Τρίτη 25 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΝΟ
Σε ρόλο «γέφυρας» για την αντιναυτεργατική επίθεση

Η νέα επίθεση που προετοιμάζουν κυβέρνηση και εφοπλιστές σε βάρος ακόμα και του δικαιώματος της δουλιάς των ναυτεργατών φέρει την υπογραφή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, με ευθύνη της πλειοψηφίας της Εκτελεστικής της Επιτροπής! Χτες οι συνδικαλιστές των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΠ, κατά τη διάρκεια πολύωρης συνεδρίασης της Εκτελεστικής της Ομοσπονδίας, αποφάσισαν να «σύρουν» την ΠΝΟ στον... «κοινωνικό διάλογο» που οργανώνει ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Χρήστος Παπουτσής για να περάσει νέα αντιναυτεργατικά μέτρα, εκχωρώντας ταυτόχρονα και άλλα υπερπρονόμια στο εφοπλιστικό κεφάλαιο.

Παράλληλα η πλειοψηφία της Εκτελεστικής απέρριψε τις προτάσεις των εκπροσώπων των ταξικών σωματείων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ για την οργάνωση αγωνιστικών κινητοποιήσεων, με διεκδικητικό πλαίσιο τα αιτήματα που ήδη έχει διαμορφώσει το ναυτεργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, του οποίου οι κεντρικοί άξονες είναι: Ανάπτυξη της ελληνικής ναυτιλίας με Ελληνες ναυτεργάτες, οι οποίοι θα έχουν κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα όπως 8ωρη απασχόληση, Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης της Εκτελεστικής της ΠΝΟ, οι συνδικαλιστές της πλειοψηφίας δε δίστασαν να ομολογήσουν ότι γνωρίζουν πως πηγαίνουν σε ένα «διάλογο» με προαποφασισμένο αποτέλεσμα. Στις ομιλίες όλων αυτών ήταν κοινή η διαπίστωση ότι στον «κοινωνικό διάλογο» θα παρουσιαστούν τα όσα έχει ήδη προαποφασίσει η κυβέρνηση με τους εφοπλιστές. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο «κοινωνικός διάλογος» για την ποντοπόρο ναυτιλία εγκαινιάστηκε στις 13 Ιούλη και για την ακτοπλοΐα την επομένη, δηλαδή στις 14 του μήνα. Και στα δύο «τραπέζια» παραβρέθηκε ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ Γιάννης Χαλάς, όμως η Εκτελεστική Επιτροπή συνεδρίασε χτες για να εγκρίνει την παρουσία του...

Ναυτολογούν με ΙΚΑ!

Στο μεταξύ οι ακτοπλόοι εφοπλιστές, με συνεργό το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και προσωπικά τον υπουργό Χρ. Παπουτσή, επιχειρούν να καταργήσουν «ντε φάκτο» τη νομοθεσία. Συγκεκριμένα, η ΑΝΕΚ ανενόχλητη συνεχίζει να... προσλαμβάνει ναυτεργάτες και να τους ασφαλίζει στο ΙΚΑ! Η παραβίαση της νομοθεσίας - που ορίζει ρητά ότι οι εργάτες θαλάσσης ασφαλίζονται το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο - έχει γίνει γνωστή από τις αρχές του Ιούλη, με δημοσιεύματα σε κρητικές εφημερίδες, στα οποία η ΑΝΕΚ απηύθυνε... σχετική πρόσκληση σε νέους που δεν έχουν τη δυνατότητα να βγάλουν το ναυτικό φυλλάδιο! Οι σχετικές... προσλήψεις αφορούν κυρίως επίκουρους και το λεγόμενο ξενοδοχειακό προσωπικό. Καταγγελίες ναυτεργατών αναφέρουν ότι παρόμοια κρούσματα έχουν εντοπιστεί και στα επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία ΣΟΥΠΕΡ-ΦΑΣΤ των «Επιχειρήσεων Αττικής» του Περικλή Παναγόπουλου. Οι προσλήψεις με ΙΚΑ δεν παραβιάζουν μόνο την ελληνική νομοθεσία, αλλά και μια σειρά από διεθνείς συμβάσεις που έχει υιοθετήσει η χώρα μας και αφορούν την εκπαίδευση των ναυτεργατών για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα. Εκπαίδευση που δεν παρέχεται στους προσλαμβανόμενους με ΙΚΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ