Σάββατο 2 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ειλημμένη απόφαση η πώληση Ιονικής - Εμπορικής

Σαν ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης, παρουσίασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Λ. Παπαδήμος την πώληση όχι μόνο της Ιονικής, αλλά και της Εμπορικής Τράπεζας. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της προχτεσινής συνέντευξης Τύπου που παρέθεσε, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν και κατά πόσο παρατηρείται "δυστοκία" στις προωθούμενες από την κυβέρνηση ιδιωτικοποιήσεις στις τράπεζες που βρίσκονται υπό δημόσιο έλεγχο, έκανε λόγο για κυβερνητικές αποφάσεις ιδιωτικοποίησης της Ιονικής και της Εμπορικής, οι οποίες - όπως είπε - έχουν διατυπωθεί με σαφήνεια! Για την ιστορία, να σημειωθεί ότι η Εμπορική και η Ιονική είναι η δεύτερη και τρίτη σε μέγεθος από τις τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα και κάθε χρόνο συμβάλλουν με τα κέρδη τους στο κλείσιμο της "μαύρης τρύπας" των κρατικών ελλειμμάτων.

Ο Λ. Παπαδήμος υπογράμμισε ακόμη ότι "πρέπει να ρυθμιστούν κάποια ζητήματα" σχετικά με τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης που θα ακολουθηθούν, τα οποία δε ρυθμίζονται από τη σχετική μελέτη της "Monitor". Η τελευταία είχε κληθεί από την κυβέρνηση να συντάξει πόρισμα που θα περιλαμβάνει όλες τις πιθανές μορφές συνεργασίας μεταξύ των δύο τραπεζών έως και την πλήρη συγχώνευση, εκτός από τη λύση της ιδιωτικοποίησης. Πράγματι, η σχετική μελέτη κινήθηκε στο παραπάνω πνεύμα και προτείνει ως καλύτερη δυνατή λύση αυτή της συγχώνευσης των δύο τραπεζών.

Πάντως, οι παραπάνω δηλώσεις του Λ. Παπαδήμου, για πώληση Εμπορικής και Ιονικής, δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά, καθώς η κυβέρνηση δεν έχει προβεί σε καμία επίσημη ανακοίνωση για το μέλλον της σχέσης των δύο τραπεζών, εκτός από κάποιες γενικόλογες αναφορές του Γ. Παπαντωνίου δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης της Ιονικής.Να θυμίσουμε ότι την προηγούμενη βδομάδα διέρρευσε - ανεπίσημα πάντα - από το περιβάλλον του υπουργού Εθνικής Οικονομίας η οριστική απόφαση για ιδιωτικοποίηση της Ιονικής (με απευθείας πώληση του 62% των μετοχών της που κατέχει η Εμπορική, μέσω Χρηματιστηρίου), όχι όμως και της Εμπορικής για τα επόμενα χρόνια.

Σε ό,τι αφορά πάντως την υπόθεση της Ιονικής, δεν αποκλείεται να γίνουν σχετικές ανακοινώσεις για τη διαδικασία ιδιωτικοποίησής της την ερχόμενη βδομάδα από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου. Επίσης, ο Λ. Παπαδήμος διατύπωσε την εκτίμηση ότι οι προωθούμενες ανακατατάξεις στον τραπεζικό χώρο, που θα εκδηλωθούν στο επόμενο διάστημα μέσα από ευρύτατες ιδιωτικοποιήσεις, συγχωνεύσεις και εξαγορές, θα επιφέρουν - προσωρινά όπως ισχυρίστηκε - μείωση του υπάρχοντος προσωπικού στο συγκεκριμένο χώρο. Ο ίδιος έσπευσε όμως να υποστηρίξει ότι στα επόμενα 2 χρόνια η εξέλιξη των εργασιών που αναπτύσσονται στον τραπεζικό τομέα θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, που θα αντισταθμίσει τις προηγούμενες απώλειες θέσεων σε παραδοσιακούς τραπεζικούς τομείς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ