Τρίτη 16 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το τραγούδι στο δρόμο του αγώνα

Η Ενωση Τραγουδιστών Ελλάδας, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος και η Πανελλαδική Ενωση Διοργανωτών - Παραγωγών Συναυλιών καταγγέλλουν την κρατική επίθεση κατά του ελληνικού τραγουδιού

Την "ενορχηστρωμένη κρατική επίθεση κατά του ελληνικού τραγουδιού" κατήγγειλαν σε χτεσινή, κοινή, συνέντευξη Τύπου η Ενωση Τραγουδιστών Ελλάδας,ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος και η Πανελλαδική Ενωση Διοργανωτών Παραγωγών Συναυλιών.Προβλήματα, όπως τα αντικειμενικά κριτήρια, η αύξηση παρακράτησης φόρου των καλλιτεχνών, οι ασφαλιστικές εισφορές, αλλά και η αναβίωση του φόρου που προέβλεπε ο Ν. 671/1948 (γνωστός ως χαράτσι της Φρειδερίκης), όπως τονίστηκε, "έχουν καταδικάσει σε θάνατο το τραγούδι".Αυτό που, "δεν μπορεί ν' ακουστεί μέσα στους εύρωστους οικονομικά και επιχορηγούμενους οργανισμούς" και "δεν ακούγεται στα μεγάλα κέντρα της μουσικής βιομηχανίας",αλλά "παραμένει δημιουργικό, ανεξάρτητο κι ελεύθερο".

Αξίζει να σημειωθεί ότι για μια συναυλία οι κρατήσεις σήμερα ανέρχονται στο 73% (43% ΙΚΑ, 20% Εφορεία, 5% ΑΕΠΙ, 5% Φόρος Φρειδερίκης!!!). Οι εκπρόσωποι των τριών σωματείων τόνισαν ότι "η διοίκηση του ΙΚΑ προσπαθεί να επιβάλει ασφαλιστικό καθεστώς, το οποίο είναι παράνομο και αντισυνταγματικό και υπονομεύει το θεσμό των συναυλιών, καθιστώντας αυτές ανέφικτες,λόγω υπερβολικών οικονομικών βαρών", σημειώνοντας ότι στο ενημερωτικό υπόμνημα του διοικητή του ΙΚΑ αναφέρεται ότι "αν ένας τραγουδιστής αμειφθεί για μια συναυλία με 500.000 δραχμές θα ασφαλιστεί για 55 ημέρες!".

"Δε ζητούμε προνομιακή μεταχείριση", ανέφεραν, "απαιτούμε όμως την ύπαρξη ενός κράτους δικαίου και πρόνοιας, ενός κράτους που κατανοεί το ρόλο του και όχι μια διοίκηση που δείχνει προκλητική αδιαφορία, όπου οι ενδιαφερόμενες πολιτιστικές ενώσεις - θεσμοί προσπαθούν επί μήνες να πετύχουν κάποιο ραντεβού με τους αρμόδιους υπουργούς".

Αναφερόμενος ο Κ. Τουρνάς (ΕΤΕ) στην "επίθεση που δέχεται το ελληνικό τραγούδι", είπε ότι "η κυβέρνηση είναι κουφή σε οποιοδήποτε αίτημα για την ενίσχυση του τραγουδιού". Η Τ. Τσανακλίδου (πρόεδρος της ΕΤΕ) είπε ότι "το μόνο που μας απομένει είναι η κατά μέτωπο επίθεση".Χαρακτηρίζοντας "όψιμο το ενδιαφέρον της κυβέρνησης", όσον αφορά στο ασφαλιστικό ο Γρ. Λαμπριανίδης (γενικός γραμματέας ΠΜΣ) τόνισε ότι "ξένα και ντόπια μονοπώλια, εναρμονισμένα στις επιταγές των Βρυξελλών, επιχειρούν να καταργήσουν, να ισοπεδώσουν τον ελληνικό πολιτισμό",επισημαίνοντας ότι το μέτρο έχει καθαρά "εισπρακτικό χαρακτήρα",σημείωσε ότι "δεν αποσκοπεί στο να παρέχει αξιοπρεπείς συντάξεις",ενώ δεν αφορά στα κέντρα διασκέδασης, παρά μόνο στις συναυλίες. "Αυτό το "κράτος δικαίου" του Κ. Σημίτη, είπε, θα μας βρει αντιμέτωπους. Θα κατεβάσουν κι εμάς στο δρόμο".Ο Ν. Βογιατζάκης (ΠΕΔΠΣ) αναφέρθηκε στα κενά της νομοθεσίας όσον αφορά στο θέμα.

Από μέρους του ΚΚΕ, ο Σταύρος Παπαθανασίου,υπεύθυνος του Πολιτιστικού Τμήματος της ΚΕ, εξέφρασε τη συμπαράσταση του Κόμματος,τονίζοντας ότι "ο κλοιός που σήμερα σφίγγει γύρω από το παραγόμενο καλλιτεχνικό έργο είναι μια συντεταγμένη πολιτική, που θέλει ένα πράγμα: πώς θα υπάρχει και πολιτιστική ενοποίηση, η οποία εντάσσεται στα πλαίσια της πολιτιστικής υποβάθμισης.Πιστεύουμε, ότι ο πιο ασφαλής τρόπος διεκδίκησης και προοπτικής είναι η ανάπτυξη ενός ευρύτερου κινήματος και οι συμμαχίες των καλλιτεχνών και με άλλους χώρους".

Τη συμπαράστασή τους στους αγώνες των τριών σωματείων και την ανάγκη συσπείρωσης των καλλιτεχνών σε ένα ευρύ μέτωπο υπογράμμισαν αντιπρόσωποι του ΣΕΗ και του ΕΕΤΕ. Παραβρέθηκε και ο Γ. Δημαράς (ΔΗΚΚΙ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ