Κυριακή 24 Μάη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
"Σύγχρονος πολιτισμός"

Εντονα ερεθίσματα αναγκάζουν την ταπεινή μου πένα να αρθρώσει με ξέχωρη περίσκεψη την αθλιότητα, που ο.. "σύγχρονος πολιτισμός" συσσωρεύει όλο και περισσότερο στην παγιδευμένη, ταραγμένη κοινωνία μας.

Σκόρπια άθλια νόηση κυριαρχεί στους δύσκολους καιρούς μας: Πυρηνικά, πόλεμοι, μαφίες, φθορά, πεινασμένοι, ρύποι, ληστείες, ναρκωτικά, εγκλήματα...

Ολα αυτά, λένε, ο σύγχρονος πολιτισμός τα... "ευλόγησε". Και είναι αλήθεια πως από "εκείνους τους σοφούς μάγους", που κρατούν τα χαλινάρια του κόσμου και πλάθουν το "σύγχρονο πολιτισμό" στα μέτρα τους, εξαρτάται η επιδημία στις αρρωστημένες κοινωνίες και η όποια καλυτέρευση της ζωής και συμπεριφοράς του συνόλου των ανθρώπων όπου Γης.

Παράλληλα τα ερωτήματα των απλών ανθρώπων, που μ' αγανάχτηση διαμαρτύρονται.

Πώς θα σταματήσει ο κατήφορος;

Κανένας βέβαια και απ' τους σημερινούς ηγέτες δεν κάνει τον κόπο να βγάλει απ' τα στραβά του χείλη το πούρο και να γνέψει για μια αναστροφή της κατηφόρας.

Πόσο.., σωστότεροι κι ανθρώπινοι θα ήταν ορισμένοι ανήσυχοι σημερινοί επιστήμονες, αν είχαν την ευαισθησία να κρατούν για λογαριασμό τους τις ανακαλύψεις και θεωρίες τους, που, απ' τα πειράματα τους αποδείχνεται, ότι θα χρησιμοποιηθούν απ' τους πολεμοκάπηλους κερδοσκόπους για την καταπίεση και τη φθορά της ζωής.

Οι κορυφές των Γραμμάτων και οι... υπεύθυνοι της πολιτείας, δυστυχώς, δε δείχνουν ιδιαίτερη δραστηριότητα να ανατρέψουν τη ροή της αθλιότητας.

Οι λογοτέχνες μας ως μέλη των συλλόγων τους πετυχαίνουν με πολλές παρακλήσεις μόνο τη δημοσίευση μερικών ποιημάτων και διηγημάτων τους σε κάποιο περιοδικό.

Για διαφήμιση των προοδευτικών βιβλίων "δεν περισσεύει" χρόνος. Ούτε κάνουν τον κόπο οι υπεύθυνοι του Υπουργείου Πολιτισμού να σοφιστούν τα απαραίτητα για την ιδανική έλξη των ανθρώπων στο βιβλίο....

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΗΤΤΑΣ

Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών

Βούλα Αττικής


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ