Τετάρτη 13 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Στη μνήμη του παλαίμαχου αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΡΩΝΗ και αντί για λουλούδια στον τάφο του, ο συναγωνιστής του Νίκος Πετρόχειλος προσφέρει 5.000 δρχ. για τα 80χρονα του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Κολωνού.* * *

Ο Θάνατός σου, φίλε και συναγωνιστή ΗΛΙΑ ΖΗΚΑ είναι για μας ώρα μνήμης, περισυλλογής, αυτοκριτικής, αλλά και οραματισμού.

Μνήμης γιατί αναλογιζόμαστε εσένα και τους εκατοντάδες αγωνιστές συνδικαλιστές και κομμουνιστές, που πέρασαν από τα νησιά της εξορίας και ιδιαίτερα από το κολαστήριο της Μακρονήσου ζώντας εφιαλτικά και απάνθρωπα βασανιστήρια, που έπληξαν ανεπανόρθωτα την υγεία τους με αποτέλεσμα να χάνονται νωρίς.

Ωρα περισυλλογής και αυτοκριτικής γιατί σκεφτόμαστε τα ιδανικά σας, το έργο σας και τη θυσία σας, αλλά και ώρα οραματισμού, γιατί συνεχίζουμε με ενθουσιασμό και ορμή τον αγώνα σας, να σταματήσει η εκμετάλλευση από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Ηλία, το στερνό μας αντίο σε όλους εσάς, που δώσατε ό,τι είχατε για τον αγώνα της εργατικής τάξης.

Προσφέρουμε αντί για στεφάνι στον τάφο σου, 15.000 δρχ. στον καθημερινό σου σύντροφο, το "Ριζοσπάστη", για να δίνει από καλύτερη θέση τον καθημερινό του αγώνα.

Οι συνταξιούχοι της ΕΑΣ

* * *

Ο ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ γεννήθηκε το 1912 στα Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων. Παιδί χωρικών. Σπούδασε Νομικά. Εντάχθηκε αμέσως στην Εθνική Αντίσταση. Συντάκτης παράνομων εφημερίδων. Εγινε πολιτικός επίτροπος τά γματος του ΕΛΑΣ. Πιάστηκε από τα Ες - Ες στις 11 Μάρτη 1944 στην Αθήνα. Τον μεταφέρουν μαζί με άλλους πατριώτες για εκτέλεση. Πηδάει από το αυτοκίνητο. Οι Γερμανοί τον καταδιώκουν στους δρόμους της Αθήνας, τον τραυματίζουν και τον αποτελειώνουν.

Στις 18 Μάρτη στα κρατητήρια Μέρλιν έγραψε το παρακάτω γράμμα: "Νίκο αγαπημένε. Περνάμε απερίγραπτες ώρες. Δε βλέπουμε τίποτα, λες και μπήκαμε κιόλας στον τάφο. Μόνο τον αχό της πόλης ακούμε. Κι όμως μέσα στο σκοτάδι ξεχωρίζουμε το Φως που έρχεται.

Αν πας στα Τρίκαλα πέρνα από το χωριό μου και φίλησε τον γέρο πατέρα μου. Δίνω τη ζωή μου για να ζήσουν όλοι οι άνθρωποι σε ένα κόσμο ελεύθερο.Εχε γεια. Σεραφείμ".

Ενας οραματιστής ο Σεραφείμ. Ενας διανοούμενος άξιος της πατρίδας. Εδωσε τη ζωή του για την Ελευθερία.

Π. Αρώνης

* * *

Στη μνήμη του συναγωνιστή μας ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΑΣΙΛΑΚΗ προσφέρουμε 10.000 δρχ. στο Κέντρο Μελέτης Ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης (ΚΜΙΕΑ) και εκφράζουμε στην οικογένειά του τα θερμά μας συλλυπητήρια για το θάνατό του.

Τα μέλη του ΔΣ της ΠΕΑΕΑ

* * *

Στη μνήμη της αγαπημένης φίλης μου ΑΝΝΑΣ ΖΑΓΚΑΛΗ,που έφυγε από κοντά μας ξαφνικά στις 4 Μάη 1998, και αντί για στεφάνι στη σορό της προσφέρω 15.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Νεάπολης.

Η Αννα πέθανε νοσταλγώντας τη μεγάλη Σοβιετική πατρίδα.

Βέρα Γιωτοπούλου

* * *

Στη μνήμη του αγωνιστή ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΠΛΙΑΤΗ, στελέχους του ΚΚΕ, από τη Νιγρίτα, τα παιδιά του πρόσφεραν από 5.000 στην ΚΟΒ Νιγρίτας, στο Παράρτημα Νιγρίτας της ΠΕΑΕΑ, στο Παράρτημα Σερρών της ΠΕΑΕΑ και στο "Ριζοσπάστη".

* * *

Οι Α. Σ. Θ. προσφέρουν 15.000 δρχ. στο Παράρτημα Συκεών της ΠΕΑΕΑ στη μνήμη των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, που εκτελέστηκαν.

* * *

Ο αξέχαστος αδελφός μας ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΕΡΤΣΙΑΣ γεννήθηκε στο Ευπάλιο Φωκίδας το 1925. Γνωρίστηκε με τα βάσανα του αγροτόκοσμου και γι' αυτό δέθηκε με το προοδευτικό κίνημα. Πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση και στον εμφύλιο ήταν μαχητής του ΔΣΕ.

Σκοτώθηκε στις 13 Μάη 1949.

Ο αξέχαστος ανιψιός μας ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΕΡΤΣΙΑΣ,μαθητής του 4ου Λύκειου Χαλανδρίου, σκοτώθηκε στις 27 Δεκέμβρη 1990. Πέρασαν από τότε 8 χρόνια και είμαστε με μεγάλη στεναχώρια για τον άδικο χαμό του.

Στη μνήμη τους, καθώς και στη μνήμη της μητέρας μας ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΜΠΕΡΤΣΙΑ, προσφέρουμε στο ΚΚΕ 10.000 δρχ.

Ιουλία και Κώστας Τσιόδρας

* * *

Στη μνήμη του ΑΛΕΞΗ, η συντρόφισσά του Δώρα προσφέρει, μέσω ΚΟ Πειραιά 40.000 δρχ. για τα 80χρονα του ΚΚΕ.

* * *

Στη μνήμη των νεκρών αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, που έπεσαν στον αγώνα για τα ιδανικά της δημοκρατίας, της ανεξαρτησίας και του σοσιαλισμού, ο Κώστας Ζυγούρης (Παπαφλέσσας) από τη Λαμία, αντιστασιακός, προσφέρει 5.000 δρχ. στη ΝΕ Φθιώτιδας.

* * *

Ο Ανδρέας και η Βέτα Δεμιρζάκη προσφέρουν 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ στη μνήμη του αδελφού τους ΣΠΥΡΟΥ ΠΑΤΣΟΥ, κομμουνιστή και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, που συμπληρώθηκε ένας χρόνος από το θάνατό του τον περασμένο Απρίλη, καθώς και στη μνήμη του άλλου αδελφού τους ΓΙΑΝΝΗ, μαχητή του ΔΣΕ, που σκοτώθηκε στον εμφύλιο.

* * *

Στη μνήμη του ΧΡΗΣΤΟΥ ΨΥΡΡΟΠΟΥΛΟΥ, η Χριστίνα και ο Ηλίας Ψυρρόπουλος πρόσφεραν 5.000 δρχ. στην Επιτροπή Ειρήνης Νέας Σμύρνης.

* * *

Στην ΠΕΑΕΑ πρόσφεραν: Ο Χαράλαμπος Πλέσσας 5.000 δρχ. στη μνήμη του ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΘΕΟΥ,οι Θεόδωρος Μπιζάνης, Ανδρέας Γιαννίρης, το Παράρτημα Νέας Φιλαδέλφειας από 5.000 δρχ. στη μνήμη του ΒΑΣΙΛΗ ΓΙΑΝΝΑΡΑΚΟΥ και ο Χαράλαμπος Πλέσσας 5.000 δρχ. στη μνήμη της ΜΑΡΙΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ από την Αμαλιάδα.

***

Στη μνήμη του συντρόφου του ΜΙΧΑΛΗ ΓΟΥΛΙΟΥ,ο φίλος του Γιώργος προσφέρει ενίσχυση στο "Ριζοσπάστη" 10.000 δρχ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ