Κυριακή 28 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΔΗΚΚΙ
Σκόπιμη καλλιέργεια συγχύσεων

Η θολή αρχικά ταχτική του ΔΗΚΚΙ στις εκλογές για την Αυτοδιοίκηση αρχίζει να ξεκαθαρίζει, όσον αφορά τις πραγματικές επιδιώξεις και επιλογές του.

Από τις αρχές του χρόνου που είχε δώσει στη δημοσιότητα τις γενικές του θέσεις για την "Αυτοδιοίκηση και την Τοπική Ανάπτυξη", θα μπορούσε κανείς να διαπιστώσει ότι κινείται σε μια λογική διαχείρισης της σημερινής κατάστασης, με μοχλό το θεσμό και, μάλιστα, στα πλαίσια του ισχύοντος αντιδραστικού νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας του. "Η νομοθετική εξουσία στο χώρο της Αυτοδιοίκησης έχει καθιερώσει ικανοποιητικό νομοθετικό πλαίσιο...". Αυτός ο ισχυρισμός σημαίνει, απλούστατα, πως το ΔΗΚΚΙ υποστηρίζει ότι η ΤΑ πρέπει να λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ανταποδοτικά, επιχειρηματικά, "οι μονάδες παραγωγής κοινωνικού χαρακτήρα έχουν τη δυνατότητα να επενδύουν τα όποια κέρδη τους και να τα μεταφέρουν στους ΟΤΑ για έργα τεχνικής και κοινωνικής υποδομής", γιατί "οι δημοτικές και κοινοτικές επιχειρήσεις είναι περισσότερο ευέλικτες από τις δύσκαμπτες κρατικές...". Βεβαίως, εδώ αποκαλύπτεται ότι το ΔΗΚΚΙ προτιμά τις δημοτικές επιχειρήσεις, μέσω των οποίων ανοίγεται ο δρόμος της ιδιωτικοποίησης τομέων κοινωνικής πολιτικής, και όχι μόνο, αφού το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο επιτρέπει τη διαπλοκή τους με το ιδιωτικό κεφάλαιο, ενώ έμμεσα προβάλλει και τη συμφωνία του με τις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά διαφορετικά απ' ό,τι η κυβέρνηση και η ΝΔ. Ετσι προσδιορίζει και τον αναπτυξιακό ρόλο της ΤΑ. "Για το ΔΗΚΚΙ, η Αυτοδιοίκηση στον κοινωνικό, πολιτικό, και οικονομικό τομέα αποτελεί βασικό στοιχείο ενός διαφορετικού δρόμου, ανάμεσα στον "κρατισμό" και στον άκριτο δογματισμό του νεοφιλελευθερισμού για την "Οικονομία της αγοράς"".

* * *

Ταυτόχρονα, επαγγέλλεται την ταχτική της ενσωμάτωσης των λαϊκών μαζών στη διαχείριση του συστήματος, μέσω της ταξικής ειρήνης και συναίνεσης, ταχτική επικίνδυνη, που οδηγεί στην υποταγή της εργατικής τάξης και των λαϊκών μαζών στις επιδιώξεις της άρχουσας τάξης. Συγκεκριμένα, "για το ΔΗΚΚΙ, η οργάνωση και η λειτουργία της Αυτοδιοίκησης, στο πλαίσιο μιας αποκεντρωμένης δημόσιας διοίκησης, αποτελούν τις προϋποθέσεις της ολόπλευρης ανάπτυξης. Και η ανάπτυξη, έτσι όπως εμείς την εννοούμε, δεν επιτυγχάνεται χωρίς τη συναίνεση, την ενεργοποίηση των πολιτών και την κοινωνική αλληλεγγύη...".

Προσδιορίζοντας τις σχέσεις κράτους και Αυτοδιοίκησης, αναφέρει: "Η κεντρική εξουσία διατηρεί καθαρά ρόλο επιτελικό και απ' αυτήν πηγάζουν οι γενικές κατευθύνσεις άσκησης των πολιτικών κατά τομείς... όλες οι άλλες δραστηριότητες και κυρίως οι εκτελεστικές αποκεντρώνονται και αποτελούν αντικείμενο της Αυτοδιοίκησης". Με απλά λόγια, το ΔΗΚΚΙ επιδιώκει για την ΤΑ ρόλο εκτέλεσης της πολιτικής της κεντρικής εξουσίας. Αυτή είναι η κυρίαρχη αντίληψη και των κομμάτων του συστήματος, που, συνδυασμένη με την ταχτική της ταξικής συνεργασίας, συμβάλλει, όχι στη λύση των λαϊκών προβλημάτων (αυτή απαιτεί αγώνες και ένταση της λαϊκής δράσης ενάντια στην κυρίαρχη πολιτική και στην ΤΑ), αλλά στον ολοένα και πιο ασφυχτικό εναγκαλισμό του θεσμού με το κράτος και τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης.

* * *

Μετά απ' όλα αυτά, γίνεται φανερό ότι η πρόταση που έκανε "για μέτωπο ενάντια στη νεοφιλελεύθερη πολιτική μέσω των δημοτικών εκλογών σαν πεδίο του γενικότερου λαϊκού προοδευτικού πατριωτικού μετώπου", είναι απατηλή, σπέρνει ψευδαισθήσεις στις λαϊκές μάζες, τόσο σε σχέση με την αγωνιστική φυσιογνωμία του ΔΗΚΚΙ (αγώνες και ταξική συνεργασία δε συμβιβάζονται), όσο και με το ότι μια άλλη, αντινεοφιλελεύθερη διαχείριση θα λύσει τα προβλήματά τους. Μια πρόταση, που επίμονα συνεχίζει να επαναλαμβάνει ως επίκληση για την έκφραση της σύγκρουσης "της προόδου με τη συντήρηση", κατά τα παπανδρεϊκά δεξιά - αντιδεξιά σύνδρομα. Αυτή η πρόταση εξαπάτησης περιλάμβανε συνομιλίες σε κοινό τραπέζι, για τη διερεύνηση πιθανής συνεργασίας του ΔΗΚΚΙ με ΣΥΝ, ΑΚΟΑ και ΚΚΕ και, μάλιστα, ο Δ. Τσοβόλας κατηγόρησε ανοιχτά το ΚΚΕ, γιατί δε συμφώνησε με αυτήν την πρόταση, όταν όλοι οι υπόλοιποι υποτιθέμενοι αντινεοφιλελεύθεροι επιδιώκουν την κοινωνική συναίνεση για μια πολιτική διαχείρισης, αντί της αγωνιστικής δράσης του κινήματος και της ΤΑ, ενάντια στην πολιτική της άρχουσας τάξης.

Με βάση όλα τα παραπάνω, δεν είναι τυχαίες και οι επιλογές υποστήριξης υποψηφίων και συνδυασμών, αν και σ' αυτό αρχικά άλλα είχε εξαγγείλει. Από τους μη κομματικούς υποψηφίους, έφτασε στην υποστήριξη των "ανταρτών" του ΠΑΣΟΚ, που εμφανίζονται δήθεν ως ανεξάρτητοι, ακομμάτιστοι, κι ας είναι στελέχη του κυβερνητικού κόμματος.

* * *

Οι συγκεκριμένες, λοιπόν, επιλογές για στήριξη συγκεκριμένων συνδυασμών σε δήμους και νομαρχίες δίνουν ακριβώς το στίγμα της προσαρμογής, στη σημερινή κατάσταση και όχι την αντίσταση στη νεοφιλελεύθερη πολιτική, όπως επανειλημμένα επαγγέλλεται σε διακηρύξεις του. Η στήριξη των λεγόμενων "ανταρτών" του ΠΑΣΟΚ, αλλά και η επιμονή για συνεργασίες με το ΣΥΝ (ορισμένες έχουν επιτευχθεί), τον άλλο στυλοβάτη του ΠΑΣΟΚ και της πολιτικής του, αποδεικνύουν τον καιροσκοπικό και δημαγωγικό χαρακτήρα των λεγόμενων"αντινεοφιλελεύθερων μετώπων" του. Γιατί δεν μπορεί να θέλει το ΔΗΚΚΙ και η ηγεσία του να καταγράφεται ως πραγματική απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, και να στηρίζει ανθρώπους από την ΤΑ, που στήριξαν στα προηγούμενα χρόνια τις βασικές επιλογές αυτής της πολιτικής, όσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις τομέων της Αυτοδιοίκησης, τη φορομπηχτική πολιτική ενάντια στον δημότη. Τα παραδείγματα της στήριξης επίσημα από το ΔΗΚΚΙ των νυν δημάρχων της Καλλιθέας και του Ζωγράφου, "μιλάνε" από μόνα τους. Η αντίσταση που πρόβαλαν αυτοί και άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που στηρίζει, και στις εκλογές του Οκτώβρη κατεβαίνουν ως "ανεξάρτητοι", γιατί δεν πήραν το χρίσμα της επίσημης παράταξής τους, ήταν ...από φραστικών, διαδικαστικών διαφοροποιήσεων έως ανύπαρκτη. Το ίδιο ισχύει και με την υποστήριξη του Α. Ντεντιδάκη στον Πειραιά και με τις συζητήσεις για υποστήριξη του Δ. Μπέη στην Αθήνα.

Τα λεγόμενα κριτήρια, που δήθεν προέβαλε το ΔΗΚΚΙ για τη "μη στήριξη κομματικών υποψηφίων, για αντίσταση (τέτοια θεωρείται η διαφοροποίηση από το ΠΑΣΟΚ, άσχετα αν τα προηγούμενα χρόνια υλοποιούσαν την πολιτική του), στην πράξη και όχι στα λόγια, στη νεοφιλελεύθερη πολιτική", καταρρέουν από μόνα τους. Οι επιλογές αυτές τα αναιρούν.

******

Για κάθε προοδευτικό αγωνιστή, που έχει διάθεση να παλέψει πραγματικά για μια φιλολαϊκή πολιτική, γίνεται κατανοητό ότι η πρόταση - λύση του ΔΗΚΚΙ είναι ένα ανάχωμα και μια ανώδυνη για το σύστημα εφεδρεία.

Η προσπάθεια της ηγεσίας του, για άντληση επιρροής και ψήφων από τη δεξαμενή των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, οδηγεί στον εγκλωβισμό της δυσαρέσκειας ανθρώπων αγωνιστών, που θέλουν να έρθουν σε ρήξη με βασικές επιλογές της κυβέρνησης και να διεκδικήσουν μια άλλη προοπτική και για την ΤΑ, και γενικότερα σε ανώδυνα κανάλια. Γιατί οι γενικόλογες τοποθετήσεις για ανάδειξη έντιμων, αμόλυντων και εργατικών αιρετών δεν πρέπει να αποπροσανατολίζουν από το ποια πολιτική θα ασκούν. Ετσι, το μόνο κριτήριο που πρέπει να έχουν είναι η ανάδειξη αιρετών, που θα είναι δίπλα τους, στους αγώνες, όπως ήταν και χτες, στην απεργία, στην κινητοποίηση, στα μπλόκα...

Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ