Παρασκευή 8 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
Παρουσίαση βιβλίου στη Νέα Ιωνία

Η έκδοση του βιβλίου "Ιωνιώτες Αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης", ήταν η εκπλήρωση ενός καθήκοντος των επιζώντων αντιστασιακών της Νέας Ιωνίας, απέναντι σ' όλους τους συμπατριώτες τους αγωνιστές, που πολέμησαν μ' οποιονδήποτε τρόπο το φασισμό, τους Γερμανοϊταλούς κατακτητές και τους ταγματασφαλίτες συνεργάτες τους.

Το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Ν. Ιωνίας ανέλαβε το δύσκολο έργο της συγκέντρωσης του υλικού για το βιβλίο. Τριμελής επιτροπή (Γ. Δομνάκης, Κ. Σπυρόπουλος, Δ. Βενετσανοπούλου) κατόρθωσε να μαζέψει στοιχεία από αγωνιστές που βρίσκονταν στη ζωή και που οι προσωπικές μαρτυρίες τους στάθηκαν πολύτιμες για την καταγραφή της ιστορίας. Σημαντική ήταν η βοήθεια του Γιάννη Δομνάκη,για πολλά χρόνια δημάρχου της πόλης και τώρα επίτιμου μέλους του Παραρτήματος, ο οποίος και χρηματοδότησε εξ ολοκλήρου την έκδοση του βιβλίου.

Την Τετάρτη 29 Απρίλη στον κινηματογράφο "Αστέρας" έγινε η παρουσίαση του βιβλίου, από τον Γιώργη Μωραϊτη.Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος του παραρτήματος Γιώργος Κατημερζής, ο οποίος τόνισε στο σύντομο χαιρετισμό του: "... Το 90% του λαού της Ιωνίας ήταν ενταγμένο στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα. Πολλοί αγωνιστές ήσαν εκείνοι που ήρθαν μετά την έκδοση για να μας δώσουν τις προσωπικές τους εμπειρίες. Θα συμπεριληφθούν στη δεύτερη έκδοση που προγραμματίζουμε".

Το βιβλίο διανέμεται δωρεάν. Είναι μια σημαντική προσφορά, κυρίως για τους νέους - όπως τόνισε στο χαιρετισμό του ο Γ. Δομνάκης - που είναι αναγκαίο να γνωρίσουν την πρόσφατη ιστορία τους και να παραδειγματιστούν από αυτήν.

Παραβρέθηκαν: Αντιπροσωπεία της Αχτιδικής Επιτροπής του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Κ. Φειδάκη,της ΚΝΕ, εκπρόσωπος της ΠΟΛ.ΑΝ., των Κεντρικών Γραφείων της ΠΕΑΕΑ, αντιπροσωπεία της "Νεανικής Δράσης", της Επιτροπής Ειρήνης, του Συλλόγου Γυναικών, Συνταξιούχων του ΤΕΒΕ.

Παρευρέθηκε επίσης και απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό ο αντιδήμαρχοςΧ. Σαπουντζάκης.

Στην ομιλία του, ο Γ. Μωραϊτης ανέφερε, μεταξύ των άλλων: "...Το βιβλίο το βρίσκω, όχι απλώς ενδιαφέρον. Το θεωρώ καταξιωμένο.

Πρόκειται για μια συλλογή με αναμνήσεις 52 αγωνιστών που έζησαν τα γεγονότα και τα κατέγραψαν. Είναι οι ίδιοι που έγραψαν την ιστορία. Αυτοί που πάλεψαν, μόχθησαν, έδρασαν, θυσιάστηκαν, εκπληρώνοντας το πατριωτικό τους καθήκον, κάτω από αφάνταστα σκληρές συνθήκες. Αντιμετωπίζοντας μύριες όσες δυσκολίες. Παίζοντας κάθε στιγμή "κορόνα - γράμματα" το κεφάλι τους... Δε χρειάζεται κανείς να ψάξει για τους ήρωες του έργου. Είναι οι ίδιοι. Και το διαπιστώνεις αμέσως. Απ' τη ζωντάνια και την αμεσότητα της αφήγησης. Από τη σεμνότητα και τη μετριοφροσύνη που τους διακρίνει. Από τα χαρακτηριστικά απλών ανθρώπων και το ήθος. Μιλούν χωρίς την παραμικρή έπαρση. Ούτε καν υποψιάζονται ότι είναι οι ήρωες...".

Ο ομιλητής ιδιαίτερα επισήμανε: "...Στο κέντρο της προσοχής του βιβλίουείναι το "Μπλόκο της Καλογρέζας" και τα εργοστάσια. Η Ν. Ιωνία με τα κλωστοϋφαντουργεία και η Καλογρέζα με τα ανθρακωρυχεία με τις χιλιάδες εργάτες και εργάτριες, κατείχε ειδική θέση στο χώρο της πρωτεύουσας. Εδώ χτυπούσε δυνατά η καρδιά του εργατικού και συνδικαλιστικού κινήματος. Η Κομματική Οργάνωση του ΚΚΕ και το Εργατικό ΕΑΜ έριχναν μεγάλο βάρος στη δουλιά. Ανέπτυξαν σπουδαία δράση. Διέθεσαν από τα καλύτερα στελέχη... Γι' αυτό το λόγο στο χάρτη της Αθήνας που οι κατακτητές είχαν αναρτήσει στην Κομαντατούρα, η Ν. Ιωνία μαζί με την Καλογρέζα και την Κοκκινιά σημειώνονταν με κόκκινο χρώμα".

Στη συνέχεια του προγράμματος Κνίτισσα διάβασε ένα απόσπασμα από το βιβλίο. Τέλος, τραγούδια του Αγώνα έπαιξαν με λαϊκά όργανα, αντιστασιακοί του Παραρτήματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ