Παρασκευή 26 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
Από τη δράση των Παραρτημάτων

Ζωγράφου: Με γράμμα του προς την δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Ζωγράφου το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Ζωγράφου ζητά τη συμπαράστασή τους στο αίτημα να διδάσκεται στα σχολεία, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, η ιστορία της Εθνικής Αντίστασης, που αποτελεί μία από τις πιο χρυσές σελίδες της νεότερης ελληνικής ιστορίας μας.

Απόφαση του ΔΣ Ζωγράφου (15-6-98):

"Το ΔΣ ομόφωνα καλεί τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας να προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε το συντομότερο δυνατόν να ενταχθεί στο διδακτικό πρόγραμμα όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης η ιστορία της Εθνικής Αντίστασης.

Επίσης ομόφωνα θεωρεί ότι ο δήμος οφείλει να εξασφαλίσει το συντομότερο δυνατόν σε δημοτικό ή άλλο χώρο τη στέγαση της τοπικής οργάνωσης της Εθνικής Αντίστασης ως ελάχιστη αναγνώριση της προσφοράς των μελών της στη διαμόρφωση της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας".

Λαύριο: Τα μέλη του Παραρτήματος Λαυρίου της ΠΕΑΕΑ πήραν μέρος στην εκδήλωση που πραγματοποίησαν, στο Κούρνοβο, τα Παραρτήματα Λαμίας και Δομοκού, την Κυριακή 14-5-98, για να τιμήσουν τη μαρτυρική θυσία των 106 πατριωτών - οι περισσότεροι των οποίων ήταν κομμουνιστές Ακροναυπλιώτες που μεταφέρθηκαν από το στρατόπεδο της Λάρισας στο Κούρνοβο - και εκτελέστηκαν από τους Ιταλούς φασίστες κατακτητές στις 6-6-1943, ως αντίποινα στην ανατίναξη από τον ΕΛΑΣ σιδηροδρομικής σήραγγας κοντά στο χωριό.

Επίσης σε καταγγελία τους οι αντιστασιακοί του παραρτήματος καταδικάζουν:

  • Τη σκληρή πολιτική της κυβέρνησης των "εκσυγχρονιστών", με τις βάρβαρες επιθέσεις των ΜΑΤ ενάντια στους εκπαιδευτικούς και τους απεργούς της "Ιονικής".
  • Καθώς και την απουσία της κυβέρνησης από την παραπάνω εκδήλωση στο Κούρνοβο.
Βόλος: Η ΔΕ του Παραρτήματος Βόλου της ΠΕΑΕΑ διαβίβασε, μέσω του δημάρχου Βελεστίνου Κ. Κανάρη υπόμνημά της προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλο, στο οποίο ζητείται η συμπαράστασή του, για τη λύση των αιτημάτων των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, που αν και δίκαια κατά αντικειμενική εκτίμηση, μέχρι σήμερα δεν έχουν ικανοποιηθεί.

Επίσης επέδωσε στον δήμαρχο ανοιχτή επιστολή που απευθυνόταν προς τον πρωθυπουργό κ. Σημίτη, η οποία συνοδεύτηκε από τη θετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, και αφορούσε τα αντιστασιακά αιτήματα. "Κύριε πρωθυπουργέ - τονίζεται στην απόφαση - όλο το Δημοτικό Συμβούλιο του Βελεστίνου, με επικεφαλής τον δήμαρχό μας, θεωρούμε ότι οι αγωνιστές που σήμερα ανήκουν στην τρίτη ηλικία, με τη μεγάλη προσφορά τους στους απελευθερωτικούς αγώνες κατά των κατακτητών, δικαιούνται να ζήσουν την ικανοποίηση των αιτημάτων τους και την αποδοχή των εκ μέρους της Πολιτείας, θα αποτελέσει ένδειξη αναγνώρισης των όσων εκείνοι προσέφεραν, στα δύσκολα χρόνια της κατοχής. Ενώνουμε τη φωνή μας με τη φωνή εκείνων, συνηγορούμε υπέρ αυτών, στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματά τους και θα είναι μεγάλη ικανοποίηση για όλους μας, αν αποδεχτείτε και υλοποιήσετε αυτά".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ