Κυριακή 10 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
Συνεργάτες των Γερμανών καταθέτουν στεφάνι...

Με αφορμή την ενέργεια της Νομαρχίας Βέροιας - διοργανώτριας των εορταστικών εκδηλώσεων της 25ης Μαρτίου - να επιτρέψει την κατάθεση στεφανιών από την οργάνωση ΠΑΟ, δημοσιεύουμε το παρακάτω σημείωμα του αντιστασιακού αγωνιστή ΗΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ: "Η ΠΑΟ βασικά αποτελούνταν από αξιωματικούς που συνεργάζονταν με τον συνταγματάρχη ιππικού Χρυσοχόου, διορισμένο επιθεωρητή Νομαρχιών Μακεδονίας κάτω από τις διαταγές της Γκεστάπο.

Στις προκηρύξεις της η ΠΑΟ απειλούσε ότι θα εξόντωνε τα ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΚΚΕ, σκοτώνοντας μέλη και στελέχη τους, πιάνοντας και παραδίνοντάς τα στην Γκεστάπο. Παρέμεναν δε στα χωριά τους με την προστασία των Γερμανών.

Το καλοκαίρι του 1943 στο Περτούλι Τρικάλων, με πρόταση των Αγγλων, κάλεσαν στο Κοινό Στρατηγείο ΕΛΑΣ - ΕΔΕΣ - ΕΚΚΑ και αντιπρόσωπο της ΠΑΟ που ήταν ο συνταγματάρχης Γιάννης Μουστεράκης.Το Κοινό Στρατηγείο τότε δε δέχθηκε την ΠΑΟ σαν αντιστασιακή οργάνωση. Ο ίδιος ο Μουστεράκης πείστηκε ότι η ΠΑΟ συνεργάζεται με τους Γερμανούς. Ετσι την εγκατέλειψε και πέρασε στον ΕΛΑΣ. Εγινε στρατιωτικός αρχηγός της πρώτης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ Θεσσαλίας και πρόσφερε πολλά στον αγώνα.

Η ΠΑΟ επίσης συνεργαζόταν και με άλλες προδοτικές οργανώσεις, όπως αυτής που αρχηγός της ήταν ο διαβόητος Μιχάλ - Αγάς, που η κυβέρνηση το 1976 τον τίμησε με άγαλμα στην Κοζάνη!!

Για τη δράση του "πατριώτη" αυτού διαβάζουμε στην εφημερίδα της Κοζάνης "Πατρίς" το Μάη του 1944. "Από πολλού χρόνου, σκοπός του Εθνικού Ελληνικού Στρατού (ΕΕΣ) μας υπήρξεν η εκκαθάρισις του ορεινού όγκου του Βερμίου, επί του οποίου ήσαν εγκατεστημέναι κομμουνιστικαί συμμορίαι του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, ευρισκόμενοι γύρωθεν του Βερμίου". Και άλλο: "Τμήμα γερμανικού στρατού των Ες - Ες μετά τμημάτων του ΕΕΣ μεθοδικώς ενεργήσαντα, κατόρθωσαν να σχηματίσουν κλοιόν πέριξ του ορεινού όγκου του Βερμίου". Επίσης: "Την 8ην Μαϊου ε. ε διερχόμενος ο αρχηγός, Μιχάλ - Αγάς, εκ Βεροίας μετά του στρατού και του επιτελείου του, εστάθμευσεν εις πόλιν αυτήν και ομίλησεν, πλαισιούμενος από τον σεβασμιότατον Μητροπολίτη Βεροίας και τον αρχηγόν των γερμανικών δυνάμεων των Ες - Ες".

Αλλο ντοκουμέντο, προερχόμενο από το ΓΕΣ, Αθήνα 4-4-1946. Υπόθεσις: "Ελληνικαί οργανώσεις συνεργασθείσαι μετά των γερμανικών αρχών". Προς το υπουργείο Οικονομικών ΓΔΔΑ Ενταύθα: Λαμβάνω την τιμήν εις απάντησιν του υπ' αριθ. 225643-10-45 εγγράφου υμών να επαναφέρω τη διά τούτου, διαβιβασθείσα αναφοράν του Δήμου Καλαμαριάς και να γνωρίσω ότι η οργάνωσις Δάγκουλα Αντωνίου, ήτις κατά το διάστημα της κατοχής έδρασεν εγκληματικώς εις βάρος του Ελληνικού στοιχείου. Ητο δε εξάρτημα του γερμανικού στρατού, τας διαταγάς του οποίου εξετέλη. Τα όργανα ταύτης εμισθοδοτούντο υπό των γερμανικών αρχών. Εις την κατηγορίαν ταύτην υπάγονται και αι οργανώσεις: Πούλου, Βήχου, Κισά - Μπατσάκ, Αριστείδου Παπαδοπούλου, Μιχάλ - Αγά, Κολάρα και Σκαπέρβα.

Τα σχόλια περιττεύουν".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ