Τετάρτη 1 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Σποραδικές εκτονώσεις των πεινασμένων

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Αρκετές πόλεις της νησιωτικής χώρας έχουν γίνει και πάλι θέατρο ταραχών και συγκρούσεων διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων, αφού η πρόσφατη αλλαγή στην πολιτική ηγεσία της χώρας δεν έφερε και τίποτα σπουδαίο τελικά.

Ινδονήσιοι στρατιώτες άνοιξαν χτες πυρ με λαστιχένιες σφαίρες εναντίον εργατών που διαδήλωναν στην πόλη Μπεκάσι,με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 26 άνθρωποι και να συλληφθούν 104, όπως μετέδωσε ο κρατικός τηλεοπτικός σταθμός TVRI. Περίπου δύο χιλιάδες εργάτες του χαλυβουργείου "Π. Τ Γκουνούγκ Γκαρούντα" της πόλης Μπεκάσι, που βρίσκεται κοντά στην Τζακάρτα, διαδήλωσαν απαιτώντας υψηλότερους μισθούς, κατοχύρωση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων τους, καθώς και καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Χτες άλλες δύο διαδηλώσεις των εργατών του υφαντουργικού εργοστασίου "Π. Τ Τουφοντέξ" στην Κεντρική Ιάβα είχαν ταραχώδη εξέλιξη, ευτυχώς όμως έληξαν χωρίς τραυματισμούς. Δε συνέβη όμως το ίδιο με τη διαδήλωση χιλιάδων φοιτητών και νεολαίας στην πόλη Μουαμέρε,στο νησί Φλόρες, όπου οι διαδηλωτές προχώρησαν στην κατάληψη του δημαρχείου της πόλης, με αποτέλεσμα να απωθηθούν βιαίως από τις αστυνομικές δυνάμεις. Ακόμα πιο βίαιη κατάληξη είχαν οι ταραχές που ξέσπασαν την Κυριακή σε μία κωμόπολη στην επαρχία της Κεντρικής Ιάβας, στην Ινδονησία, όταν η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον ομάδας πολιτών που λεηλατούσαν αποθήκη, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άνδρας και δύο να τραυματιστούν. Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων "Αντάρα" μεταδίδει ότι τα βίαια επεισόδια ξέσπασαν στην κωμόπολη Μπλόρα,350 χλμ. ανατολικώς της Τζακάρτα, όταν η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον των πολιτών που είχαν εισβάλει σε αποθήκη της κρατικής εταιρίας "Περχουτάνι". Στη διάρκεια των ταραχών κάηκαν έξι σπίτια και αρκετά οχήματα. Η ηρεμία αποκαταστάθηκε στην κωμόπολη μόλις χτες.

Είναι πολύ πρόσφατος ο κύκλος της βίας και της κοινωνικής αναταραχής που ξέσπασε το τελευταίο διάστημα στην Ινδονησία, μία χώρα που μαστίζεται από τη χειρότερη οικονομική κρίση της τριακονταετίας, με τον επίσημο πληθωρισμό να καλπάζει και να σκαρφαλώνει από το 46% που είναι τώρα στο 80%. Η κοινωνική αναταραχή που οδήγησε το Πρόεδρο Σουχάρτο στην παραίτηση μετά από 32 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας με τον "πέλεκυ", κόστισε σε περισσότερους από 1.200 ανθρώπους τη ζωή τους. Ο νέος Πρόεδρος Χαμπίμπι κατάφερε να αποσπάσει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την υπόσχεση για επανεκκίνηση του δανείου με εγγύηση ύψους 43 δισ. για να αναστυλώσει την τρικλιζόμενη οικονομία, αλλά το μέλλον διαγράφεται δυσοίωνο...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ