Τρίτη 30 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ανελέητος ο Εγκέλαδος...

ΤΣΕΪΧΑΝ.- Η περιοχή που ως σήμερα ήταν γνωστή για τη βάση του Ιντσιρλίκ, από όπου τα αεροσκάφη της Δυτικής Συμμαχίας απογειώνονταν για να πλήξουν το Ιράκ, θρηνεί τα, τουλάχιστον, 112 θύματα της μανίας του Εγκέλαδου.

Ενα εντεκάχρονο αγόρι ανασύρθηκε ζωντανό από τα συντρίμμια ενός κτιρίου στο Τσεϊχάν, 26 ώρες μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την επαρχία των Αδάνων, μετέδωσε χτες το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Τον 11χρονο Σερκάν Γκουβερτσί εντόπισε μία ομάδα εθελοντών, όταν ακούστηκαν κλάματα κάτω από τα ερείπια ενός γκρεμισμένου κτιρίου.

Το παιδί, που επισκεπτόταν την περιοχή των Αδάνων για να γιορτάσει τα γενέθλιά του με συγγενείς του, νοσηλεύεται εκτός κινδύνου σε νοσοκομείο. Οι γιατροί δήλωσαν ότι η κατάσταση της υγείας του είναι καλή. Αλλά στα ερείπια παρέμεναν χαμένοι η μητέρα του, ο παππούς και η γιαγιά του, καθώς και οι δύο μεγαλύτεροι αδελφοί...

Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις έρευνες στα ερείπια των δεκάδων κτιρίων που κατέρρευσαν από το σεισμό (6,5 Ρίχτερ) του Σαββάτου, αλλά όσο περνούν οι ώρες εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί. Μέχρι στιγμής, ανασύρθηκαν 112 πτώματα, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 1.500.

"Η κοινή λογική, μας λέει πως δεν πρόκειται να ανασυρθεί κανένας ζωντανός, αλλά μπορεί να γίνει κάποιο θαύμα", έλεγε στο Ρόιτερς ο Σαρπ Γελκεντσίογλου, εργαζόμενος στα σωστικά συνεργεία.

Οι σεισμόπληκτοι στο μεταξύ περνούν τις νύχτες στην ύπαιθρο, καθώς οι σεισμολόγοι προειδοποίησαν για τον κίνδυνο να γίνουν κι άλλες μετασεισμικές δονήσεις στις επόμενες μέρες.

"Το κράτος είναι στο πλευρό σας. Θα γίνει ό,τι είναι απαραίτητο να γίνει", διαβεβαίωσε τους πληγέντες ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Ετσεβίτ, ο οποίος επισκέφθηκε τα Αδανα.

Την περιοχή επισκέφθηκε και ο Πρόεδρος της χώρας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Κατά ιστορική ειρωνεία, είναι ο πρώτος αρχηγός του τουρκικού κράτους που επισκέφθηκε την επαρχία των Αδάνων...

Οι τουρκικές εφημερίδες επισήμαναν στο μεταξύ με δημοσιεύματά τους τις τελευταίες τρεις μέρες τις συνέπειες της άναρχης ανάπτυξης των αστικών κέντρων και την έλλειψη αντισεισμικής προστασίας στα κτίρια, σε μία χώρα που είναι εξαιρετικά σεισμογενής.

"Συμπαράσταση" από την ελληνική κυβέρνηση

Τη "λύπη της ελληνικής κυβέρνησης" για τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία εξέφρασε χτες ο Δημήτρης Ρέππας, στην πρωινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών στην Αθήνα. "Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας σε αυτές τις δύσκολες ώρες που περνά. Εχουμε αρμοδίως, επισήμως και εγκαίρως δώσει στην Τουρκία το μήνυμα της συμπαράστασής μας και μάλιστα επιθυμούμε και εμπράκτως να εκφράσουμε αυτή τη βοήθεια προς την Τουρκία. Αναμένουμε οδηγίες από την αρμόδια υπηρεσία της γειτονικής χώρας, όχι μόνον εμείς, αλλά και άλλες χώρες, που έχουν εκφράσει ανάλογο ενδιαφέρον να βοηθήσουν, προκειμένου έτσι να ανταποκριθούμε στο ρόλο αλληλεγγύης, τον οποίο επιθυμούμε να αναλάβουμε σε μια δύσκολη, για την Τουρκία, περίσταση", είπε.

Αναβλήθηκε η δίκη Ερμπακάν

Αναβλήθηκε χτες η δίκη του ισλαμιστή πρώην πρωθυπουργού Νετζμεντίν Ερμπακάν, ο οποίος κατηγορείται για προσβολή του Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο έθεσε υπό απαγόρευση το Γενάρη το Κόμμα Ευημερίας.

Η δίκη αναβλήθηκε εξαιτίας της απουσίας του Ερμπακάν, ο οποίος βρίσκεται στη Γερμανία, για να πάρει μέρος σε συνάντηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Ερμπακάν είχε χαρακτηρίσει ως ένα "δικαστικό έγκλημα που βασίστηκε σε αποκόμματα εφημερίδων", την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου να απαγορεύσει το Κόμμα Ευημερίας.

Ο Ερμπακάν αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης από 3 ως 18 μήνες.

Ακόμη μια δίκη ενός υποτιθέμενου "ισλαμιστή" άρχισε χτες. Πρόκειται γι' αυτήν του Ερόλ Γιαράρ, προέδρου της μεγαλύτερης ισλαμικής εργοδοτικής οργάνωσης της Τουρκίας, ο οποίος κατηγορείται από το δικαστήριο κρατικής ασφαλείας της Αγκυρας για "υπόθαλψη θρησκευτικού μίσους".

Η δίκη θα επαναληφθεί στις 20 Ιούλη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ