Τρίτη 12 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Αύριο, 13 του Μάη, συμπληρώνεται ένας χρόνος από το θάνατο του παλαίμαχου αγωνιστή ΓΙΑΝΝΗ ΒΑΪΤΣΗ.Μέλος της ΟΚΝΕ από το 1929 και στη συνέχεια μέλος του ΚΚΕ, πήρε μέρος στους αγώνες της εργατικής τάξης για την αναγνώριση των δικαιωμάτων της. Εξόριστος στον Αϊ Στράτη για τη δράση και τις προοδευτικές ιδέες του, δραπέτευσε το 1943 για να πάρει μέρος στην Εθνική Αντίσταση, ως αντάρτης του ΕΛΑΣ.

Καταδιωκόμενος μετά την Απελευθέρωση και το διώξιμο των κατακτητών, βγήκε και πάλι στο βουνό, στο ΔΣΕ. Εζησε 45 χρόνια πολιτικός πρόσφυγας στη Ρουμανία, από όπου επαναπατρίστηκε το 1994, με κλονισμένη την υγεία του.

Στη μνήμη του και αντί για μνημόσυνο προσφέρουμε για τα 80χρονα του ΚΚΕ 20.000 δρχ.

Η σύζυγός του Ευδοξία

Τα παιδιά του Στάθης και Μαρία

* * *

Στη μνήμη της μητέρας μας ΛΑΜΠΡΙΝΗΣ ΣΑΜΨΩΝΑ προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Κέντρου Χαϊδαρίου 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Μαρία Δημουλά - Γιώργος

Τα εγγόνια Κώστας, Φώτης

* * *

Στη μνήμη του αγωνιστή ΑΓΓΕΛΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ,από το χωριό Κόκκινο Θήβας, αξιωματικού του ΕΛΑΣ, ο οποίος εκτελέστηκε στο Γουδί το Μάη του 1948 και για την ταξική Πρωτομαγιά, ο αδελφός του Δημήτρης και τα παιδιά του Ντίνα και Ευθυμία προσφέρουν στην ΚΟ Θήβας 10.000 δρχ.

* * *

Κατά μεσής του Ωκεανού "πήρα" το μήνυμα του θανάτου του ΠΑΝΤΕΛΗ ΣΗΡΙΓΓΑ,μέλους του ΚΚΕ, που πέθανε στις 23 Απρίλη 1998.

Στη μνήμη του προσφέρω 10.000 δρχ. στη "Ναυτεργατική" και 10.000 δρχ. στην ΚΟΒ Ναυτεργατών.

Νίκος Πέτρου

* * *

Οι Σταύρος Μιχαλακάκος, Μιχάλης Βλαχάκης και Αργύρης Παυλόπουλος πρόσφεραν 25.000 δρχ. για τα 80χρονα του ΚΚΕ, στη μνήμη και αντί για λουλούδια στους τάφους των συναγωνιστών τους ΒΕΝΕΤΑΣ Αναστασάκου - ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ,ΤΟΥΛΑΣ Σφυρή - ΑΤΖΑΚΛΗ,ΒΑΣΙΛΗ ΓΙΑΝΝΑΡΑΚΟΥ,ΜΑΣΙΛΗ ΜΟΥΡΝΤΖΙΚΟΥ,που έφυγαν πρόσφατα από τη ζωή.

* * *

Στη μνήμη του πατέρα μου ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΕΡΕΤΗ,μέλους του ΚΚΕ από το 1923 ως το θάνατό του, ο οποίος πιάστηκε το 1947 και κρατήθηκε ως το 1952. Καθώς και στη μνήμη της θείας μου ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΜΕΖΕ,αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης προσφέρω, μέσω της ΚΟΒ "Αγ. Νικολάου", 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Δημήτριος Σερέτης

* * *

Ο ΙΩΑΝΝΗΣ Λουκά ΠΑΙΔΑΣ γεννήθηκε στο Σερνικάκι Φωκίδας το 1923 από γονείς αγρότες. Στην κατοχή, τα συνθήματα της ΕΠΟΝ, τον οδήγησαν να καταταγεί, στις 5 Απρίλη 1943, με τους πρώτους αντάρτες του χωριού του στα τμήματα του ΕΛΑΣ Παρνασσίδας Νικηφόρου - Διαμαντή.

Στις 14 Απρίλη του ίδιου χρόνου, στην πρώτη μάχη με τους κατακτητές που πήρε μέρος, στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Αμφίκλειας (Δαδιού) Φωκίδας, η οποία ήταν δύσκολη, αλλά και νικηφόρα, το εχθρικό βόλι έβαλε τέρμα στη ζωή του και στα νεανικά του όνειρα.

Στη μνήμη του η ανιψιά του Ιωάννα Ηλία Λύτρα προσφέρει 5.000 δρχ. για τα 80χρονα του ΚΚΕ.

* * *

Ο Μιχάλης Πέτρογλου πρόσφερε 10.000 δρχ. στη μνήμη όσων έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για τα ιδανικά της εργατικής τάξης.

* * *

Στη μνήμη του ΔΙΟΝΥΣΗ ΠΑΠΑΠΑΝΟΥ και αντί για λουλούδια στον τάφο του, η Αννα Κουλουμπή, η Αντιγόνη Μπαλιώτη και η Μαρία Καπετανοπούλου πρόσφεραν από 5.000 δρχ. στο Παράρτημα Πατησίων - Ριζούπολης της ΠΕΑΕΑ, του οποίου ήταν μέλος.

* * *

Ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΚΕΡΔΑΣ,σιδηροδρομικός, το 1945 διώχτηκε από τους ΣΕΚ και εξορίστηκε στον Αϊ Στράτη, πέρασε από στρατοδικείο και βασανίστηκε. Εμεινε πιστός ως το τέλος της ζωής του για τα ιδανικά για τα οποία αγωνίστηκε.

Στη μνήμη του και αντί για μνημόσυνο, η γυναίκα του Τασούλα Λακερδά πρόσφερε 20.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη", τον καθημερινό του σύντροφο και 10.000 δρχ. στο Παράρτημα Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης της ΠΕΑΕΑ, που ήταν μέλος του.

* * *

λ9)

Στη μνήμη του αγωνιστή ΘΑΝΑΣΗ ΑΛΕΞΙΟΥ,η σύζυγός του Ρίτσα και τα παιδιά του προσφέρουν 25.000 δρχ. για τα 80χρονα του ΚΚΕ και οι Βαγγέλης και Ελένη Αλεξίου 100 μάρκα στο ΚΚΕ.

* * *

Στη μνήμη του αγωνιστή της Ειρήνης ΚΩΣΤΑ ΠΑΛΗΚΑΡΗ,φίλου του ΚΚΕ, οι συναγωνιστές και συναγωνίστριές του Παπαγεωργίου, Παγουλάτος, Μπακοβασίλης, Πανοπούλου, Κεφαλα, Αθηνούλα, Ανδρινοπούλου, Δήμητρα, Μπουγάτσου, Σταμπούζου, Καρατσόλη, Δεσύλα (Αραχία) πρόσφεραν 73.000 δρχ. στην Επιτροπή Ειρήνης Πατησίων - Ριζούπολης.

***

Στη μνήμη του ΦΩΤΙΟΥ ΚΟΝΤΟΠΑΝΟΥ,διοικητή 1ου τάγματος του ΕΛΑΣ του 15ου Συντάγματος της Ηπείρου, η γυναίκα του Κούλα και οι κόρες του Νίκη και Μαίρη προσφέρουν για τη συμπλήρωση 24 χρόνων από το θάνατό του, 20.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ