Κυριακή 3 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΣΕΛΙΔΟΡΑΜΑ

ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ τρεις στους τέσσερις ψηφοφόρους τάσσονται κατά της κυβερνητικής πολιτικής. Το 58,3% πιστεύει ότι στην ουσία δεν υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στην οικονομική πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Το 41,2% του συνόλου των ψηφοφόρων πιστεύει ότι το ΚΚΕ είναι το κόμμα που εκφράζει καλύτερα από όλα τα κόμματα τα συμφέροντα εκείνων που έχουν χαμηλά εισοδήματα. Τα αποκαλυπτικά αυτά στοιχεία προκύπτουν από το κεφάλαιο "ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ" της δημοσκόπησης της ΔΗΜΕΛ, που έγινε το πρώτο δεκαήμερο του Απρίλη και η δημοσίευση των αποτελεσμάτων της άρχισε από το "Ρ" της προηγούμενης Κυριακής (σελίδες 8 - 9)

ΣΤΙΣ 5 Μάη συμπληρώνονται 180 χρόνια από τη γέννηση του Καρλ Μαρξ, η συμβολή του οποίου ήταν καθοριστική στην οικονομική, πολιτική και φιλοσοφική σκέψη της ανθρωπότητας και στη θεμελίωση της επαναστατικής κοσμοθεωρίας της εργατικής τάξης. Η εμφάνιση του μαρξισμού ήταν ιστορική αναγκαιότητα, ιστορικά ώριμο καθήκον της εποχής. Δεν εμφανίστηκε από το τίποτα, στο κενό, ούτε και ήταν προϊόν της δημιουργικής φαντασίας του Μαρξ. "Ολη η μεγαλοφυϊα του Μαρξ - έλεγε ο Λένιν - βρίσκεται στο ότι έδωσε απαντήσεις στα ερωτήματα που είχε ήδη θέσει η πρωτοπόρα σκέψη της ανθρωπότητας" (σελίδες 10 - 11)

ΣΕ ΜΙΑ ιδιαίτερα δύσκολη και επικίνδυνη για την ειρήνη περίοδο και με την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου να βρίσκονται στο επίκεντρο των σχεδίων των ιμπεριαλιστών του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, για την επιβολή της νέας παγκόσμια τάξης τους, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, σηκώνει και πάλι τη σημαία της αντίστασης, του συντονισμένου παλλαϊκού αγώνα και της αξιοπρέπειας, διοργανώνοντας για 20ή συνεχόμενη φορά το Δεκαήμερο Ειρήνης από τις 7 - 17 Μάη. Ο "Ρ" σήμερα παρουσιάζει ένα ενδεικτικό αφιέρωμα με σταθμούς από την ιστορία αυτού του θεσμού από τη χρονιά της δημιουργίας του, το Μάη του 1979, καθώς και το στίγμα του φετινού, 20ού Δεκαήμερου Ειρήνης (σελίδες 12 - 13)

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ δόθηκε από την εργατική τάξη, στη χώρα μας, στον κόσμο ολόκληρο. Η Πρωτομαγιά, ιστορικός σταθμός της ταξικής πάλης της παγκόσμιας εργατικής τάξης, δεν αποτελεί μόνο μέρα μνήμης των νεκρών συντρόφων της του Σικάγου, των ανώνυμων στο πλήθος, αθάνατων, ταξικών αδερφών της. Η απεργία είναι όπλο στην ταξική πάλη της εργατικής τάξης και η Πρωτομαγιά είναι μέρα απεργίας. Η Πρωτομαγιά γιορτάστηκε αγωνιστικά σε πολλές γωνιές του κόσμου. Ο διεθνισμός της εργατικής τάξης και της ταξικής της γιορτής δε θα μπορούσε να λείψει από το "Ριζοσπάστη", που παρουσιάζει ορισμένα πρόσθετα ακόμα στιγμιότυπα από την Πρωτομαγιάτικη απεργία "των κολασμένων της Γης" (σελίδες 24 - 25)

ΑΠΟΣΤΟΛΗ στη Σάμο. Η μετατροπή της σε ερημονήσι έρχεται σε σύγκρουση με τις προσδοκίες του λαού της. Το μέγεθος των προβλημάτων, που συνεχώς οξύνονται, πυροδότησε την αντίδραση των κατοίκων. Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα "αγκάλιασε" δεκάδες συνδικαλιστικές εργοδοτικές, αγροτικές, εργατικές και επαγγελματικές οργανώσεις, που σε διάστημα λιγότερο των δύο μηνών πραγματοποίησαν δύο μεγαλειώδεις παλλαϊκές αγωνιστικές κινητοποιήσεις και έπεται συνέχεια. Οι κάτοικοι της Σάμου διεκδικούν το δικαίωμά τους να ζήσουν στον τόπο τους, ένα δικαίωμα που "περνάει" μέσα από την ανάπτυξη του νησιού. Κι ενώ ο σαμιώτικος λαός ξεσηκώνεται, η πλειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβουλίου - αρωγός της κυβερνητικής πολιτικής - διαχώρισε τη θέση της, επικαλούμενη διαφωνία στον... τρόπο διεκδίκησης! (σελίδες 36 - 37)

ΣΠΑΝΙΑ ντοκουμέντα του ΕΑΜ 1944 - 1947. "Στη δίνη του εμφυλίου πολέμου". Ενα βιβλίο από τις εκδόσεις "Προσκήνιο", συμβολή σε μια από τις πιο σημαντικές περιόδους της ιστορίας του λαϊκού μας κινήματος. Προλογίζει ο Χαρίλαος Φλωράκης (σελίδα 34)


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ