Κυριακή 7 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
Αναντικατάστατος στη δράση ο "Ρ"

Του Σπύρου ΧΑΛΒΑΤΖΗ

Βασικός στόχος των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, που είναι στα χέρια της αστικής τάξης ή των εκπροσώπων της, δεν είναι η πληροφόρηση, η ενημέρωση, η συγκέντρωση της προσοχής των εργαζομένων και του λαού σε καίρια ζητήματα που τον απασχολούν, αλλά ο αποπροσανατολισμός, η προσοχή σε δευτερεύοντα προβλήματα και, κυρίως, η ποδηγέτηση του μαζικού λαϊκού κινήματος. Η αστική τάξη έχει όλα τα μέσα και πολλούς τρόπους για να προωθεί την αντίληψή της. Δεν είναι μόνον το κράτος και οι επίσημοι μηχανισμοί του που την υπηρετούν. Σήμερα, εποχή εκρηκτικής ανάπτυξης της πληροφόρησης, σε σχέση με το παρελθόν, υπάρχουν πολλαπλάσιες δυνατότητες να φτάνει η άποψη και η εικόνα στο σπίτι κάθε ανθρώπου. Ετσι, βομβαρδίζεται ο εργαζόμενος, ο νέος, ο άνεργος από φαινομενικά διαφορετικούς ήχους και εικόνες, που, όμως, έχουν τον ίδιο στόχο: Τον αποπροσανατολισμό, τον ευνουχισμό, την αδράνεια.

Μερικά στοιχεία είναι χαρακτηριστικά. Πιο συγκεκριμένα:

- Στην πρωτεύουσα κυκλοφορούν καθημερινά, πρωί - απόγευμα, δεκάδες εφημερίδες.

- Στην επαρχία, σε όλη τη χώρα, κυκλοφορούν εκατόν ογδόντα πέντε (185) ημερήσιες εφημερίδες και διακόσιες τριάντα (230) εβδομαδιαίες.

- Περίπου 400 περιοδικά ποικίλης ύλης κυκλοφορούν, πανελλαδικά, με εκατοντάδες χιλιάδες τιράζ.

Αλλα στοιχεία από το χώρο της τηλεόρασης είναι:

Υπάρχουν 83 τηλεοπτικοί σταθμοί Περιφερειακής εμβέλειας. Αλλοι 57 σταθμοί Τοπικής εμβέλειας και, φυσικά, 10 τηλεοπτικοί σταθμοί Πανελλαδικής εμβέλειας.

Τέλος, υπάρχουν και εκπέμπουν 1.800 ραδιοφωνικοί σταθμοί τοπικής, περιφερειακής και πανελλαδικής εμβέλειας.

Εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις, το σύνολο, σχεδόν, αυτών των μέσων, υπηρετούν την αστική ιδεολογία και πολιτική.

* * *

Και δεν είναι μόνον αυτά τα μέσα που διαθέτει το αστικό κράτος. Υπάρχουν και άλλες δυνάμεις και μηχανισμοί, που το υπηρετούν ουσιαστικά.

- Μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια, με υψηλή θεαματικότητα, κυριαρχούν, οικονομικά, πολιτικά και πολιτιστικά. Διαμορφώνουν συνειδήσεις, καθοδηγούν τη σκέψη, αποπροσανατολίζουν και, κυρίως, προωθούν την αντίληψη της "καταστολής" σε όλα τα επίπεδα. Προπαγανδίζοντας την ατομικότητα και την αδιαφορία, συμβάλλουν συνειδητά στην "καταστολή" των συνειδήσεων, της αγωνιστικότητας και της διάθεσης για συλλογική δράση.

Αυτά τα μέσα προωθούν, διοχετεύουν, με τη μία ή την άλλη μορφή, με βίαιο ή εκλεπτυσμένο τρόπο, την αστική και μικροαστική αντίληψη. Γενικότερα, η αστική ιδεολογία διοχετεύεται παντού, από χίλιους δρόμους.

- Αυτά τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης φέρνουν σε κάθε σπίτι την εικόνα, τον ήχο, την "πραγματικότητα", που δημιουργούν οι αστοί για κάθε μικρό ή μεγάλο πρόβλημα. Τα πραγματικά προβλήματα του λαού και του τόπου τα τοποθετούν στην αθέατη πλευρά του λόφου. Τα κρύβουν και δεν τα φωτίζουν με τους προβολείς τους.

- Το μέγα ερώτημα είναι: Η προλεταριακή αντίληψη, ιδεολογία και πολιτική πρακτική, πού θα βρει διεξόδους για να φτάσει στους εργάτες και στους άλλους εργαζόμενους, σε όσους πλήττονται βάναυσα από την αντιλαϊκή πολιτική, που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη συνηγορία της αξιωματικής αντιπολίτευσης και των δυνάμεων που αποδέχονται την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης; Πώς θα διοχετευτεί, για να φτάσει στο εργοστάσιο, στον τόπο δουλιάς, στο σπίτι του εργαζόμενου, του άνεργου, του νέου; Τι πρέπει να γίνει; Πώς θα φωτίσουμε την αθέατη πλευρά;

- Ως κόμμα, έχουμε πολλά εφόδια. Εχουμε ιδεολογία, έχουμε πολιτική πρόταση, θέσεις για όλα ή σχεδόν όλα τα πραγματικά προβλήματα που απασχολούν το λαό και τον τόπο. Εχουμε πρόταση για το σήμερα και το αύριο της ελληνικής κοινωνίας. Πάνω απ' όλα, δείχνουμε στους εργάτες, σε όλους τους εργαζόμενους, το δρόμο της αντίστασης, της ρήξης, της εναντίωσης στην ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική. Προτείνουμε τη συγκρότηση ενός κοινωνικοπολιτικού μετώπου πάλης, το οποίο, λειτουργώντας ως ασπίδα και όπλο ενάντια στην ασκούμενη πολιτική, μπορεί να παλεύει και να λύνει προβλήματα του λαού, ανοίγοντας το δρόμο σε γενικότερες, σε ριζικές αλλαγές. Το καίριο πρόβλημα είναι ότι η πρότασή μας φτάνει σε λίγους ανθρώπους. Σ' αυτούς που φτάνει διαπιστώνουμε ότι πείθει, παρακινεί, λειτουργεί ευεργετικά. Αυτός, άλλωστε, είναι και ο βασικός λόγος, που οι αστοί επιδιώκουν, με κάθε τρόπο, τη φίμωση της φωνής και των θέσεων του ΚΚΕ. Γνωρίζουν καλά ότι η αλήθεια είναι πειστική. Γι' αυτό και παίρνουν όλα τα μέτρα, ώστε αυτή να μην φτάνει μακριά.

* * *

Εχουμε την επίσημη φωνή του Κόμματος. Το "Ριζοσπάστη". Πώς, όμως, αναδεικνύουμε καθημερινά και σε όλους τους χώρους το ρόλο, τη σημασία και την προσφορά του σήμερα; Πώς προωθείται και μέχρι πού φτάνει η προβολή της προλεταριακής ιδεολογίας μέσα στο λαό;

Αυτή τη δυνατότητα που έχουμε να προωθήσουμε την αντίληψή μας, την πολιτική του ΚΚΕ, δεν την αξιοποιούμε παρά ελάχιστα. Υπάρχει υποτίμηση από μέλη και στελέχη του Κόμματος. Ταυτόχρονα, εμφανίζεται και μια άλλη παράμετρος. Μέλη ή δραστήριοι οπαδοί του ΚΚΕ θεωρούν ότι τα ξέρουν όλα και πως δεν έχουν ανάγκη ενημέρωσης από το "Ριζοσπάστη". Είναι βαθιά λαθεμένη αυτή η αντίληψη. Ο "Ρ" έδωσε και δίνει πολλά. Οι ταξικοί αντίπαλοι δίνουν μεγάλη σημασία σε ό,τι γράφει ο "Ρ". Εάν την ίδια σημασία έδιναν τα μέλη, οι φίλοι και δραστήριοι οπαδοί του Κόμματος, τα πράγματα θα ήσαν διαφορετικά. Με τι εφόδια παλεύει το μέλος του ΚΚΕ, εάν δεν έχει ενημερωθεί για τα καθημερινά προβλήματα από το "Ρ"; Η πολιτική επικαιρότητα τρέχει. Κάθε στιγμή ανακύπτουν διάφορα προβλήματα. Οι θέσεις του Κόμματος δίνονται στις σελίδες του. Πώς αξιοποιούνται και προβάλλονται από τα μέλη και τους φίλους του ΚΚΕ και της ΚΝΕ;

* * *

Η σωστή, πειστική και σε μαζική κλίμακα χρησιμοποίηση των όπλων και των εφοδίων, που έχουμε στη φαρέτρα μας, θα φέρει πιο κοντά τις θέσεις και την πολιτική μας σ' αυτούς που πλήττονται, σ' αυτούς που καλούμε και προσδοκούμε να ενταχθούν στο δρόμο του αγώνα. Κι εμείς καλούμε τους εργάτες, τους άλλους εργαζόμενους, τους νέους, τον κόσμο της εργαζόμενης διανόησης, όλους όσοι ασφυκτιούν στη σημερινή σαπίλα του συστήματος και έχουν διάθεση να αγωνιστούν για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Είναι θετική η εμπειρία που έρχεται από πρωτοπόρες οργανώσεις για την ανάπτυξη της κυκλοφορίας του "Ρ". Η ανάρτησή του σε εργοστάσια, επιχειρήσεις και τόπους δουλιάς, όταν αναφέρεται σε γενικά πολιτικά και κοινωνικά θέματα ή σε ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους κάθε χώρου και κλάδου, λειτουργεί ευεργετικά και στην αύξηση της κυκλοφορίας του.

Η ανάπτυξη της κυκλοφορίας του "Ριζοσπάστη" αποτελεί σήμερα βασικό καθήκον, όχι μόνον των μελών και των φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, αλλά και κάθε τίμιου ανθρώπου, που αντιστέκεται στην εκσυγχρονιστική λαίλαπα.

Ησωστή, πειστική και σε μαζική κλίμακα χρησιμοποίηση των όπλων και των εφοδίων, που έχουμε στη φαρέτρα μας, θα φέρει πιο κοντά τις θέσεις και την πολιτική μας σ' αυτούς που πλήττονται, σ' αυτούς που καλούμε και προσδοκούμε να ενταχθούν στο δρόμο του αγώνα. Κι εμείς καλούμε τους εργάτες, τους άλλους εργαζόμενους, τους νέους, τον κόσμο της εργαζόμενης διανόησης, όλους όσοι ασφυκτιούν στη σημερινή σαπίλα του συστήματος και έχουν διάθεση να αγωνιστούν για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Ο Ριζοσπάστης, σ'αυτό, έδωσε και δίνει πολλά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ