Πέμπτη 2 Ιούλη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΛΣΟΣ ΛΑΥΡΑΓΚΑ
Αναξιοποίητη πολιτιστική κληρονομιά

Την έντονη διαμαρτυρία του για τις παρεμβάσεις της Νομαρχίας Κεφαλονιάς, που έχουν ως αποτέλεσμα να παραμένει αναξιοποίητο το Αλσος Λαυράγκα,εκφράζει με ομόφωνο ψήφισμά της η Γενική Συνέλευση του πολιτιστικού φορέα (10/5/'98), ο οποίος έχει συσταθεί εδώ και πέντε χρόνια με σκοπό την αξιοποίηση του χώρου. Το Αλσος Λαυράγκα, έκτασης 18,5 στρεμμάτων, βρίσκεται στον οικισμό Ραζάτα της κοινότητας Φαρακλάτων Κεφαλονιάς και σε αυτό υπάρχει το ερειπωμένοσπίτι στο οποίο έζησε ο μεγάλος μουσουργός κι έγραψε σημαντικό μέρος του έργου του. Η αξιοποίηση του κτήματος θα είναι μεγάλη προσφορά στον πολιτισμό, αλλά και δικαίωση του Δ. Λαυράγκα για την πρωτοπόρα συνεισφορά του στο ελληνικό μελόδραμα.

Οι πολυετείς αγώνες της Μουσικής Εταιρείας "Διονύσης Λαυράγκας" για την παραχώρηση του Αλσους από την ΕΤΒΑ (είχε περιέλθει στην ιδιοκτησία της), με σκοπό την αξιοποίησή του, καθώς και οι ενέργειες από πλευράς του πολιτιστικού φορέα, που συστάθηκε για τον ίδιο σκοπό (αποτελείται από τη Μουσική Εταιρεία, την κοινότητα Φαρακλάτων και τον πολιτιστικό σύλλογο "Εύγερος") είχε αποτέλεσμα τη σύμφωνη απόφαση της ΕΤΒΑ για παραχώρηση του κτήματος στο φορέα αντί του ποσού των 10.000.000 δραχμών. Προκαταρκτική τεχνικοοικονομική μελέτη, που συντάχθηκε από τη ΒΙΠ - ΕΤΒΑ (θυγατρική της τράπεζας) προβλέπει στο κτήμα υπαίθριο θέατρο 1.150 θέσεων, αναπαλαίωση του σπιτιού του Δ. Λαυράγκα και μετατροπή του σε Μουσείο Μουσικής, δημιουργία ξενώνα και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.

Κι ενώ μετά από άμεσες προσπάθειες του πολιτιστικού φορέα έγινε κατορθωτό να συγκεντρωθεί το απαιτούμενο ποσό και είχε δρομολογηθεί η αγορά του κτήματος, η Νομαρχία Κεφαλονιάς "φρέναρε" τη μεταβίβαση προς το φορέα. "Δυστυχώς εδώ αρχίζει η υπονόμευση ενός μεγάλου έργου", τονίζεται στο ψήφισμα, "γιατί μόλις ο νομάρχης Κεφαλονιάς, κ. Γ. Μεταξάς έμαθε ότι ο φορέας προχωρεί στην αγορά και ενώ προηγουμένως σε πολλές συναντήσεις με το ΔΣ του φορέα είχε δηλώσει την υποστήριξή του, επεμβαίνει και σταματάει τη μεταβίβαση προς το φορέα με το αιτιολογικό ότι θα το αγοράσει η Νομαρχία, με χρηματικό ποσό που θα έδινε το υπουργείο Παιδείας. Την αγορά αυτή ο κ. νομάρχης τη θεωρούσε δεδομένη και την αξιοποίηση του άλσους άμεση. Ομως, από τότε πέρασε ενάμισης χρόνος, χωρίς ο κ. νομάρχης να επιδείξει κανένα ενδιαφέρον για την αγορά και αξιοποίηση του Αλσους και παράλληλα αντιδρά και αγνοεί τον φορέα στις προσπάθειες προς το Νομαρχιακό Συμβούλιο, για να συζητηθεί το θέμα".

Ο πολιτιστικός φορέας, διαμαρτυρόμενος έντονα για την παρεμπόδιση της αγοράς, καλεί τον νομάρχη να φέρει το θέμα στο Νομαρχιακό Συμβούλιο και να συνηγορήσει με τους νομαρχιακούς συμβούλους, για να προχωρήσει η αγορά από τον φορέα, στέλνοντας εγγράφως την απόφαση του ΝΣ υπέρ του φορέα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ