Τετάρτη 10 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Μεγαλώνουν οι εσωτερικές αντιδράσεις

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ - ΒΑΓΔΑΤΗ. -

Οι εσωτερικές πολιτικές αντιδράσεις για την "πυρηνική κούρσα" που πυροδότησε η ινδουιστική - εθνικιστική κυβέρνηση της Ινδίας και ακολούθησε η κυβέρνηση του Πακιστάν, διογκώνονται: χτες, στο Νέο Δελχί, τουλάχιστον 500 πολιτικοί, επιστήμονες και ακτιβιστές, συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν και να καταδικάσουν την κίνηση, η οποία - όπως έλεγε ένας κοινωνιολόγος - "είναι πιθανό να οδηγήσει σε ένα νέο γύρο πυρηνικών εξοπλισμών παγκοσμίως". Η κυβέρνηση πάντως, είχε άλλα προβλήματα. Ο πρωθυπουργός Aταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ υπερασπιζόταν την απόφαση να "υποκύψει" η κυβέρνησή του στις πιέσεις της εταιρίας Suzuki Motors, όσον αφορά τη διοίκηση εργοστασίων συμπαραγωγής αυτοκινήτων. Η αστυνομία διέλυε με δακρυγόνα και γκλομπς τη διαδήλωση πολιτικής νεολαίας της αντιπολίτευσης κατά της κυβερνητικής απόφασης να αυξηθεί το όριο συνταξιοδότησης από τα 58 στα 60 έτη, σε πρώτη φάση. Το εθνικό νόμισμα, η ρουπία, βρισκόταν σε ελεύθερη πτώση.

Η εφημερίδα Hindustan Times, σε κύριο άρθρο της, κατηγορούσε χτες την κυβέρνηση του BJP πως χρησιμοποίησε τις πυρηνικές δοκιμές προκειμένου να φιμώσει τον Τύπο όσον αφορά την κριτική για τη συνολική πολιτική της αποτυχία. Οι κραυγές ενθουσιασμού στα πρωτοσέλιδα υποβάθμισαν τις αναλύσεις για τις αδυναμίες της στην οικονομική πολιτική, που υπογραμμίστηκε με τον προϋπολογισμό, και άλλα πολλά κακώς κείμενα...

Στο μεταξύ, το Πακιστάν εκλιπαρούσε τη Δύση και τους συμμάχους της στην Ασία να δείξουν περισσότερη "ελαστικότητα" όσον αφορά την επιβολή κυρώσεων προς τη χώρα, από ό,τι προς την Ινδία. Το "Ρόιτερ" μετέδιδε ότι ένας παλαίμαχος Πακιστανός διπλωμάτης μετέφερε το αίτημα σε πολιτικούς ηγέτες κατά τη διάρκεια διάσκεψης στον Καναδά. Το επιχείρημα: "η Ινδία άρχισε πρώτη" την πυρηνική κούρσα...

Οι αντιδράσεις από το εξωτερικό συνεχίζονται. Στη Στοκχόλμη της Σουηδίας, οκτώ χώρες από τέσσερις ηπείρους - Βραζιλία, Αίγυπτος, Ιρλανδία, Μεξικό, Νέα Ζηλανδία, Σλοβενία, Νότια Αφρική και Σουηδία - απηύθυναν κοινή έκκληση για καταστροφή όλων των πυρηνικών όπλων.

"Απευθύνουμε έκκληση στις κυβερνήσεις των πέντε χωρών που διαθέτουν πυρηνικά όπλα (σ. σ. ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία και Κίνα) και των τριών που έχουν δυνατότητα κατασκευής πυρηνικών όπλων (σ. σ. Ινδία, Πακιστάν, Ισραήλ) να δεσμευτούν σε μια αμοιβαία εξάλειψη των πυρηνικών όπλων", ανέφερε γραπτή δήλωση των υπουργών Εξωτερικών των οκτώ χωρών.

Η Βαγδάτη έχει αντίθετη άποψη. Σε μήνυμά του χτες προς τις δύο χώρες ο Σαντάμ Χουσεϊν επισήμανε πως "δε βλέπει" γιατί η Ινδία και το Πακιστάν "δε δικαιούνται" να έχουν πυρηνικά όπλα και καταδίκασε ως "αδικαιολόγητες" τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στις δύο χώρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ