Κυριακή 7 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 54
Ο Κορυδαλλός στο Μαίναλο;

Από την Τρίπολη, ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΕΜΜΟΣ κάνει την ακόλουθη καταγγελία: Με την καθιερωμένη μεγαλοπρέπεια και τη συμμετοχή των εκπροσώπων της εξουσίας (κεντρικής και τοπικής), με τη δεξίωση των επισήμων (φυσικά, με έξοδα της Νομαρχίας), με βαρύγδουπους κενούς λόγους για τον αγώνα της ελευθερίας και με τα ΜΜΕ να τρέχουν από πίσω τους για να πάρουν μια δήλωση, στήνεται κάθε φορά το σκηνικό.

Εδώ οι επίσημοι έρχονται, όχι για να τιμήσουν, αλλά για να αμβλύνουν με κάθε μέσο και τρόπο την ιστορική μνήμη. Ολα αυτά, βέβαια, δεν είναι υποθετικά, είναι πραγματικότητα: Βαλτέτσι - Συλίμνα, Τρίκορφα, Μάης 1998.

Τιμάμε την επανάσταση του '21 στο Βαλτέτσι και δίπλα στη Συλίμνα - Τρίκορφα, μια μέρα πριν, οι κύριοι του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (οργάνου, που στο παρελθόν έχει πάρει ιστορικές αποφάσεις για τη διάσωση και προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς), μετά από μια επίσκεψη δέκα λεπτών, χωρίς να βγουν οι περισσότεροι από το πούλμαν, σε μια παρωδία συνεδρίασης που δε γνώριζε κανείς πού θα γίνει και με απουσία των ενδιαφερομένων κατοίκων της ευρύτερης περιοχής "αποφασίζουν" ότι σ' αυτό το χώρο δεν υπάρχουν μνημεία. Και έτσι ανοίγουν το δρόμο στον κ. υπουργό Δικαιοσύνης να μεταφέρει τα μπουντρούμια του Κορυδαλλού στο Μαίναλο.

Οι κύριοι του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου δεν είχαν την ευαισθησία να αφουγκραστούν τα κόκαλα που τρίζουν, των καπεταναίων Γ. Δημητρακόπουλου, Δ. Παπατσώνη, Ν. Ταμβακοπούλου, Ιωάννη Αλεξανδροπούλου, Αυγερινού, Παπασταθούλη, Μάντη και πάνω από 1.000 Ελλήνων πεσόντων σε πάνω από 10 μάχες που συνήφθησαν στην περιοχή και δεν επέτρεψαν στους κατοίκους του χωριού να τους μιλήσουν για τους ομαδικούς τάφους που έχουν βρεθεί. Αγνοούν μάλλον ότι στην περιοχή της Συλίμνας σκοτώθηκε και ενταφιάστηκε στο χωριό, ο Πάνος Θ. Κολοκοτρώνης, το πρώτο επώνυμο θύμα του εμφυλίου. Δε διάβασαν, φαίνεται, τον Ν. Παπαχατζή ή τον Α. Πετρονώτη για την Τρίοδο και τον Τάφο του Αρκάδα. Δεν επέτρεψαν να τους υποδείξουν τη Βυζαντινή Εκκλησία Παναγιά με παλαιοχριστιανικό επίθεμα. Προσποιούνται ότι αγνοούν τους Leake, Lornin, Ross, Howell κ.α., που αναφέρονται στην περιοχή. Είναι μακριά, αποφάνθηκαν, οι αρχαίες ακροπόλεις (Παλιοσυλίμνα - Νταβιά), τα βυζαντινά ή μεσαιωνικά κάστρα, οι ενδείξεις προϊστορικών οικισμών, οι αρχαίοι και χριστιανικοί ναοί και το Ισλαμικό Τέμενος. Δε μας όρισαν, όμως, το μέτρο με το οποίο μετρούν τις αποστάσεις. Κάνουν πως δε γνωρίζουν τους Κολοκοτρωναίους, τα καρυτινά στρατεύματα, τα χωριά του Φαλάνθου και την προσφορά τους στον αγώνα της ανεξαρτησίας. Ελάσσονος σημασίας πράξη θεωρείται για τους κυρίους αυτούς, ο αγώνας για την εθνική απελευθέρωση.

Και οι εκλεγμένοι τοπικοί άρχοντες, απόντες, παρασκηνιακά δρώντες... και παραπέμποντας την πρόταση για την οφειλόμενη εκδήλωση στα Τρίκορφα στις ελληνικές καλένδες, στις "επιτροπές", ή ως 52ο θέμα ημερήσιας διάταξης.

Εμείς τι άλλο να πούμε, παρά να υπενθυμίσουμε το δελφικό χρησμό "Αρκαδίην μ' αιτείς; Μέγα μ' αιτείς, ου τοι δώσω...". Και ότι θα σμίξουμε στα Τρίκορφα, αυτόν το μήνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ