Τετάρτη 17 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μαγεμένο δειλινό

Την τραγική περιπέτεια και περιπλάνηση τριακοσίων Ινδιάνων της φυλής των Σεγιέν, που ωθούνται στη φυσική εξόντωση από το αμερικανικό ιππικό, περιγράφει το γουέστερν του Τζον Φορντ "Το δειλινό της μεγάλης σφαγής".Το 1878 οι ελάχιστοι επιζώντες Ινδιάνοι σ' ένα στρατόπεδο της Οκλαχόμα άρρωστοι και πεινασμένοι φεύγουν από τον καταυλισμό, για να γυρίσουν στην πατρίδα τους. Προσπαθούν ν' αποφύγουν τον πόλεμο, ενώ μαζί τους βρίσκεται και μια νεαρή δασκάλα. Ετσι αρχίζει μια εξοντωτική πορεία, κάτω από το άγρυπνο βλέμμα του αμερικανικού ιππικού. Ο λοχαγός Αρτσερ είναι υποχρεωμένος να τους κυνηγήσει, παρότι τα συναισθήματά του δε συμβαδίζουν με ο, τι τον διατάσσουν να κάνει. Ο λοχαγός συμπαθεί τους Ινδιάνους και ουσιαστικά είναι με το μέρος τους. Ο Φορντ σε αντίθεση με προηγούμενες ταινίες του, οι οποίες ήταν κατά των Ινδιάνων, κλείνει τον κινηματογραφικό του κύκλο, με μια δημόσια απολογία προς Ινδιάνους, που τους είχε παρουσιάσει σαν άγριους και φονιάδες. Στο "Δειλινό της μεγάλης σφαγής" οι Ινδιάνοι είναι ήρωες και τα τραγικά θύματα της κατάκτησης της Δύσης. Οσο για τους λευκούς που θέλησαν να τους βοηθήσουν, όπως φάνηκε, δεν τα κατάφεραν. Μια επική, λυρική ταινία, με εξαιρετικές ερμηνείες από τους Ρίτσαρντ Γουίντμαρκ, Καρλ Μάλντεν, Κάρολ Μπέικερ, Σαλ Μινέο, Τζέιμ Στιούαρτ, Ντολόρες ντελ Ρίο και Εντουαρντ Ρόμπινσον.Η μουσική είναι του Ενιο Μορικόνε (ΕΤ-1 24.00).

"Μαγεμένος Απρίλης".Ρομαντική αγγλική ταινία του Μάικλ Νιούελ. Στη δεκαετία του '20 τέσσερις διαφορετικής ψυχοσύνθεσης Αγγλίδες αποφασίζουν να κάνουν μαζί διακοπές σ' έναν μεσαιωνικό πύργο στις ακτές της Μεσογείου. Ο Α Παγκόσμιος Πόλεμος μόλις έχει τελειώσει και το καταθλιπτικό περιβάλλον της Αγγλίας πνίγει την Λότι Γουίλκινς, μέχρι τη στιγμή που θα διαβάσει την αγγελία για τον πύργο που νοικιάζεται στην ακτές της Ιταλίας. Είναι ευκαιρία να ξεφύγει από το σύζυγό της και τα οικογενειακά προβλήματα. Μαζί της θα πάει και η φίλη της Ρόουζ, θεωρώντας ότι μια τέτοια κίνηση θα είναι διέξοδος από το γάμο της που κινδυνεύει να διαλυθεί. Τα έξοδα, όμως, για την ενοικίαση του πύργου είναι μεγάλα και οι δυο γυναίκες θα βάλλουν αγγελία, οπότε θα καταφθάσουν άλλες δυο γυναίκες. Η ηλικιωμένη κυρία Φίσερ και η όμορφη νεαρή λαίδη Καρολάιν. Οι τέσσερις γυναίκες, με τη συντροφιά και τριών ανδρών που θα προστεθούν στην παρέα, θα ζήσουν έναν γλυκό και μαγεμένο Απρίλη, που θα τις κάνει να κλείσουν τις πληγές από τον πόλεμο, να ξαναβρούν τα κομμάτια του διαλυμένου εαυτού τους και να μάθουν και πάλι να προσφέρουν την αγάπη. Συγκινητική ταινία, που θυμίζει λίγο Τζέιμς Αϊβορι. Πρωταγωνιστούν οι Μιράντα Ρίτσαρντσον, Τζόαν Πλοουράιτ, Πόλι Γουόκερ και Τζόουσι Λόρενς(ΕΤ-3 22.30).

"Ο μπάτσος και η πόρνη".Αμερικανική αστυνομική ταινία σκηνοθετημένη από τον Κλιντ Ιστγουντ,ο οποίος και πρωταγωνιστεί. Ερμηνεύει το ρόλο ενός αστυνομικού που αναλαμβάνει να συνοδεύσει μία πόρνη, η οποία είναι μάρτυρας κατηγορίας σε μια βρώμικη υπόθεση. Μια αποστολή θανάτου, αφού θα γίνει στόχος της Μαφίας. Μαζί του παίζει η Σόντρα Λοκ (ΣΤΑΡ 22.00).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ