Τρίτη 25 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ
«Ναι» στην ενισχυμένη συνεργασία από την κυβέρνηση

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Η Ελλάδα δε διαφωνεί με την ιδέα της ανάπτυξης ενισχυμένων μορφών συνεργασίας μεταξύ ορισμένων κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τόνισε χθες στις Βρυξέλλες η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ε. Παπαζώη, η οποία εκπροσώπησε τη χώρα στο κονκλάβιο των «15», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Διακυβερνητικής Διάσκεψης, η οποία προετοιμάζει την αναθεώρηση των κοινοτικών Συνθηκών.

Αναφερόμενη αναλυτικά στα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, η αναπληρωτής υπουργός δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να εξετάσει θετικά το ενδεχόμενο κατάργησης του δικαιώματος προσφυγής στο Συμβούλιο Κορυφής των χωρών, που ενδεχομένως διαφωνούν με μια ενισχυμένη συνεργασία, αλλά πιστεύει ότι είναι πιο λογικό, σε μια ενισχυμένη συνεργασία, στην οποία γίνεται χρήση των ενωσιακών θεσμών, να συμμετέχει η πλειοψηφία των κρατών - μελών. Σε κάθε περίπτωση, η ενισχυμένη συνεργασία πρέπει να παραμείνει ανοιχτή προς συμμετοχή και να χρησιμοποιείται μόνο σε έσχατη ανάγκη. Ιδιαίτερα θετική θα ήταν η υιοθέτηση μιας ρήτρας αλληλεγγύης προς τα κράτη εκείνα τα οποία θέλουν να συμμετάσχουν, αλλά δεν τηρούν τα απαραίτητα κριτήρια. Η Ελλάδα υποστηρίζει, τέλος, την επέκταση του συστήματος της ενισχυμένης συνεργασίας στο 2ο πυλώνα (εξωτερική πολιτική - άμυνα) σε μια τέτοια περίπτωση, πάντως, πρέπει να διατηρηθεί το δικαίωμα επίκλησης λόγου ζωτικού εθνικού συμφέροντος.

Το δεύτερο θέμα, το οποίο συζητήθηκε στο Κονκλάβιο είναι αυτό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και, ιδίως, αυτό της οργάνωσής της. Ως προς το θέμα του αριθμού των επιτρόπων, η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά ότι πρέπει να διατηρηθεί η αρχή «ένας επίτροπος από κάθε κράτος - μέλος». Επίσης, η Ελλάδα, όπως και όλα τα κράτη - μέλη, υποστηρίζει ότι πρέπει να γίνουν κάποιες σοβαρές αλλαγές στην εσωτερική οργάνωση της Επιτροπής (λ.χ. αριθμός και ρόλος των αντιπροέδρων, ενίσχυση του ρόλου του προέδρου).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ