Κυριακή 10 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΣΕΛΙΔΟΡΑΜΑ

ΑΠΟ την Κερασίτσα του Νομού Αρκαδίας, γενέτειρα του μεγάλου αγωνιστή και μάρτυρα της υπόθεσης της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη, που δολοφονήθηκε από το κράτος και το παρακράτος, κατ' εντολήν της ντόπιας ολιγαρχίας και των ξένων προστατών της ΣΙΑ και του ΝΑΤΟ, στις 22 του Μάη του 1963, ξεκινάει σήμερα το μακρύ "γαϊτανάκι" των φετινών πορειών ειρήνης σε όλη τη χώρα. Οι αγωνιστές της ειρήνης, δίνοντας όρκο στον Γρ. Λαμπράκη, και βάζοντας χρέος στη ζωή, να φύγουν οι βάσεις κι οι Αμερικανοί, πορεύονται μέχρι την Τρίπολη (σελίδα 5)

Η μετανάστευση αλλοδαπών εργαζομένων στην Ελλάδα, φαινόμενο που εντάθηκε τα τελευταία χρόνια, γίνεται αφορμή για την καλλιέργεια κλίματος ξενοφοβίας και εκδήλωσης ρατσιστικών φαινομένων. Οι συνθήκες της ζωής τους στη χώρα μας, συνθήκες εξαθλίωσης για πολλούς απ' αυτούς, σε συνδυασμό με την κατάσταση των Ελλήνων εργαζομένων που διαρκώς χειροτερεύει, είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα που ζητά αντιμετώπιση. Ο "Ρ" συζητά σήμερα με τον Θ. Παπαμάργαρη, πρόεδρο της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (σελίδα 9)

ΕΞΗΝΤΑ δύο χρόνια συμπληρώνονται από την ηρωική εξέγερση του λαού της Θεσσαλονίκης το Μάη του '36. H αθλιότητα των συνθηκών δουλιάς και διαβίωσης των εργαζομένων και η ιδιαίτερη αυταρχικότητα του κράτους, που απροκάλυπτα αποδείκνυε κάθε μέρα ότι σκοπός του ήταν η εξυπηρέτηση του μεγάλου κεφαλαίου, αποτέλεσαν τη βάση για το μαζικό ξεσηκωμό των εργαζομένων (σελίδα 12)

Η 9η Μάη, μέρα της αντιφασιστικής νίκης των λαών, όχι μόνο έχει σβηστεί από το ιστορικό ημερολόγιο των αστών, αλλά γίνονται τα πάντα ώστε να αφαιρεθεί διά παντός από τη μνήμη των λαών. Ως και μέρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης καθιερώθηκε η ίδια ημερομηνία, προκειμένου να ξεμπερδεύει ο ιμπεριαλισμός από αυτή την ενοχλητική για την ύπαρξή του ιστορική μέρα... (σελίδες 14 - 15)

ΑΠΟΣΤΟΛΗ στη Σάμο. Η μετατροπή της σε ερημονήσι έρχεται σε σύγκρουση με τις προσδοκίες του λαού της. Το μέγεθος των προβλημάτων, που συνεχώς οξύνονται, πυροδότησε την αντίδραση των κατοίκων. Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα "αγκάλιασε" δεκάδες συνδικαλιστικές εργοδοτικές, αγροτικές, εργατικές και επαγγελματικές οργανώσεις, που σε διάστημα λιγότερο των δύο μηνών πραγματοποίησαν δύο μεγαλειώδεις παλλαϊκές αγωνιστικές κινητοποιήσεις και έπεται συνέχεια. Οι κάτοικοι της Σάμου διεκδικούν το δικαίωμά τους να ζήσουν στον τόπο τους, ένα δικαίωμα που "περνάει" μέσα από την ανάπτυξη του νησιού. Κι ενώ ο σαμιώτικος λαός ξεσηκώνεται, η πλειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβουλίου - αρωγός της κυβερνητικής πολιτικής - διαχώρισε τη θέση της, επικαλούμενη διαφωνία στον... τρόπο διεκδίκησης! (σελίδες 36 - 37)

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ μπλόκο στην κυβέρνηση. Με κινήσεις συντονισμού από τα κάτω και αγωνιστικά προγράμματα πάνω σε στόχους που αντιστρατεύονται τις αντεργατικές επιλογές της κυβέρνησης, εργαζόμενοι και συνδικάτα ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν την αντεργατική θύελλα. Σε κλιμακούμενους αγώνες και συντονισμό καλεί η ΕΣΑΚ, ενώ καθυστερεί δραματικά και η υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης (σελίδες 34 - 35)

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ισοζύγιο Ελλάδας - Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η ΕΟΚ και η λιτότητα κάνουν... κακό στα ελλείμματα!.. Αδιάψευστο μάρτυρα, για την αρνητική συμβολή που είχε τόσο η ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ (σήμερα Ευρωπαϊκή Ενωση) όσο και η εφαρμογή πολιτικών μονόπλευρης λιτότητας (που επεξεργάζονται τα επιτελεία των πολυεθνικών και συνιστά στις κυβερνήσεις των χωρών - μελών της ΕΕ το Διευθυντήριο των Βρυξελλών), αποτελούν τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδας που επεξεργάστηκε και παρουσιάζει σήμερα ο "Ρ" (σελίδες 16, 33)


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ