τσιπούρας 17 ετών, Μήτσος Κοντογιώργος 23 ετών, Λευτέρης Κραβαρίτης,Γεώργιος Μητσομπόνος,Ευθύμιος Ξηρός,Μήτσος Κουτσούμπας ιερέας, ο γιος του Κώστας Κουτσούμπας,Νίκος Κατσούβας,Κωνσταντίνος Κοπανάς,Νίκος Βλαχοδημητρίου,Γεώργιος Παπαδημητρίου,Θεόδωρος Παναγάκος,Μήτσος Σινούλης,Γεώργιος Τασόπουλος,Κώστας Τραχανάς,Ευθύμιος Φιλίππου και Ιωάννης Χαρίτος.

Στη μνήμη τους και για τα 80χρονα του ΚΚΕ προσφέρω, μέσω ΚΟΒ "Αγ. Παύλου", 10.000 δρχ.

Βαγγελιώ Λύτρα από το Σερνικάκι Φωκίδας

* * *

Ο ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ γεννήθηκε στο Καρς Ρωσίας. Στην Ελλάδα ήρθε το 1922 και ζούσε στο Σταυροχώρι Κιλκίς. Νέος εντάχθηκε στο ΚΚΕ και αγωνίστηκε από τις γραμμές του. Το 1946 Εκτακτο Στρατοδικείο τον καταδίκασε σε 18 χρόνια φυλακή, από τα οποία τα 13 τα πέρασε στο στρατόπεδο της Γυάρου. Αφέθηκε ελεύθερος το 1964 και επέστρεψε στο χωριό του.

Πέθανε σε ηλικία 65 χρόνων το 1973.

Στη μνήμη του, η κόρη του Ελένη Χαραλαμπίδου από τον Καταχά Πιερίας προσφέρει 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

* * *

Στη μνήμη των γονιών μου ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ και ΘΕΑΝΩΣ ΚΟΥΣΙΔΗ, προσφέρω 5.000 δρχ. στη ΝΕ Πιερίας.

Ιωάννης Κουσίδης, Καταχάς Πιερίας

* * *

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ γεννήθηκε στον Καταχά το 1928. Μέλος του ΚΚΕ από το 1974, έμεινε πιστός στα ιδανικά του σοσιαλισμού και αγωνίστηκε με συνέπεια και αυταπάρνηση ως το τέλος της ζωής του. Ηταν αγαπητός από τους συγχωριανούς του, ανεξάρτητα από πολιτικές πεποιθήσεις και ιδιαίτερα από τους συντρόφους του, που θα τον θυμούνται για πάντα.

Πέθανε από ανίατη αρρώστια στις 6 Αυγούστου 1997.

Στη μνήμη του, η γυναίκα του Ελένη και τα παιδιά του προσφέρουν 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

* * *

Την 1η Απρίλη 1998 πέθανε ο αγωνιστής ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ,γραμματέας της ΚΟΒ Καταχά. Γεννήθηκε το 1938. Μετανάστης στην Ομοσπονδιακή Γερμανία, πήρε μέρος στον αντιδικτατορικό αγώνα και αναδείχτηκε σε στέλεχος του ΚΚΕ. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1984 και συνέχισε τον αγώνα του. Την περίοδο της κρίσης στο ΚΚΕ, έμεινε πιστός στις αρχές του μαρξισμού - λενινισμού.

Στη μνήμη του, η σύζυγός του Σούλα Ορφανίδου και τα αδέρφια του Δημήτρης, Ηλίας, Κώστας, Μανόλης πρόσφεραν 30.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

* * *

Στη μνήμη της μητέρας μου ΜΑΤΙΝΑΣ ΚΟΥΚΟΥΡΙΓΚΟΥ,του αδελφού μου ΓΕΩΡΓΙΟΥ και του εξαδέλφου μου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΠΟΥΛΟΥ,καθώς και στη μνήμη αυτών που έχυσαν το αίμα τους στον αγώνα για τη δημοκρατία και το σοσιαλισμό, προσφέρω 10.000 δρχ. στο Παράρτημα Κέντρου Θεσσαλονίκης της ΠΕΑΕΑ.

Ευάγγελος Κουκουρίγκος


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ