Παρασκευή 5 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 45
41 χρόνια από τη δολοφονία του Σ. Σαράφη

Ακόμη δεν έχει στηθεί το μνημείο του

Την Κυριακή 31 - 5 - 98 το Παράρτημα Αλίμου σε συνεργασία με τον δήμο, πραγματοποίησε το καθιερωμένο ετήσιο πολιτικό μνημόσυνο του Στρατιωτικού Διοικητή του ΕΛΑΣ Στρατηγού Στέφανου Σαράφη.

Οι αντιστασιακοί από νωρίς συγκεντρώθηκαν έξω από το σπίτι του Σ. Σαράφη στον Αλιμο και ξεκίνησαν πορεία με σημαίες και λάβαρα, για την Παραλιακή Λεωφόρο Ποσειδώνος. Σημείο όπου δολοφονήθηκε ο στρατηγός τον Μάη του 1957 από Αμερικάνο αρχισμηνία, ο οποίος οδηγούσε αυτοκίνητο της τότε αμερικανικής αποστολής στην Ελλάδα και έπεσε πάνω του και τον σκότωσε. Η δολοφονία είχε χαρακτηρισθεί "δυστύχημα".

Ο πρόεδρος του παραρτήματος Παναγιώτης Φραγκούλης, στην ομιλία του απευθυνόμενος στον Δήμαρχο εξέφρασε τη δυσαρέσκεια και τη διαμαρτυρία όλων των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, για την αδικαιολόγητη κωλυσιεργία της φιλοτέχνησης της προτομής του Σ. Σαράφη. "Πριν πέντε χρόνια - τόνισε - μάςείπατε, ότι τελεσίδικα το 1998 θα στηθεί ο ανδριάντας σε τούτο δω το σημείο, όπου άφησε την τελευταία του πνοή ο Στρατιωτικός Διοικητής του ΕΛΑΣ, αλλά δυστυχώς αυτό δεν έγινε και αναγκαζόμαστε και φέτος 41 χρόνια μετά, να κάνουμε το μνημόσυνο χωρίς να υπάρχει το μνημείο. Πόσο θα κρατήσει ακόμα ο επιθανάτιος αυτός "Γολγοθάς" του Σ. Σαράφη; Για πόσα ακόμη χρόνια θα καταθέτουμε στεφάνι στο φτωχό αυτό μάρμαρο; Εμείς οι αντιστασιακοί, δηλώνουμε ότι δε θα πάψουμε ν' αγωνιζόμαστε έως ότου δούμε να στήνεται ο ανδριάντας του Σ. Σαράφη σε τούτο δω το χώρο".

Παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Αλίμου, ο οποίος έκανε σύντομο χαιρετισμό, εκπρόσωποι από την ΠΕΚΑΜ με επικεφαλής τον επίτιμο Δήμαρχο Καισαριανής Π. Μακρή,από την Ενωση Θυμάτων Γερμ. κατοχής "Φοίνικας", πολιτικών κομμάτων και της ΚΝΕ. Εκπρόσωπος από τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ σε ομιλία του αναφέρθηκε στην ηγετική μορφή και στην πατριωτική δράση του Στρατηγού. Επίσης πήραν μέρος πολλά παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ Αττικής και άλλων περιοχών. (Ρεπορτάζ και φωτογραφία Παναγιώτης Θεοδόσης).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ