Πέμπτη 25 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΦΑΝΗΣ ΜΟΥΛΙΟΣ
"Ο Ορφέας δεν είναι πια εδώ"

Τη βασανισμένη ζωή των ανθρώπων που δουλεύουν στα καμίνια, σ' ένα χωριό κοντά στα Γιάννενα, με αρκετό ρομαντισμό, παρότι στη σύγχρονη εποχή, περιγράφει στο "Ο Ορφέας δεν είναι πια εδώ" ο Φάνης Μούλιος, δικηγόρος και πεζογράφος, με τρία ήδη βραβεία στο ενεργητικό του.

Στον καταπονημένο αυτόν κόσμο ξεχωρίζουν κάποια πρόσωπα: Η όμορφη γυναίκα του καφενείου, που δεν είναι ντόπια, ο Ορφέας, το ομορφόπαιδο από την Κοκκινιά που έφτασε ως αυτό τον τόπο για να κερδίσει λίγα χρήματα κι ο Λέλος, ο ονειροπαρμένος, αγιάτρευτα ερωτευμένος, που δίνουν και τη νότα της αλλαγής στη μονοτονία της ρουτίνας, του μόχθου και της στέρησης.

Πάντα προσεγμένο γράψιμο, με στρωτή γλώσσα, που διαβάζεται γρήγορα κι ευχάριστα (Εκδόσεις "Γκοβόστης").

Γιάννης Παπαγιάννης: "Ο ύπνος περιβάλλει" (Μυθιστόρημα)

Πεζογράφος ο Γιάννης Παπαγιάννης στο τρίτο μυθιστόρημά του "Ο ύπνος περιβάλλει",τίτλος παρμένος από στίχο του Σαίξπηρ, κινείται στο επίπεδο της επιστημονικής φαντασίας.

Πρωταγωνιστής δεν είναι ο εφευρέτης - επιστήμονας κι ο φίλος του που μοιράζεται το επίτευγμά του, αλλά το δημιούργημά του, μια Μηχανή, που, ξεπερνώντας τη μέση ευφυϊα του ανθρώπου, βάζει στη θέση τους χαρακτήρες και αισθήματα του δημιουργού του, καθώς γίνεται ένας πρώτης τάξης ψυχολόγος και χαρακτηριολόγος, με ξινούτσικο πότε - πότε χιούμορ, αλλά χιούμορ.

Αυτή η μετάθεση του ξεγυμνώματος της πραγματικότητας από μια Μηχανή, αποτελεί και την ουσία του περιεχομένου. Πραγματικότητα ή επινόησή της;

Πυκνή καλοδιαρθρωμένη γραφή από τις εκδόσεις "Ιστός" (Αθήνα 1977).

Ευγενία ΖΩΓΡΑΦΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ