Τρίτη 28 Απρίλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Παιδαγωγούν και λαογραφούν

Δύο νέα βιβλία του παρουσίασε, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα, ο αντιστασιακός Χριστόφορος Δαμάνης. Πρόκειται για τα βιβλία "Τα παιδικά μου χρόνια" και "Λαογραφία - παραδοσιακά έθιμα του παλιού καιρού". Το 1995 ο Χριστόφορος Δαμάνης είχε εκδώσει το βιβλίο "Η καλλιέργεια του μεταξοσκώληκα πριν 60 χρόνια", το οποίο πρόσφερε δωρεάν σ' όλα τα σχολεία της Λάρισας.

Την παρουσίαση των δύο νέων βιβλίων προλόγισαν ο Β. Ζωγράφος (δάσκαλος) και οι Γιώργος Ντρογγούλης, Δήμητρα Μπαρδάνη και Γιώργος Παπαπρίζης (πρόεδρος της Κοινότητας Μαγούλας).

Αναφερόμενος στα βιβλία του ο Χριστόφορος Δαμάνης τόνισε ότι έχουν παιδαγωγικό και λαογραφικό χαρακτήρα. Το πρώτο αναφέρεται στο πώς μεγαλώνει ένα ορφανό παιδί, ο "Χριστάκης" με την αγάπη των δύο γιαγιάδων και του παππού του. Το δεύτερο αναφέρεται στα παλιά, παραδοσιακά έθιμα, τα οποία - όπως προτείνει ο συγγραφέας - πρέπει να αναβίωσουν.

Ο Χριστόφορος Δαμάνης - στο βιογραφικό του οποίου αναφέρθηκε ο Β. Ζωγράφος - πέρασε μια ζωή γεμάτη αντιστασιακή δράση, προσφορά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, είναι μια προσωπικότητα με κύρος, ήθος, ανιδιοτέλεια, με ιδανικά και οράματα για μια δίκαιη κοινωνία.

Γεννήθηκε το 1915 στη Μαγούλα Ελασσόνας. Το 1939 πέρασε στη Νομική Σχολή Αθηνών, αλλά δε συνέχισε, αφού το 1940 εντάχθηκε στο ΚΚΕ, πολέμησε στην Αλβανία όπου και τραυματίστηκε βαριά στις 6 Απρίλη 1941.

Στη συνέχεια παίρνει μέρος στην Εθνική Αντίσταση και για πρώτη φορά συλλαμβάνεται και φυλακίζεται το Φλεβάρη του 1946. Το Μάρτη του 1949 ξαναπιάνεται και καταδικάζεται σε 20 χρόνια φυλάκιση. Πέρασε από τις φυλακές στα Γιούρα, στην Κεφαλλονιά, στα Τρίκαλα, στη Λευκάδα, στην Αλικαρνασσό, στο Καλάμι, στην Κέρκυρα, στο Γεντί Κουλέ, "Αβέρωφ".

Το 1967 επί χούντας ξανασυλλαμβάνεται και πάει στα Γιούρα και μετά στο Παρθένι Λέρου. Συνολικά πέρασε 18 χρόνια στη φυλακή και 4 χρόνια στην εξορία. Από το 1978 μέχρι το 1989 διατέλεσε αντιδήμαρχος Λάρισας με μεγάλη προσφορά που αναγνωρίζεται απ' όλους τους Λαρισαίους ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων. Από το 1990 διατέλεσε πρόεδρος του Παραρτήματος Λάρισας της ΠΕΑΕΑ και από το 1992 πρόεδρος του Παραρτήματος Θεσσαλίας της ΠΕΑΕΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ