Τρίτη 25 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΒΟΙΩΤΙΑ
Στεγνώνει ο κάμπος της Κωπαΐδας

Η λειψυδρία, η έλλειψη έργων υποδομής και η πολιτική κοροϊδίας της κυβέρνησης «καίνε» αγρότες και αγροτικές καλλιέργειες

Ο κωπαϊδικός κάμπος, το «περιβόλι της Αττικής» όπως έχει ονομαστεί, «καίγεται» από τη λειψυδρία, με αποτέλεσμα χιλιάδες στρέμματα βαμβακοπαραγωγής και βιομηχανικής ντομάτας να κινδυνεύουν να καταστραφούν. Μαζί με τις καλλιέργειες θα επέλθει και η οικονομική καταστροφή χιλιάδων μικρομεσαίων παραγωγών που έχουν αφεθεί στην τύχη τους, ενώ την απειλή της δίψας αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι χωριών και πόλεων.

Το πρόβλημα της άρδευσης με τη δημιουργία έργων στην Κωπαΐδα υπάρχει εδώ και... τρεις δεκαετίες, αφού οι κυβερνήσεις που «παρέλασαν» μέχρι σήμερα ενδιαφέρονταν περισσότερο για την υφαρπαγή της ψήφου των αγροτών, παρά για τα έργα υποδομής και επιβίωσής τους. Στην κυβερνητική πολιτική χρόνιας εγκατάλειψης ήρθε να προστεθεί και η έλλειψη κάθε μέτρου πρόληψης σε περιόδους ανομβρίας που συνοδεύονται από υψηλές θερμοκρασίες.

Ετσι φέτος που οι συνθήκες δυσκόλεψαν, οι αγρότες της περιοχής Ορχομενού βρίσκονται εκτεθειμένοι εξαιτίας:

  • Της έλλειψης ουσιωδών έργων στον κωπαϊδικό κάμπο.
  • Της στασιμότητας λειτουργίας και επέκτασης του πιλοτικού έργου άρδευσης Μικροζώνης Ορχομενού και
  • του επηρεασμού του υδροφόρου ορίζοντα των πηγών «Χαρίτων» από τη λειτουργία των δημόσιων και ιδιωτικών γεωτρήσεων.

Τη διαμαρτυρία τους αυτή - που θα πάρει και τη μορφή κινητοποιήσεων - εξέφρασαν σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στα τέλη της προηγούμενης βδομάδας, στον Ορχομενό, μετά από πρωτοβουλία του Αγροτικού Συλλόγου, της Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Λιβαδειάς και του Δήμου Ορχομενού. Στη συγκέντρωση αυτή επισημάνθηκε πως οι αγρότες της περιοχής οδηγούνται σε απόγνωση και οικονομική καταστροφή από την έλλειψη νερού. Υπό την άμεση απειλή της δίψας - ενόψει και του επερχόμενου, νέου, καύσωνα - βρίσκονται και οι κάτοικοι του Δήμου Ορχομενού, αφού «η στάθμη των πηγών "Χαρίτων" σε πολλά σημεία έχει εκμηδενιστεί...».

«Ξηρασία» μέτρων

Ενώ το πρόβλημα είναι γνωστό από παλιά, κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν έχει ληφθεί μέχρι σήμερα ούτε από την κυβέρνηση ούτε από τη Νομαρχία, που απέκλεισε από τα προγράμματα έργα ζωής όπως τα αρδευτικά, εγγειοβελτιωτικά και λοιπών υποδομών.

Απ' την άλλη, η κυβέρνηση, στα πλαίσια των «αναδιαρθρώσεων» και της παράδοσης των πάντων στο μεγάλο κεφάλαιο, προχωράει στη διάλυση του Οργανισμού Κωπαΐδας, ο οποίος, ενώ θα μπορούσε να προσφέρει σημαντική βοήθεια, «χαρατσώνει» για τα καλά τον αγροτόκοσμο.Εξάλλου την τελευταία επταετία, ο Οργανισμός δεν έχει προβεί σε έργα υποδομής, συντήρησης και καθαρισμού του Μαυροπόταμου, με αποτέλεσμα τα όμορα αγροτεμάχια να πλημμυρίζουν το χειμώνα και το καλοκαίρι να μην αρδεύονται, ενώ το πιλοτικό έργο «άρδευσης περιοχής Κωπαΐδας - δίκτυα περιοχής αντλιοστασίου Α2 - Αρδευτικό μικροζώνης Ορχομενού» δεν έχει τεθεί σε λειτουργία, ούτε έχει επεκταθεί σε όλο το Κωπαϊδικό Πεδίο.

Τι απαιτούν οι αγρότες

Λόγω του κατεπείγοντος, οι φορείς και οι αγρότες απαιτούν άμεσα:

  • Να τεθεί σε λειτουργία η μεταφορά και ανακατανομή υδάτων από την Υλίκη, από τον αγωγό μεταφοράς των υδάτων του Μόρνου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, δέσμευση που ρητά έχει αναλάβει η κυβέρνηση.
  • Να τεθεί σε λειτουργία το πιλοτικό έργο άρδευσης της Κωπαΐδας.
  • Να διατεθούν κονδύλια από την πολιτεία (κυβέρνηση, Υπ. Γεωργίας) για επέκταση σε όλη τη λεκάνη της Κωπαΐδας.
  • Να προβεί ο Οργανισμός σε έργα υποδομής, συντήρησης και καθαρισμού του Μέλανα ποταμού.

Ετσι μόνο, τονίστηκε, θα μπορούν να αρδεύουν οι αγρότες και θα επανέλθει στα αρχικά επίπεδα η στάθμη των πηγών «Χαρίτων».

Με αφορμή την επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και επιδεικνύοντας «όψιμο» ενδιαφέρον, ο νομάρχης Βοιωτίας Ν. Στάμος κάλεσε σε σύσκεψη τους νομαρχιακούς συμβούλους, βουλευτές και φορείς για το «Αρδευτικό πρόβλημα Κωπαΐδος», την προηγούμενη Παρασκευή. Εκ μέρους της Νομαρχιακής Επιτροπής Βοιωτίας του ΚΚΕ παραβρέθηκε και μίλησε ο Λ. Λιάκος, νομαρχιακός σύμβουλος, που τόνισε τις ευθύνες από την αντιαγροτική πολιτική που εφαρμόζεται από τις κυβερνήσεις, με οδηγίες και αποφάσεις της ΕΕ, με απώτερο στόχο το διώξιμο των αγροτών από τη γη τους.

Παράλληλα, ο Λ. Λιάκος κατέθεσε την αγωνιστική - διεκδικητική και συνάμα καθαρή και ρεαλιστική πρόταση του ΚΚΕ, στην οποία περιλαμβάνονται τα παρακάτω:

1. Τη δημιουργία Επιτροπής Αγώνα των Αγροτών που θα προβεί αμέσως: α) Σε ενημέρωση του αγροτικού πληθυσμού, με συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις. β) Σε κινητοποίηση στην πόλη της Λιβαδειάς με το κλείσιμο εισόδων - εξόδων της πόλης.

2. Η Επιτροπή Αγώνα να διεκδικήσει αγωνιστικά: α) Να ξεκινήσουν, αύριο κιόλας, τα απαραίτητα τεχνικά έργα, για το πότισμα των χωραφιών από την Υλίκη και το Μόρνο. β) Πλήρη αποζημίωση των αγροτών για τα χωράφια που δε θα ποτιστούν, στο ύψος των αποδόσεων των γειτονικών χωραφιών που θα ποτιστούν. γ) Χρονοδιάγραμμα οριστικής επίλυσης του προβλήματος με την κατασκευή των αναγκαίων έργων.

Στην περιοχή της Κωπαΐδας θα περιοδεύσει αύριο ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Πατάκης, ο οποίος θα συζητήσει από κοντά με τους αγρότες για το πρόβλημα που υπάρχει.


Γ. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ