Κυριακή 21 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Σε ρόλο σωσίβιου της κυβέρνησης

Πολύ θόρυβο σήκωσε, το τελευταίο διάστημα, η ηγεσία του ΣΥΝ σχετικά με την επιδιωκόμενη, από το κόμμα αυτό, συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, προβάλλοντας την πρόταση για προγραμματική κυβερνητική συνεργασία. Ασφαλώς, δεν είναι τυχαία η στιγμή που ξαναπροβάλλει η ηγεσία του ΣΥΝ τα περί συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ: Σήμερα, που η γενικευμένη δυσαρέσκεια μετατρέπεται, πια, σε αγωνιστική αντιπαράθεση ενάντια στη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και αμφισβητούνται έντονα οι αντιλαϊκές επιλογές της ΟΝΕ και του ΕΥΡΩ και οι εφαρμοζόμενες στο όνομά τους πολιτικές και μέτρα ιδιωτικοποιήσεων και ξεπουλήματος των ΔΕΚΟ, ανατροπής των εργασιακών και κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων, η ηγεσία του ΣΥΝ έρχεται, αντικειμενικά, και με διάφορες μορφές και τρόπους, να δώσει "δεκανίκι" στη "στριμωγμένη", από τις γενικευμένες λαϊκές αντιδράσεις, κυβέρνηση Σημίτη.

***

Είναι γνωστό ότι, από την αρχή της εκλογής Σημίτη στην προεδρία της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ, η ηγεσία του ΣΥΝ στήριξε τους "εκσυγχρονιστές" του ΠΑΣΟΚ, ενάντια στους "λαϊκιστές" της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Οπως κατά κόρον έλεγε στο πρώτο κυρίως διάστημα. Αυτό, φυσικά, δεν την εμποδίζει καθόλου σήμερα να αποκτά προνομιακούς συνομιλητές τα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης του ΠΑΣΟΚ.

Ανοιχτά, επίσης, η ηγεσία του ΣΥΝ και μεγάλο μέρος των στελεχών του, ατομικά είτε ομαδικά (π.χ. Δαμανάκη, ομάδα Παπαγιαννάκη κλπ.), επιδίδονται στον εξωραϊσμό της κυβερνητικής πολιτικής, υποστηρίζοντας, με παρόμοια μάλιστα επιχειρήματα με αυτά της κυβέρνησης, πως αυτή η πολιτική είναι μονόδρομος και "εθνικός στόχος η ΟΝΕ" και το "ΕΥΡΩ". Στη βάση αυτή προωθείται η ιδέα της κεντροαριστερής ΣΥΝεργασίας με το ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, καθώς αυτή όλο και περισσότερο αποκαλύπτεται ως απάτη και εκδηλώνονται έντονες αντιδράσεις ανάμεσα στους οπαδούς του, η ηγεσία του ΣΥΝ επιχειρεί να ελιχθεί. Εμφανής είναι εδώ η πίεση από την αγωνιστική αντίδραση των εργαζομένων στη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική. Ταυτόχρονα, όμως, δε σταμάτησε ούτε στιγμή να προβάλλει την πρότασή του για κυβερνητική συνεργασία ΠΑΣΟΚ- ΣΥΝ και... άλλων δημοκρατικών δυνάμεων, για "αξιοποίηση της ιταλικής και γαλλικής εμπειρίας" και στην Ελλάδα!

Είναι γνωστό, επίσης, ενόψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών ότι ο ΣΥΝ προωθεί συνεργασία, χωρίς αρχές και στη βάση της συναλλαγής με το κυβερνητικό Κόμμα για αλληλοϋποστήριξη "κεντροαριστερών" υποψηφίων σε δεκάδες πόλεις και νομούς της χώρας. Την ίδια στιγμή, αλλάζοντας τα "επιχειρήματα" και τις κατηγορίες για "λαϊκισμό" και άλλα πολλά, σε άλλες πόλεις και περιοχές, συζητά συνεργασία και με "αντάρτες - λαϊκιστές" της εσωκομματικής αντιπολίτευσης του ΠΑΣΟΚ, κόντρα στους επίσημους υποψήφιους! Ταυτόχρονα, οξύνει τη φραστική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση όσον αφορά τις... διαδικασίες επιβολής της αντιλαϊκής πολιτικής, αφήνοντας στο απυρόβλητο την ουσία, που είναι οι ιδιωτικοποιήσεις, οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις κι ένα σωρό άλλα γνωστά μέτρα των αναδιαρθρώσεων του συστήματος που τα θυσιάζει όλα στο βωμό του κέρδους!

Η επιφανειακά "αντιφατική" και "αλλοπρόσαλλη" τακτική του ΣΥΝ απέναντι στο κυβερνητικό κόμμα σαν σύνολο, αλλά και στις επιμέρους εκφράσεις της - σημιτική πλευρά και εσωκομματική αντιπολίτευση - αποκαλύπτεται ακόμα περισσότερο με αφορμή τις δημοτικές εκλογές καθώς - όπου δεν μπορούν να τα βρουν στο αλισβερίσι με το ΠΑΣΟΚ ή με άλλα "αντάρτικα" σχήματα - κατεβαίνουν και "αυτόνομα" σε ορισμένες πόλεις και νομαρχίες. Κι ενώ κατεβαίνουν έτσι, την ίδια ώρα συνεχίζουν να συμμετέχουν από θέσεις πλειοψηφίας και ευθύνης με μέλη και στελέχη τους να παραμένουν σε θέσεις αντιδημάρχων, προέδρων δημοτικών και νομαρχιακών συμβουλίων κλπ. - στηρίζοντας και εφαρμόζοντας και με αυτόν τον τρόπο την κυβερνητική πολιτική στην πράξη! Καμιά διαφοροποίηση, δηλαδή, επί της ουσίας, καμιά νέα πρόταση, κόντρα στην κυρίαρχη πολιτική των δημαρχων και νομαρχών της κυβέρνησης!

***

Πρόκειται, πραγματικά, για τραγέλαφο, όπως, εύστοχα, χαρακτήρισε αυτή την τακτική του ΣΥΝ, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην ομιλία της στο Περιστέρι. Λένε δεν πάει άλλο μ' αυτή την κυβέρνηση και την ίδια ώρα κάνουν συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Με το κόμμα που έχει νεοφιλελεύθερη πολιτική συνεργάζονται και στηρίζουν αυτή την πολιτική. Και την ίδια ώρα, κοροϊδεύοντας τους εργαζόμενους και τους οπαδούς τους, κάνουν "σκληρή κριτική", έστω στις διαδικασίες της εφαρμογής της αντιλαϊκής πολιτικής.

Φυσικά, η αντιφατική, φαινομενικά, τακτική του ΣΥΝ δεν είναι τυχαία, αφού είναι υποχρεωμένο, να στηρίζει την αντιλαϊκή πολιτική της ΟΝΕ και του ΕΥΡΩ, που υλοποιεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Είναι ακριβώς, η ανάγκη της στήριξης αυτής της πολιτικής που κάθε φορά που ογκώνεται η λαϊκή αντίδραση και φουντώνουν οι αγώνες του λαού ενάντια στη βάρβαρη αυτή πολιτική, η ηγεσία του ΣΥΝ παρεμβαίνει πυροσβεστικά, για να εκτονωθούν οι αγώνες αυτοί. Αυτή είναι η μια πλευρά. Από την άλλη, προκειμένου να μην αποκαλυφθεί και απομονωθεί ολοκληρωτικά από τους εργαζόμενους και για να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις, καταφεύγει, στη φραστική "σκληρή" αντιπολίτευση στην κυβέρνηση. Επιδιώκει, στην πράξη, να "θολώσει τα νερά" και να αποπροσανατολίσει ώστε, αν αυτό είναι δυνατόν, να μη χρεώνεται, ο ΣΥΝ, το πολιτικό κόστος της στήριξης που παρέχει στην κυβέρνηση για την εφαρμογή της νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Μ' αυτήν την τακτική, η ηγεσία του ΣΥΝ επιχειρεί να εισπράξει, την ογκούμενη δυσαρέσκεια κατά της κυβέρνησης. Μόνο που ο λαός, οι αριστεροί και προοδευτικοί άνθρωποι, όλο και περισσότερο, αντιλαμβάνονται το ρόλο αυτό του ΣΥΝ...

Γιάννης ΖΑΓΓΑΝΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ