Τρίτη 25 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
«Λίστα» φαρμάκων και στους άπορους

Εγκύκλιος του υπουργού Υγείας Αλ. Παπαδόπουλου

Σε περιορισμούς της συνταγογραφίας φαρμάκων των απόρων προχωρά ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος επικαλούμενος φαινόμενα διαφθοράς που διαπιστώθηκαν με την έκδοση πλαστών βιβλιαρίων κυρίως από αλλοδαπούς.

Ο υπουργός προχώρησε στην έκδοση εγκυκλίου με θέμα τη «χορήγηση φαρμάκων απ' τα φαρμακεία του ΕΣΥ σε εξωτερικούς ασθενείς» και αναφέρεται σε δυο κατηγορίες:

  • Στους ασφαλισμένους του Δημοσίου ή σε άλλο ασφαλιστικό φορέα.
  • Στους ασθενείς που διαθέτουν «βιβλιάριο οικονομικής αδυναμίας».

Οσον αφορά τους ασθενείς της πρώτης κατηγορίας, η εγκύκλιος προβλέπει ότι η χορήγηση των φαρμάκων απ' το νοσοκομείο γίνεται μόνον «για ασθενείς που έχουν νοσηλευτεί στο συγκεκριμένο νοσοκομείο». Χρήζει λοιπόν διευκρίνισης για την περίπτωση που εξωτερικοί ασθενείς δεν έχουν νοσηλευτεί στο συγκεκριμένο νοσοκομείο αλλά προσέρχονται σε αυτό για τη συνταγογράφηση των φαρμάκων τους.

Ακόμα ο υπουργός υπενθυμίζει ότι για τη συνταγογράφηση των φαρμάκων ισχύουν πάντοτε οι ρυθμίσεις του ΠΔ 67/2000, που είχε ξεσηκώσει έντονες αντιδράσεις και ιδιαίτερα των φαρμακοποιών.

Το μεγαλύτερο μέρος της εγκυκλίου αφορά τους «ασθενείς που διαθέτουν βιβλιάριο οικονομικής αδυναμίας», για τους οποίους προβλέπεται μεν η χορήγηση δωρεάν φαρμάκων αλλά μέσα από μια εξονυχιστική διαδικασία.

Ετσι αφού γίνει έλεγχος της ταυτότητας του δικαιούχου, γίνεται συνταγογράφηση μόνο απ' τη λίστα των συνταγογραφούμενων φαρμάκων και με τη γνωμάτευση του αναντικατάστατου σε περίπτωση συνταγογράφησης εκτός λίστας.

Η εγκύκλιος προβλέπει ακόμα τα εξής:

  • Στα οξέα περιστατικά, δίδεται συνταγή μόνο για ένα εμβαλάγιο. Περισσότερα του ενός εμβαλαγίου και μέχρι δύο, συνταγογραφούνται μόνο εφόσον κρίνεται απολύτως αναγκαίο, η συγκεκριμένη θεραπευτική αγωγή του ασθενούς να συνεχιστεί για χρονικό διάστημα, για το οποίο δεν επαρκεί το ένα εμβαλάγιο.
  • Καταργείται η χορήγηση φαρμάκων για αγωγή πλέον των τριάντα ημερών. Για τους ασθενείς που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις και ακολουθούν σταθερή θεραπευτική αγωγή, μπορεί να εκδίδεται συνταγή για ποσότητα φαρμάκων που ανταποκρίνεται σε θεραπευτική φαρμακευτική αγωγή 30 ημερών το ανώτερο. «Επαναλαμβανόμενες συνταγές» δε χορηγούνται και για κάθε επόμενη συνταγή, ο ασθενής προσέρχεται ξανά στο νοσοκομείο και εξετάζεται από τον θεράποντα ιατρό.
  • Στις περιπτώσεις των πολιτικών προσφύγων, γράφεται μόνο μία συνταγή το μήνα, εκτός εάν ειδικοί λόγοι επείγοντος που αναφέρονται ειδικά και εμπεριστατωμένα στη συνταγή, επιβάλλουν τη χορήγηση και δεύτερης συνταγής στο ίδιο πρόσωπο κατά τον ίδιο μήνα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ