Τρίτη 25 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΙΣΡΑΗΛΙΝΟ-ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ
Στην «τελική ευθεία»

Επανήλθε κατευθείαν στο τραπέζι των συνομιλιών ο Αμερικανός Πρόεδρος μετά την επιστροφή του από την Ιαπωνία

Μέλος ακροδεξιάς εβραϊκής οργάνωσης κρεμά πανό στο τείχος των Δακρύων, το οποίο καλεί τον Εχούντ Μπάρακ να μην κάνει καμία υποχώρηση στο θέμα της Ιερουσαλήμ

Associated Press

Μέλος ακροδεξιάς εβραϊκής οργάνωσης κρεμά πανό στο τείχος των Δακρύων, το οποίο καλεί τον Εχούντ Μπάρακ να μην κάνει καμία υποχώρηση στο θέμα της Ιερουσαλήμ
ΘΕΡΜΟΝΤ ΜΕΡΙΛΑΝΤ.-

Στη θερινή κατοικία των Αμερικανών Προέδρων στο Καμπ Ντέιβιντ μετέβη, απευθείας, μετά την τετραήμερη παραμονή του στην Ιαπωνία, ο Μπιλ Κλίντον σε μια ύστατη προσπάθεια να απεμπλακούν από το αδιέξοδο, στο οποίο φαίνεται ότι έχουν τελματώσει, οι ισραηλινο-παλαιστινιακές συνομιλίες. Τα τελευταία αυτά 24ωρα, που απομένουν μέχρι την εκπνοή και της παράτασης της συνόδου κορυφής, δε φαίνεται να μεταφέρουν ιδιαιτέρως αισιόδοξα «μηνύματα».

Ξεχωριστές συναντήσεις με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Μπάρακ είχε, κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο Αμερικανός Πρόεδρος, ο οποίος, χτες το πρωί, είχε έναν νέο γύρο διαβουλεύσεων με τους συμβούλους του. Ο Ρίτσαρντ Μπουσέ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δεν έκρυψε τη δυσαρέσκεια της Ουάσιγκτον υπογραμμίζοντας ότι «η αμερικανική διπλωματία δεν προτίθεται να διαμεσολαβεί επ' αόριστον, αλλά αντίθετα ο Πρόεδρος θα κρίνει κατά πόσο έχει κάποια αξία η συνέχιση των συνομιλιών».

Ενώ το εμπάργκο πληροφόρησης παραμένει σε ισχύ, ο στενός συνεργάτης του Παλαιστινίου ηγέτη, Ταγιέμπ Αμπντέλ Ραχμάν, επαναλάμβανε ότι ο Γιασέρ Αραφάτ είναι διατεθειμένος να αφήσει την Ιερουσαλήμ «ανοιχτή πόλη και στις τρεις θρησκείες» αρκεί να ισχύσει η μεταφορά της κυριαρχίας στην ανατολική Ιερή Πόλη σε παλαιστινιακά χέρια. Καθώς είναι πλέον εμφανές ότι το ακανθώδες ζήτημα των συνομιλιών είναι η τύχη της Ιερουσαλήμ, η ισραηλινή αντιπολίτευση εξαπολύει διαρκείς επιθέσεις στον Ισραηλινό πρωθυπουργό. Ο Αριέλ Σαρόν, ηγέτης του «Λικούντ», προειδοποίησε, χτες, τον Εχούντ Μπάρακ ότι «κανένας πρωθυπουργός δεν έχει δικαίωμα να κάνει την οποιαδήποτε παραχώρηση στην πόλη, στην οποία έχει δικαίωμα από τη στιγμή της εμφάνισής του στον πλανήτη μόνο ο εβραϊκός λαός».

Εξίσου πιεστική έχει γίνει προς τον Γιασέρ Αραφάτ, όμως, και η παλαιστινιακή αντιπολίτευση. Ο ηγέτης της «Χαμάς», Σεΐκ Αχμέντ Γιασίν, άφησε, χτες, ανοιχτό το ενδεχόμενο η οργάνωσή του να κηρύξει «διαρκή εκεχειρία» απέναντι στο Ισραήλ, σε περίπτωση που αποδοθούν στους Παλαιστινίους τα εδάφη τους, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Στο μέλλον του παλαιού τμήματος της Ιερής Πόλης, όμως, έχει στρέψει το ενδιαφέρον του και όλος ο αραβικός κόσμος, που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ασκεί πιέσεις στον Παλαιστίνιο ηγέτη. Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ μετέβη, την Κυριακή, στη Σαουδική Αραβία, όπου συναντήθηκε με τον βασιλιά Φαχντ. Οι δύο άνδρες τόνισαν ότι δε θα είναι επιτυχημένη καμία ειρηνευτική συμφωνία που δεν αποδίδει την αραβική Ιερουσαλήμ στους Παλαιστινίους. Ανάλογες απόψεις έχουν εκφράσει και ο νέος Σύρος Πρόεδρος Μπάσαρ αλ Ασαντ και ο Ιορδανός μονάρχης Αμπντάλα, με τους οποίους πρόκειται να συναντηθεί, επίσης, ο Μουμπάρακ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ