Πέμπτη 25 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 19 ΙΟΥΝΗ 1945

OI ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΕΣ ΤΟΥ κ. ΤΣΑΤΣΟΥ

μοναρχικοί τρομοκράτες και εθνοφύλακες

ΑΙΜΑΤΟΚΥΛΙΣΑΝ ΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΥΦΑΝΤΟΥΡΓΩΝ

"Οι μοναρχικοί μπράβοι που είναι διορισμένοι στη Διοίκηση της Γενικής Συνομοσπονδίας, υποκινούμενοι από τους ηγέτες του μοναρχικού Μαύρου Μετώπου και αποθρασυμένοι από την προστασία που τους παρέχει ο κ. Τσάτσος, εγκαινίασαν την ανοικτή δολοφονική επίθεση εναντίον των εργατικών συνελεύσεων με σκοπό να ματαιώσουν τις αρχαιρεσίες και το σάρωμά τους από τις θέσεις που παράνομα κατέχουν.. Εκατόν πενήντα χωροφύλακες, εθνοφύλακες, χίτες κλπ. ενεργώντας προμελετημένα ματοκύλισαν και διέλυσαν προχθές Κυριακή μεγάλη συνέλευση των κλωστοϋφαντουργών, στο κέντρο της Αθήνας, στο θέατρο Σαμαρτζή.

Η συνέλευση κλήθηκε νόμιμα από την προσωρινή Διοίκηση του Σωματείου ύστερα από άδεια της Αστυνομίας και έγκριση του Εργατικού Κέντρου με θέμα την εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής. Από τις 8 το πρωί άρχισε η προσέλευση των εργατών. Πολύ γρήγορα το θέατρο κατακλύσθηκε από 2.500 εργάτες και εργάτριες. Στις 10 ακριβώς άρχισε η συνέλευση με την παρουσία δικαστικού αντιπροσώπου και του αντιπροέδρου του Εργατικού Κέντρου Στρουτζάκη. Μίλησε πρώτος ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Τότος και μετά ο κλωστοϋφαντουργός Μάλλιος. Η συνέλευση προχωρούσε κανονικά τις εργασίες της όταν προς το τέλος του λόγου του Μάλλιου 150 περίπου μοναρχικοί μπράβοι που είχαν εισχωρήσει ένοπλοι στο θέατρο διέκοψαν τον ομιλητή, αποκαλώντας τους εργάτες "Βουλγάρους". Σύσσωμη η συνέλευση αποδοκίμασε τους εγκάθετους ταραξίες.

ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΕΠΙΤΙΘΕΝΤΑΙ

Τότε μια από τις τρεις ομάδες των συμμοριτών πήδηξε στη σκηνή και με καρέκλες, πιστόλια κλπ. έδωσε το σύνθημα της επίθεσης.

Οι εργάτες και οι εργάτριες - γέροι - γριές - κοπέλες - προσπαθώντας να γλυτώσουν έτρεχαν προς την έξοδο, πηδούσαν απ' τους τοίχους κι απ' τον εξώστη του θεάτρου στην πλατεία. Παντού όμως συναντούσαν τα ρόπαλα και δολοφονικά όπλα των μπράβων που έπεφταν στα κεφάλια τους και τα κορμιά τους. Οσοι από τους εργάτες πρόφθαιναν και έβγαιναν στο πεζοδρόμιο έπεφταν πάνω σε άλλη ενέδρα από χίτες που περίμεναν εκεί. Πάνω από 200 είναι οι τραυματισμένοι εργάτες και εργάτριες. Δέκα μεταφέρθηκαν στον "Ευαγγελισμό" όπου τους δέθηκαν τα τραύματα και μεταφέρθηκαν στα σπίτια τους εκτός από 4 βαρειά τραυματισμένους που νοσηλεύονται εκεί. Αυτοί είναι: Μαρία Χαβαζοπούλου, με διάσειση του εγκεφάλου από γερά χτυπήματα με κάννες πιστολιών στο κεφάλι. Σαράντης Τοπάλογλου, 65 χρονών με κάταγμα στο δεξιό πόδι και το σώμα μελανιασμένο. Αναστασία Ιωσηφίδου και Αλεξάνδρα Μπακαλίδου με σοβαρά τραύματα στο σώμα. Πολλοί άλλοι επιδέθηκαν στο σταθμό Πρώτων Βοηθειών.

Οι τρομοκράτες δε σεβάστηκαν ούτε το δικαστικό αντιπρόσωπο, ούτε και τον αντιπρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Στρουτζάκη.

ΠΡΟΜΕΛΕΤΗΜΕΝΗ

Η επίθεση ήταν προσχεδιασμένη. Αυτό αποδείχνεται από τα εξής στοιχεία: 1) Από το Περιστέρι ξεκίνησαν το πρωί 30 χίτες μ' επικεφαλής το βασανιστή αρχιφύλακα Ρεκουνιώτη και παρακολουθούσαν τις εργάτριες του Λαναρά. 2) Ολοι οι φύλακες του Λαναρά με τον Φώτη Κιτσέλη, πρωτοπαλλήκαρο του Λαναρά, πήραν μέρος στην επίθεση, γεγονός που πιστοποιεί την ευθύνη του μεγαλοβιομήχανου καρχαρία. Στην επίθεση πήρε επίσης μέρος και ο αστυφύλακας Βούλγαρης του Περιστερίου, γνωστός χίτης και βασανιστής των δημοκρατικών πολιτών του συνοικισμού. 3) Ενας ανθυπολοχαγός χτυπούσε μια εργάτρια λέγοντας: "Να, πάρε ΕΡΓΑΣ". 4) Ο διορισμένος πρόεδρος Ρωμανός παρακολουθούσε απ' έξω και συνεννοούνταν διαρκώς. Ο χίτης Αν. Βρότσος της Εριουργίας είπε στις εργάτριες: Να πάτε κάτω και θα καλοπεράσετε.

ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥ ΤΣΑΤΣΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΠΛΑΤΕΣ

Ο Γραμματέας του Σωματείου Γιαννόπουλος ειδοποίησε το Δ Τμήμα ένα τέταρτο πριν αρχίσει η επίθεση, αλλά ενίσχυση δεν έφτασε παρά ένα τέταρτο μετά τα γεγονότα!

ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

Υστερα από την πρωτοφανή τρομοκρατική αυτή επίθεση οι κλωστοϋφαντουργοί καταγανακτισμένοι κήρυξαν 24ωρη απεργία διαμαρτυρίας. Παράλληλα επιτροπές κλωστοϋφαντουργών παρουσιάσθηκαν στις ξένες πρεσβείες, στους ξένους ανταποκριτές, στους αρχηγούς των δημοκρατικών κομμάτων, στον πρωθυπουργό και στους υπουργούς Εργασίας και Εσωτερικών και επέδωκαν σχετικά υπομνήματα. Η δολοφονική αυτή επίθεση εναντίον των κλωστοϋφαντουργών προκάλεσε αγανάκτηση και αναβρασμό σ' όλο τον εργαζόμενο κόσμο. Η Ομοσπονδία Ηλεκτρισμού με τηλεγράφημά της στον πρωθυπουργό και τον υπουργό των Εσωτερικών διαμαρτύρεται έντονα για τη δολοφονική επίθεση των μπράβων του Γλύξμπουργκ εναντίον των κλωστοϋφαντουργών.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟ

Ο δικαστικός αντιπρόσωπος που παρακολούθησε τη συνέλευση των κλωστοϋφαντουργών κ. Γ. Βαρελίδης είναι στο κρεββάτι του, έχει 20 τραύματα με λαβές περιστρόφων, στο κεφάλι και το σώμα του είναι μαύρο από το ξύλο. Ο κ. Βαρελίδης τον οποίο είδε συντάκτης μας, δήλωσε: "Είναι τελείως ανακριβή όσα εγράφησαν εις τον απογευματινόν τύπον σχετικώς με τα γεγονότα εις το θέατρον Σαμαρτζή. Εγώ ως δικαστικός αντιπρόσωπος παρηκολούθησα την πορείαν της συνελεύσεως των κλωστοϋφαντουργών εξ αρχής. Η συζήτησις διεξήχθη με ευπρέπειαν και ηρεμίαν και περιωρίσθη αποκλειστικώς εις τα συνδικαλιστικά ζητήματα. Ουδεμία συμπλοκή μεταξύ εκπροσώπων των παρατάξεων εγένετο. Η επίθεσις εξεδηλώθη περί το τέλος της συνελεύσεως από εθνοφύλακας, χωροφύλακας και πολίτας, οι οποίοι εκτύπων τας γυναίκας με πιστόλια και ρόπαλα. Ο τελευταίος που υπέστη επίθεσιν ήμην εγώ. Ιστάμην εις το βάθος της σκηνής οπότε εις εθνοφύλαξ ανέβη επάνω και με ηρώτησε τι θέλω εκεί. Μόλις του εδήλωσα ότι είμαι δικαστικός αντιπρόσωπος με ήρπασε από το γιακά και με εξεσφενδόνισε εις την πλατείαν του θεάτρου. Εκεί μου επετέθησαν και άλλοι και δερόμενον με έβγαλαν έξω από το θέατρον όπου εξηκολούθουν να με κτυπούν ακόμη. Διεσώθην ως εκ θαύματος διότι κατόρθωσα και επήδησα εις εν αυτοκίνητον το οποίον διήρχετο εκείνην τη στιγμήν. Εις το Σταθμόν Α Βοηθειών όπου του είπα και με μετέφερεν, είδα έναν αστυφύλακα - συνέχισε - μόνον, ο οποίος παρηκολούθει τη συνέλευσιν και ελάμβανεν τα στοιχεία των τραυματιών. Οταν του έκαμα παρατηρήσεις διατί δεν εζήτησε βοήθειαν από το Τμήμα του μόλις ήρχισαν τα επεισόδια, ο αστυφύλαξ μου εδήλωσεν ότι επήγε να τηλεφωνήσει στα γύρω τηλέφωνα αλλά διαπίστωσεν ότι όλα τα καλώδια είχον κοπεί προηγουμένως από τους επιδρομείς".

Τον κ. Βαρελίδην επεσκέφθη και ένας υπαστυνόμος του Δ Τμήματος και του πήρε κατάθεση για τα γεγονότα. Τελειώνοντας είπε: " Είμαι 18 χρόνια δικαστής και ουδέποτε αντιμετώπισα τόσην αγριότητα ανθρώπων". Σε ερώτηση του συντάκτη μας αν η επιδρομή ήταν προσχεδιασμένη απάντησε: "Δε χωρεί διά τούτο καμμιά αμφιβολία"".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ