Κυριακή 21 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
Ελικόπτερα παντός καιρού ή πάσης κομπίνας;

Σκανδαλώδης η τακτική της κυβέρνησης στην υπόθεση της προμήθειας των ελικοπτέρων. Θέλει σώνει και καλά την αγορά τους από συγκεκριμένη εταιρία

Αρκετοί προσπαθούν, στη βδομάδα που πέρασε και με κάθε διαθέσιμο μέσο ενημερότητας - Τύπο, ραδιόφωνο, ανακοινώσεις "ενδιαφερομένων" και "ανησυχούντων" - να πείσουν την κοινή γνώμη ότι, λίγο - πολύ, η υπόθεση αγοράς των ελικοπτέρων έρευνας - διάσωσης - 6 ελικοπτέρων (Ε/Π) με προϋπολογισμό 18 δισ. δρχ. - απ' το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας "τέλειωσε" και δε μένει παρά να συγχαρούμε την πλειοψηφία των 4 υπουργών στην 7μελή Διακομματική Επιτροπή που, παρά την "κωλυσιεργία" των εκπροσώπων και των τριν κομμάτων που μετέχουν στην επιτροπή (ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΣΥΝ), κατάφεραν να δώσουν ένα τέλος σ' αυτήν την πολύχρονη επιδίωξη.

Η πραγματικότητα, όμως, είναι τελείως διαφορετική!

Πάνε 5 χρόνια από τότε που η κυβέρνηση αποφάσισε να προμηθευτεί 6 ελικόπτερα έρευνας - διάσωσης, για δύσκολες καιρικές συνθήκες. Η επιδίωξη αυτή είναι απόλυτα θεμιτή, με αντίστοιχη προτεραιότητα, καθώς ο στόχος αυτής της προμήθειας είναι πολλαπλός, περιλαμβανομένης και της άμεσης αναζήτησης και σωτηρίας ναυαγών. Θα πρέπει εξ αρχής να βεβαιώσουμε ότι, αυτή η επιδίωξη, θα 'χε γίνει πραγματικότητα αν - πάνω απ' αυτή - δεν μπαίνανε οικονομικά συμφέροντα, που τελικά ωθούν στην αγορά Ε/Π μιας και μόνης εταιρίας, σε υπέρογκη τιμή, τεχνικές ελλείψεις και μακρόχρονη καθυστέρηση παράδοσης.

Ενώ, λοιπόν, η πρώτη προσπάθεια του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας (YEN) άρχισε πριν 5 χρόνια (!), στις 13 Μάρτη 1996 (πριν 2,5 χρόνια), με υπουργική απόφαση, ματαιώθηκε ο σχετικός διαγωνισμός, διότι - εκτός των άλλων - η προτεινόμενη αγορά Ε/Π της EUROCOPTER (με προσφερόμενο τύπο SUPER PUMA AS 332 L2) παρουσίασε τριάντα τρεις περιπτώσεις (33) ασυμφωνίας με τους όρους της διακήρυξης! Και ακόμα, διότι "ο καθορισμός της συνολικής συμβατικής τιμής ήταν αδύνατος"! Ας σημειωθεί ότι τότε, με την τεχνική αξιολόγηση, έβγαλαν εκτός 5 άλλους προμηθευτές, αφήνοντας απερίσπαστη τη μία και μοναδική εταιρία να υπαγορεύσει τους όρους της. Σωστά, λοιπόν, ματαιώθηκε ο διαγωνισμός, αλλά καθόλου σωστά δεν πάρθηκαν μέτρα εναντίον όλων όσοι συνήργησαν στο παραπάνω αρνητικό αποτέλεσμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ