Κυριακή 21 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Εχθρός ο συνδικαλισμός

Πολύμορφες πιέσεις ενάντια στη συνδικαλιστική δράση κάθε μορφής, ασκούν οι ξένες τράπεζες και οι ιδιωτικές, με απειλές, τρομοκρατία και λειτουργία διαφόρων μηχανισμών

Στην προσπάθεια των ξένων τραπεζών να ακυρώσουν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και συμβάσεις, σημαντικό ρόλο παίζει η απαγόρευση και αποτροπή κάθε είδους συνδικαλιστικής δράσης ή ο περιορισμός της εκεί που παλιότεροι αγώνες επέβαλαν τη συνδικαλιστική έκφραση των εργαζομένων. Αντίστοιχες τακτικές ακολουθούνται και σε άλλες ιδιωτικές τράπεζες, που δημιουργήθηκαν πριν το 1990, ενώ ένα δείγμα της παρέμβασης του συνδικαλιστικού κινήματος σ' αυτές είναι η απεργοσπαστική απόφαση του Συλλόγου της Τράπεζας Πίστεως.

Τα όπλα που χρησιμοποιούν οι εργοδότες είναι πολλά, με κυρίαρχα εκείνα του εκφοβισμού και της τρομοκράτησης, σε συνδυασμό με την επιχείρηση διάσπασης των εργαζομένων μέσα από μια πολιτική επιλεκτικών αυξήσεων, απόδοσης έξτρα αμοιβών (μπόνους), που και αυτές διαφέρουν από εργαζόμενο σε εργαζόμενο.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Τράπεζας Μακεδονίας - Θράκης,που ιδιωτικοποιήθηκε πρόσφατα. Ο νέος ιδιοκτήτης ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει μετοχές της Τράπεζας στους εργαζόμενους σε προνομιακή τιμή, έναντι αυτής της αγοράς. Μόλις η ΟΤΟΕ προκήρυξε απεργία, στα πλαίσια του γενικότερου αγώνα με αφορμή την Ιονική, ο ιδιοκτήτης απείλησε όποιους εργαζόμενους απεργήσουν τότε ή και αργότερα ότι δε θα τους διαθέσει μετοχές, ότι θα τους απολύσει ή ότι θα επιβάλει άλλες κυρώσεις.Σε εργαζόμενο της Αθήνας δηλώθηκε ότι σε περίπτωση που απεργούσε, θα τον μετέθεταν στην Καλαμάτα!

Ο μεγαλύτερος φόβος των εργαζομένων, που επιδέξια χρησιμοποιούν οι εργοδότες, είναι αυτός της απόλυσης.Ταυτόχρονα, με την πολιτική αμοιβών, δημιουργούνται μηχανισμοί έτοιμοι να στηρίξουν την εργοδοσία, προκειμένου να διατηρήσουν υψηλό επίπεδο αμοιβών και ευνοϊκότερη ιεραρχική μεταχείριση, σε αντίθεση με κάποιο "ενοχλητικό" εργαζόμενο, ο οποίος και στάσιμος μπορεί να μείνει ιεραρχικά και δυσμενή μετάθεση, αν όχι απόλυση, μπορεί να υποστεί.

Η τακτική αυτή έχει αποδώσει πολύ καλά στις νέες ιδιωτικές τράπεζες, όπου δεν υπάρχουν σωματεία, ενώ η ΟΤΟΕ παραμένει απαθής ουσιαστικά στη στήριξη της συνδικαλιστικής δράσης σε αυτούς τους χώρους, παρόλο που έχει συσταθεί κλαδικό σωματείο εργαζομένων στις ξένες τράπεζες, έτσι ώστε να μπορέσουν οι εργαζόμενοι να έχουν συνδικαλιστική κάλυψη.

Ο Γ. Ποντικός,μέλος της Γραμματείας Πολυεθνικών Τραπεζών της ΟΤΟΕ και πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων της ξένης τράπεζας NATWEST, δήλωσε στο "Ρ": "Ολα αυτά τα ζητήματα έχουν συζητηθεί και στα όργανα της ΟΤΟΕ. Προτάσεις και ιδέες υπάρχουν πολλές, όμως δεν έχει γίνει τίποτα, καμιά ενέργεια, δράση, αγώνας για την αντιμετώπισή τους. Η ΟΤΟΕ δεν παίρνει την ευθύνη να κινητοποιηθεί. Υπάρχει μια "ύποπτη" αναβλητικότητα που έχει να κάνει με τους γενικότερους προσανατολισμούς των παρατάξεων της πλειοψηφίας, που "περί άλλα τυρβάζουν". Ενδιαφέρονται κυρίως για τον "υγιή ανταγωνισμό", την "ανταγωνιστικότητα" των τραπεζών, τους "κοινωνικούς διαλόγους" και διαμορφώνουν αντιλήψεις μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα μακριά από την ενεργοποίηση των εργαζομένων για την αγωνιστική διεκδίκηση των αιτημάτων τους. Είναι ανάγκη έστω και τώρα η ΟΤΟΕ να αναλάβει τις ευθύνες της, γιατί αύριο θα είναι πολύ αργά. Η ΕΣΑΚ Τραπεζών προετοιμάζει καμπάνια - εξόρμηση μέσα στους χώρους των ιδιωτικών και ξένων τραπεζών για να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι σ' αυτές και για να πάρουν την υπόθεση του αγώνα στα χέρια τους.Να συσπειρωθούν με τους άλλους εργαζόμενους για την απόκρουση της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης".

Κείμενα: Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ